Tudatos ételek a Házikótól

2017-03-14

Van egy hely Budapesten, ahol úgy készítik el az ételeket, mintha a nagyi kertjében szedték volna össze a szükséges hozzávalókat. A Farmbistro és a mögötte álló Házikó filozófiája pont az, hogy helyi és szezonális alapanyagokat használjanak az ételekhez.

Az összes zamatos alapanyagot közvetlenül a termelőktől szerzik be, maguk főzik be, pirítják meg és készítik elő gondosan, hogy aztán ami a tányérra kerül, egy csapásra elvarázsoljon. A Fittanya délelőtt résztvevői már mind tudják, hogy a Farmbistro és a Házikó tényleg felejthetetlen ételeket készít.Előételként párolt zöldségeket (céklát, sütőtököt) és nyers répát rágcsálhattunk különböző mártogatósok társaságában: zöldségkeverékből, lecsóból és céklából készültek a rusztikus mártások. Ebédre sütőtök krémlevest, mini céklaburgert és gombás quiche-t választott a Dóri, és nagyon jól tette. A leves mindenféle túlfűszerezettségtől mentesen tökéletesen adta vissza a sütőtök természetes ízét, szinte előkészítette a gyomrunkat a finom főfogásokhoz. A mini céklaburgerekben céklából készült a “húspogácsa”, kecskesajt és rukkola adta meg a tökéletes  harmóniát. A gombás quiche minden falata omlós volt és szaftos, el is fogyott pillanatokon belül. A desszertként rendelt pohárkrémek: zabmorzsás-almás és gyümölcsös krémtúró, mindenkinek mosolyra húzta a száját.A Házikó és a Farmbistro gondosan ügyel arra, hogy a fogyasztó pontosan tudja, mit eszik. Ezért termékeiken valamennyi összetevő eredetét feltüntetik, a termelőtől az asztalunkig a teljes élelmiszerlánc átlátható. Friss, adalékanyagmentes fogásokat kínálnak úgy, hogy mi magunk is támogatjuk a láncban szereplőket, hiszen tudjuk, hova megy a pénzünk, így egy helyi fair trade rendszer részei lehetünk.

Keretes: A Házikó mögött álló Agri Kulti 2011-ben alakult Nagymaroson. A csapat töretlen lelkesedéssel keresi és teszteli azokat a fenntartható gyakorlati vidékfejlesztési modelleket, amelyek hosszabb távon segíthetnek helyzetbe hozni helyi termelőket, kisléptékű mezőgazdálkodókat, azaz a lokális gazdaság egy létfontosságú szegmensét. Működésük során igyekeznek az elméleti és gyakorlati oldalt egyensúlyban tartani; a gyakorlati megvalósítást (termelés, termelői piacok szervezése, termék-előállítás és értékesítés) hangsúlyos kutatási, tanácsadói és oktatási tevékenység egészíti ki.A Házikó belvárosi üzemében lepárolják, kinyújtják, befőzik, megsütik, becsomagolják és kiszállítják a vidék színe-javát minden nap. Néhány fűszer kivételével mindent hazai kisgazdaságoktól, ökológiai gazdálkodásokból vásárolnak, az összetevőket és származási helyüket pedig maradéktalanul fel is tüntetik az enni- és innivalókon. A tiszta alapanyagokból minden nap frissen, megrendelésre készítik el adalékanyag-, színezék- és tartósítószer-mentes termékeiket. Így teljes átláthatóságot garantálnak a vásárlók számára. Ezért aki a Házikót választja, az nemcsak friss, adalékanyagmentes és kivételesen finom ételekhez jut, de döntésével tesz is a vidék fejlesztéséért.Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás