Több mint 100 kilóról indult, 40 kilót fogyott

Kállai-Fábián Kata: Túlsúlyosból fittanya

2016-10-19

Szerző: Kőváry Anett

Az már önmagában fantasztikus teljesítmény, ha valaki felismeri, hogy változtatnia kell korábbi életmódján. Az pedig, ha valaki egy új életnek köszönhetően 40 kiló súlyfeleslegtől válik meg, egyszerűen lenyűgöző. Amilyen Kállai-Fábián Kata is. 

 

Sportkártya
hirdetés

 

Kata nemcsak azért jelentkezett FittAnya felhívásunkra, mert kőkeményen megreformálta életét, hanem azért is, mert úgy látja, a tudatosan élő anyáknak óriási szükségük van a támogatásra. Kata pedig a saját példájával szeretne erőt adni mindenkinek, aki hasonló cipőben jár. És azért is osztja meg a történetét a nyilvánossággal, hogy bebizonyítsa: létezik olyan, hogy egy hedonista, kanapén tespedő túlsúlyos lányból igazi fitt, és friss és tudatos anyuka lesz.

 

30 évesen 113 kiló

“A történetem 2014 elején kezdődött, amikor is elhatároztam, hogy a májusi, harmincadik születésnapom vízválasztó lesz az életemben. Edöntöttem, hogy összesen ennyit voltam hajlandó elpazarolni az életemből a kövérségre, a lustaságra, a kifogásokra, az önsajnálatra és az irigykedésre. A 30. születésnapomon, egy 2 éves és egy 8 hónapos kisfiúval a karomon, 113 kilósan még behabzsoltam két meglehetősen termetes szeletet a lisztes, cukros, tejszínes tortámból, majd este megfogadtam, hogy itt és ennyi volt. Nem mehet így tovább. Nem kaptam már magamra elég nagy ruhát, már az 50-es konfekció méret sem ért be. Egészen addig simán hittem abban, hogy a ruhaboltok rosszul gondolkoznak, hogy csak 42-esig méreteznek. De attól a naptól nem. Tudtam, hogy két lehetőségem van: az egyik, hogy egész életemet a zsírbörtönben, eltorzult arccal és testtel élem, vagy teszek azért, hogy ne így legyen. Mert a csodát hiába vártam harminc éven át, nem jött.


Kata 113 kilóról kezdte a kemény munkát

 

Nyögvenyelősen indult

Első lépésként konzultáltam egy dietetikussal, aki egy 30-40 perces beszélgetés alkalmával felvázolta nekem AZ egészséges étkezés alapjait, és adott egy két oldalas összefoglalót arról, hogy melyik étkezésekre körülbelül milyen ételcsoportokat érdemes, ajánlatos, egészséges fogyasztani. Napi öt étkezést kellett kialakítanom, ami az elején csak nyögvenyelősen ment. Nagyon nehéz volt megállni, hogy ne egyem meg a gyerekek maradékát, hogy ne kóstoljak meg mindent, hogy ne egyek bele csak úgy jártamban a tányéron lévő ételekbe. De nagyon elszánt voltam, úgyhogy mindenen szinte könnyedén átsiklottam. Az öt étkezés mindegyikébe igyekeztem és igyekszem még most is zöldséget, vagy gyümölcsöt beiktatni. Az egyszerű, finomított szénhidrátok helyett egészséges, összetett szénhidrátokat használok. Az ételeimet (és a családét is) mind magam készítem megbízható, vidéki alapanyagokból, amelyek legnagyobb szerencsémre szinte mind elérhetőek a szüleim vagy nagyszüleim repertoárjában.


73 kilósan sem áll le

 

Edzés szégyenérzettel

Azon a héten ellátogattam a kisvárosunk szinte egyetlen női tornájára, amiről időközben kiderült, hogy saját testsúlyos erősítő, izmosító gyakorlatok. Nagyon nehéz volt leküzdeni a 113 kiló által okozott szégyenérzetet. Nagyon nehéz volt megmozdítani 113 kilót. Nagyon nehéz volt minden héten kétszer felügyeletet találni a gyerekeimnek. Nagyon nehéz volt minden héten kétszer 'felállni a kanapéról'. Nagyon nehéz volt. Minden alkalommal. De valahogy, valami belső erő hajtott és nem hagyta, hogy kihagyjam az edzést. A heti két erősítés mellett, az edző javaslatára heti 3-4 alkalommal gyorsgyalogoltam egy órát pulzuskontrollal. Az étkezésnek és sportolásnak köszönhetően hamar és tartósan elkezdtek leolvadni a kilók és a folyamat legnagyobb örömömre azóta is tart. A 2015-ös évet 88 kilóval kezdtem, ami 25 kiló fogyást jelent, most pedig, közel 2016 végéhez már mínusz 40-nél járok! A fogyáson kívül azonban még egy óriási dolgot kaptam az életmódváltástól. A sport és az egészséges, fitt élet szeretetét. 

 


Kata nemcsak lefogyott, de energikusabb is lett

 

Jó példa akarok lenni

Olyan, mintha új emberré váltam volna az elmúlt két év alatt. Teljesen átalakultak a gondolataim és ma már nem is értem, hogyan voltam képes éveken át pizzát zabálni a kanapén ülve ahelyett, hogy kimentem volna a szabadba sportolni. Anyukaként továbbra is óriási logisztikát igényel, hogy az ételkészítésre és a sportolásra is jusson időm. Szerencsére, mivel még nem dolgozom, rugalmas vagyok, így a sportok nagy részét igyekszem úgy időzíteni, hogy a férjem szabadidejére essenek. A fix edzések alatt pedig vagy a férjem, vagy a szüleim, nagyszüleim vigyáznak a gyerekekre. Ők ezt szerencsére elfogadták, mert nekik is fontos volt, hogy jobb formába lendüljek. Amit a saját jobblétemen kívül a legfontosabbnak tartok, az az, hogy a gyerekeim már így ismernek meg. Hogy látják, hogy a sport és az egészséges, tudatos táplálkozás az élet legtermészetesebb és legelemibb összetevője. Tudni fogják, mi az a bulgur és a kölest nem csak kanári eledelként ismerik majd, ahogy az apukám. Ezzel pedig remélem, hogy példát és utat mutatok nekik arra, hogy hogyan kerüljék el azt a saját életükben, ahova én jutottam 30 éves koromra. 113 kilóra.

Összességében tehát azt mondhatom, hogy egyetlen dolog van csupán, amit sajnálok, az pedig az, hogy nem a terhességeim előtt kezdtem bele a tudatos táplálkozásba és a mozgásba! Ígyhát azóta amerre járok, hintem a megszerzett tudásomat és igyekszem az egészséges életmódra és a sportolásra agitálni az embereket! Mindenkinek hajrá! Életmódváltásra és sportolásra fel!”

Kata cikkeit hamarosan olvashatjátok az oldalon!

 Címkék: életmódváltás anyaság diéta sikersztori fogyás


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás