Te mennyit költesz havonta sportra?

2018-01-17

Szerző: Baráth Krisztina

A sportolás egyre nagyobb teret hódít, népszerűbb, mint valaha. Legyen szó akár síelésről, lovaglásról, sziklamászásról, vitorlázásról, úszásról, jógáról, futásról, triatlonról és még bőven folytathatnám a sort, egy közös tényező mindegyikben van: anyagi vonzattal jár. Vannak költségesebb és pénztárca kímélőbb sportok, így mindenki kiválaszthatja a számára megfelelőt.

Az én hobbi sportom a futás lett. Mikor elkezdtem futni, az első 4 kilométeremet egy régi sportcipőben tettem meg. Egy idő után, mikor már jól feltörte a lábam és megjelentek a vízhólyagok, akkor gondoltam először, hogy ez nemcsak egy hirtelen fellángoló, tiszavirág életű hóbort, valóban komolyan folytatni szeretném.

Névnapomra kaptam férjemtől az első igazi futócipőmet, együtt mentünk el és választhattam ki a leginkább tetszőt. Akkoriban szakboltokból igencsak kevés volt, így egy outletben, szakszerű segítség nélkül, magamra hagyatkozva döntöttem egy mutatós és kényelmesnek tűnő futócsuka mellett.

Azt hiszem, szinte minden hibát elkövettem, amit egy kezdő futó elkövethet. A cipőt, néhány bemelegítő kilométer után, rögtön életem első futóversenyén teszteltem. Pedig a futás egyik alappillére a jól kiválasztott cipő, aminek időt kell hagyni, be kell járatni. Arról sem tájékoztatott senki, hogy minimum 1,5 számmal nagyobb cipőt válasszak, mert törni fogja a lábam hosszú távon és potyogtatom szinte havonta a körmeimet. A cipőm egy idő után tágult ugyan valamennyit és lassan kezdte megszokni a lábam. Így történt, hogy az első futócipőmben futottam le egy év leforgása alatt a félmaratonokat és a maratont is.

Kép forrása: creativemarketSokat tanultam a saját hibáimból, így szerencsére ma már okosabban vásárolok.

Átlagos, hétköznapi futó vagyok. Nem dobálják utánam a szponzorok a futócipőt, a ruhákat és a kiegészítőket. A családi kasszából vonom el az összeget, amit a hobbimra szánok.

Évente egy jó minőségű futócipőt engedélyezek magamnak. Felfedező típus vagyok. Szeretek többféle márkát kipróbálni, nem ragaszkodom egyetlen típushoz sem. Ami fontos, hogy aszfalt cipő mellett legyen egy terepre való is. Persze vannak kipróbált és jól bevált márkák, amiket szívesen hordok.

Annak a híve vagyok, hogy inkább legyen kevesebb, de minőségi ruhám. Ami biztosan nem fog egy hosszú versenyen kidörzsölni, jól szellőző, van tartása és nem utolsó sorban jól is néz ki. Ugyanez igaz a futóhátizsákra vagy futómellényre is, ami kötelező felszerelés a terepfutóknál. A választék itt is nagy, törekedni kell a saját komfortunkra. Nem biztos, hogy ami másnak bevált, az nekünk is be fog.

Kompressziós szár, karmelegítő, fejlámpa, szemüveg, ultrafutó bot, megannyi kiegészítő, amik szintén hasznosak lehetnek attól függően mik a céljaink.  Eddigi legköltségesebb beruházásom a futó órám volt, viszont a mai napig nem bánom, hogy kivártam a vásárlással.

Tulajdonképpen, ha figyelembe vesszük, mennyibe kerül egy havi átlagos fitness bérlet, az évi egy új cipő, 1-2 új ruhadarab és néhány versenyen való részvételt is beleszámítva, egészen jól állok anyagilag. Még így is jobban jövök ki mind időben mind pénzügyileg, mintha havonta fitness bérletre költenék.  És ami nem utolsó szempont, nem a gyógyszertárba rohangálok pirulákat venni.

Te mit gondolsz? Összeszámoltad már mennyit és milyen sportra költesz?Címkék: sport költség sportfelszerelés


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás