Zola - Életem női

Ujvári Zoltán Szilveszter "Zola" - Életem női

2016-11-03

Szerző: Ujvári Zoltán Szilveszter "Zola"

Imádjuk a New Lewel Empire-t, és imádjuk Zolát. A hangjáért, a humoráért, a személyiségéért, az egyéniségéért, és azért, amit és ahogyan a nőkről gondol. És azért, mert ezt leírta nekünk. Férfiszemmel rovatunkban Ujvári Zoltán Szilveszter, vagyis Zola megható gondolatait olvashatjátok. 

Nem, nem arról írok, hogy hány nővel, kikkel, mikor és hol volt kalandom és arról sem, hogy ezek milyen hatással voltak rám. Arra pedig végképp nem szeretnék bármiféleképpen utalni, hogy ez csak egy kurta rövid sort, vagy éppen egy folyamatos, hetente megjelenő többoldalas sorozatot élne meg 8 évaddal. Ennél sokkal fontosabb tartalmat szánok eme címhez. 

AZ ÉDESANYÁM

Életem első és fontos nője vitathatatlanul az édesanyám. Még ha a biológiát és a kronológiát is vesszük alapfeltételnek, de ezen felül is, az édesanya szerepe a legmarkánsabb egy férfi életében. Az én anyukám azt hiszem gyerekkorom hőse volt. Egyik kezével dolgozott, másik kezével főzött, a harmadikkal takarított, a negyedikkel pedig nevelt, tanított, óvott. Hogy ezeket a kezeket honnan vette, azt nem tudom, de valószínűleg ez az anyák szuperképessége. (Miközben ezt írom, anyukám éppen megérkezett hozzám és közölte, hogy ne tartsak kagylót és törött edényt a lakásban, a Feng Shui szerint nem tesz jót, tegyem inkább ki a teraszra. Mármint nem a Feng Shuit, hanem a kagylókat. Na, ez a fajta bölcselet nem szuperképesség. Intermezzo vége.) Szóval édesanyám a Mária-Magdolna névre hallgat, mely nevet – ha hihetünk az újkeletű tanoknak, akkor Jézus felesége viselt. A név tehát titokzatosságot rejt, bár édesanyám élete inkább volt csodálatra méltó, mint titokzatos. Korán vesztette el szüleit, fiatalon kellett felnőnie és húszas éveinek elejét már az anyaságnak szentelte, vagyis nekem. Volt ideje segíteni a matekleckében, később kioktatni nőügyekben és toleranciát mutatni, bárkit is mutattam be. (Itt jegyzem meg, hogy matek egyenleteket elmagyarázni legalább annyira nehéz, mint jó fejet vágni, ha egy kevésbé szimpatikus lányt viszek haza a vasárnapi ebédre.) Édesanyám pedig mindezt a képességét és emberfeletti helytállását még megfejelte azzal, hogy világ életében szép és vonzó nő volt. Vagyis most is az. Alig több, mint 58 évesen egy 28 éves nő és egy 36 éves férfi büszke és boldog tulajdonosa…

 


Fotó: Családi archívum

A HÚGOM.

Az imént említett 28 éves nő édesanyám 31. évében született egy kellemes október késő délutánján. Na, Ő a húgom. Nem is vártam mást. Mármint fiút nem szerettem volna. Számomra a „kisöcs” gondolata bizarr és antipatikus volt. Meg is mondtam anyukámnak, ha fiút szül, haza se jöjjön a kórházból. Hallgatott rám és megszületett Tünci. Ő egyébként nem ember. Kisgyerek kora óta figyelem, tuti, hogy nem az. Szerintem valami erdei lény, tündér, vagy angyal lehet. De tényleg. Olyan természettel van megáldva, ami ritka a mai világban. Értékrend, lelki világ, gondolkodás, viselkedés. Példaértékű. Mindezt elfogultság nélkül írom (persze). Gyerekkorában annyira introvertált és félénk volt, hogy pizzát sem mert rendelni, mert nem akart emberekkel még telefonon sem beszélni. Ez persze elmúlt, már nem csak pizzát rendelni mer, de sok száz fiatal előtt tart előadást és interaktív okításokat! (Na, bagoly mondja, én meg oviban és suliban is elbőgtem magam anyák napján, ha verset kellett mondani…) Kevés jó testvér példa van előttem, a közvetlen környezetemben talán konkrétan nulla az olyan testvérpár, akik felnőtt korukban is olyan viszonyt ápolnak, mint mi. Ez inkább kapcsolat. Nem szeretném piedesztálra helyezni a húgomat, de én nagyon büszke vagyok rá és szerintem irtó szerencsés az a pasi, akit Ő párjául választ. Szerintem, ha minden nőben annyi báj, kedvesség, természetesség és humor lenne, mint benne, akkor a fickóknak lenne a legjobb dolga a világon.  Mint nekem…


Fotó: Zolaofficial Facebook

 

A FELESÉGEM

…Mert megtaláltam azt a nőt, akivel szeretném megosztani és leélni az életemet. És el is érkeztem életem harmadik nőjéhez, a feleségemhez; Edinához. (Fura ezt leírni, mert nekem Ő Zsebi.) Kevés nővel találkoztam - már ha a nullát lehet kevésként definiálni, aki jól tudja kezelni, elfogadni, szeretni azt az életformát és annak velejáróit, ami az én munká(i)mmal jár. Ő a kezdetektől tudta. Tetszett, hogy a kezdetektől egy rugóra járt az agyunk, hogy egy véleményen voltunk és vagyunk mindenben. Tetszik, hogy kölcsönösen felnézünk egymásra és hogy egy fáradt nap után is táncolunk a konyhában. Tetszik smink nélkül. Ez a mondat így leírva roppant triviális, mégis meghatározó fontossággal bír. A híres mondás szerint nincs csúnya nő, csak kevés festék. A legtöbb nő ott rontja el, hogy a természetes szépségét „csúfítja” el a sok festékkel. Nem csak az élet adta, természetes szép vonásaikat tűntetik el, alakítják át, de a bőrnek sem tesz jót. Ezzel egy örök körforgásba kerülnek, festik magukat, hogy szebbek legyenek, miközben a legtöbb kence egyáltalán nincs jó hatással az élő bőrre. Lehet velem vitatkozni, én ezt vallom. Szóval visszatérve a feleségemre, most leírok nektek egy titkot: Ő reggel a legszebb. És azt hiszem irtó szerencsésnek érzem magam, hogy láthatom olyankor. De nem a szépsége miatt szerettem bele. Számomra óriási érték, ha egy nő kedves, bájos, intelligens, nem kérkedik az erényeivel és nem szelfizi magát percenként. Meg mondjuk soha. Na Ő ilyen csaj. (idevonatkozó dal: A leggazdagabb ember)


Fotó: Berta Sándor

 

Azt hiszem, ha most egy sör (vagy pohár tej) mellett leülnék pár barátommal és megvitatnánk az életünkben fontos szerepet játszó nőket, arra a megállapítás jutnánk, hogy én vagyok az irigyelt. Bár ez a beszélgetés sosem jön létre és talán jobb is, hiszen ami nekem tökéletes vagy ideális, az lehet, hogy másnak teljesen idegen és nem kívánatos. Ilyenkor sajnálom, hogy nem vagyunk egyformák. 

Ha egy nő képes egyszerre tökéletes feleséggé, testvérré és anyává válni, az valójában a Föld egyetlen és vitathatatlan szuperképessége. 

 

Ujvári Zoltán Szilveszter „Zola”

 

Nyitókép: Mucsy SzilviaCímkék: férfiszemmel zola


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás