Újabb címkék: 4 új személyiségtípust fedeztek fel

2019-02-07

Az emberek egyszerűen szeretik a személyiségteszteket. Megnézzük, vajon melyik csoportba tartozunk, ami igazolja azokat a tulajdonságokat is, amelyeket saját magunkra érvényesnek érzünk. Ezáltal aztán igazolva látjuk a viselkedésünket is. Most aztán újabb címkékkel gazdagodtunk: néhány kutató a Northwestern University-ről azt állítja, mindannyian beleillünk az alábbi négy csoport egyikébe: átlagos, visszahúzódó, példakép, énközpontú.

Másfél millió választ vizsgáltak meg, amit netes kérdőíven adtak az önkéntes válaszolók, és ezeket az ismert öt kategória alapján értékelték: neuroticizmus, extrovertizmus, nyitottság, kedvesség, lelkiismeretesség. Mi jellemzi tehát őket?

Átlagos

A legtöbb ember ebbe a csoportba tartozik. Közepesen kedves, közepesen lelkiismeretes, kiemelkedően extrovertált, kiemelkedően ingerlékeny és nem túl nyitott emberek ők: tehát alapvetően társaságkedvelők, kellemes társaságot is nyújtanak, sokat aggódnak, és nem szívesen próbálnak ki új dolgokat. A nők nagyobb arányban tartoznak ehhez a csoporthoz, mint a férfiak.

Visszahúzódó

Közepes kedves és lelkiismeretes, kevésbé extrovertált, mint az átlagos, és elég alacsony szinten áll mind a nyitottság és a neuroticizmus szempontjából. Nem szeret a figyelem középpontjában lenni és nem is nagyon nyitott az új dolgokra, viszont mivel kevésbé ideges típus, érzelmileg stabilabbnak mondható, mint az átlagos.

Példakép

Nagyon magas fokon áll a kedvességben, a lelkiismeretsségben, sőt, még az extrovertáltságban is, elég nyitott, és nem neurotikus.

Ő a jó ember, irányítani és összefogni kell valaminek az elvgézést. A nők és az idősebb korosztály közül kerültek ki többen, akik ebbe a csoportba tartoznak.

Énközpontú

A példakép kifordított tükörképe: magasan extrovertált, mérsékelten neurotikus, nem túl lelkiismeretes, kedves vagy nyitott.

Társaságkedvelők, de inkább hangulatemberek, nem jók a felelősségvállalásban, és úgy általában nem barátságosak. Arányuk jelentősen csökken, minél idősebb korosztályt vizsgálunk. A fiatal fiúk aránya nagyon magas, a fiatal lányoké kifejezetten alacsony.

Összefoglalás

A kutatók azt találták, hogy a jobb tulajdonságok egyre nagyobb arányban vannak jelen, minél idősebb valaki. Ez tehát igazolja a régóta bevett elnevezést, mi szerint egyre érettebb lesz az ember.

A kutatók azt mondják, fontosak ezek a kategóriák, mert segítik az önismeretet: minél jobban meg tudjuk határozni, mi jellemző ránk, annál inkább választunk nekünk való cselekvéseket, és annál könnyebb elfogadjuk, ha valamiben nem úgy reagálunk, mint a többség.

Forrás: mindbodygreenCímkék: pszichológia személyiség személyiségtípus


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás