"Találd meg a szenvedélyed": ezért hibás elv

2018-08-21

Egy ideje halljuk a szlogent: "találd meg a szenvedélyed", ami azt ígéri, hogy ez lesz az út a beteljesüléshez. Vannak azonban, akik azt mondják, hogy ez nem teljesen igaz.

Ha ugyanis csak meg szeretnéd találni a szenvedélyed, az egy passzív hozzáállást fejez ki. Azt jelenti, hogy készségek és érdeklődések egy sorával születtél, neked csak ki kell várnod, hogy rájöjj, melyik okoz ezek közül a legtöbb örömöt, és azt kell keresned.

Ugyanakkor ez gátolja a személyiség fejlődését, mert azt jelenti, nem fogod a határaid feszegetni, az új dolgok kipróbálásánál az első akadály hatására meg fogsz állni.

Ezért hibás a "találd meg a szenvedélyed" önsegítő kultúrája, mert arra késztet, hogy dőlj hátra, és egyfajta passzivitással figyeld az új élményeket.

Ezzel szemben a személyiség fejlődését az a hozzáállás segíti, ha igyekszel új dolgokat felfedezni, abban is kísérletezel, ami elsőre nem megy. A kiteljesedés megtalálásához próbálkozásokon és kudarcokon át vezet az út, amik egy sokkal valódibb teljességhez visznek el.

Ébreszd fel tehát magadban a kíváncsiságot, ne helyezkedj kényelmesen bele abba, hogy tudod, mik a te preferenciáid. Tanulj, szerezz új forrásokból inspirációt, és keress mindig kihívásokat.

Forrás: mindbodygreenCímkék: magánélet lelki önmegvalósítás


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás