Szívből jövő üzenet - Innovációval a stroke megelőzéséért!

2017-11-23

Valamiért úgy gondoljuk, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések csak valamikor a nagyon-nagyon távoli jövőben, vagy egyáltalán nem kopogtatnak majd az ajtónkon. Sokan valóban elkerülhetik életük folyamán a szívműködést érintő betegségeket míg mások akár fiatalon, aktív életet élve is bármikor összeeshetnek egy addig nem felfedezett szívelégtelenség következtében.

Te vajon biztonságban vagy?

A megfelelő táplálkozás, a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzése és a rendszeres mozgás az, amivel a legtöbbet tehetünk testünk és szívünk egészségének megőrzéséért, de a genetikát és a veleszületett rendellenességek negatív hatásait sajnos nem tudjuk kiküszöbölni.

Jó hír, hogy olyan fantasztikus mérőeszköz jelent meg a hazai piacon, ami klinikai pontossággal készít EKG-t és elemzi a szívműködést. Ennek a csodálatos szerkezetnek a neve: WIWE. A WIWE-ot többek között a Városmajori Szív- és Érgyógyász Klinikán is használják Prof. Merkely Béla igazgató, az Európai Kardiológus Társaság Alelnöke és a FINA Orvosi Bizottsága Elnökének vezetésével és ajánlásával.

A mindössze 40 grammos, névjegykártya méretű készülék 1 perc alatt végez EKG mérést és ebből készít egy könnyen érthető kiértékelést – saját magunk, vagy szeretteink megnyugtatására, esetleg további orvosi analízisre. Az eredmény továbbküldhető PDF-ben is.

De mégis mi ez, és hogyan működik?

A készülék letisztult megjelenése csak tovább erősíti bennünk azt az érzést, hogy egy professzionális kütyüt tartunk a kezünkben. Egyetlen gomb van rajta csupán és két, az ujjak számára készített érzékelő. Minden mást az ingyenesen letölthető applikációban fogunk megtalálni.

Kellemesen egyszerűen, mindössze három lépésben megadhatjuk a szükséges információkat, és a bluetooth-t aktiválva, a készüléket bekapcsolva már indulhat is a mérés. A mozdulatlanságot vegyük komolyan, elég egy apró rezdülés, és máris sikertelen az egyébként 60 másodpercig tartó vizsgálat (mert itt erről beszélhetünk!).

A készülék ezután átküldi az eredményeket a telefonunkra és máris megtekinthetjük az eredményt: a vér oxigéntartalma, a pulzusszám és az EKG mellett még a szívritmusunkat és szívizmunk állapotát is megismerhetjük az értékek alapján. Ha a főképernyőn mindhárom kör zöldet mutat, akkor nincs okunk az aggodalomra, de a sárga jelzés is csak enyhe eltérést jelez az optimális tartományhoz képest. Ha valamelyik értékünk piros, ismételjük meg a műveletet, és ha az új érték is a kritikus tartományba esik, akkor a legjobb, ha azonnal felkeressük az orvosunkat.

A kapott eredményről az információ ikonra kattintva mindent részletesen elolvashatunk és megtudhatunk.

Egyéb funkciók

A WIWE nem áll meg a szívműködés analizálásánál – segítőtársunkká válik az edzések és napi séták folyamán is. A beépített lépésszámlálóban beállíthatjuk a napi célt – 5-10-15.000 lépés? – és ezzel párhuzamosan megjelenik a gyaloglással elégetett kalóriák száma is. A pontos eredményhez meg kell adnunk testmagasságunkat, súlyunkat és persze a nemünket is. A BMI indexünket egy skálán jelzi az applikáció, a megnyugtató zöld sáv mellett sárgával és pirossal az enyhe és kóros elhízás vagy soványság tartománya látható. A beállításoknál szinte kórlapszerűen kitölthetjük hogy milyen már ismert szív- vagy egyéb betegségünkről tudunk (szívnagyobbodás, billentyűprobléma, magas vérnyomás, túlsúly, cukorbetegség stb.), így a háziorvosunk, vagy kardiológusunk dolgát is nagyban megkönnyíthetjük.

Személyes tapasztalatok

Néhány napra kaptam társul ezt a szerkezetet, de nagyon hamar megszerettem az egyszerű használata miatt. Masszív hipochonderként számomra megnyugtató volt, hogy néhány napig legalább a szívem állapotát figyelemmel kíséri egy szerkezet, ami egy egész orvosi csapat munkájának eredménye. Teljesen lazán, pihenés közben mértem az értékeimet, és amit a telefonom kijelzőjén láttam, az elsőre ijesztőnek tűnt. Minden értékem zöld tartományba esett ugyan, de mérés közben a pulzusom folyamatosan 130-150 környékén mozgott. Hamar rájöttem, hogy ez a készülék annyira érzékeny, hogy az enyhe fokú szívbillentyű-elégtelenségem (mitralis prolapsus ) miatt visszacsorgó vért is ’szívverésként’ mutatja, és annyira intelligens, hogy a végeredményben mégis a helyes pulzusszámomat tünteti fel.

Az árával kapcsolatban annyit érdemes tudni, hogy egy középkategóriás mobiltelefont vásárolhatunk ugyanennyiért, de a telefont – a készülékkel ellentétben – csak egy ember használhatja, míg a WIWE-ot egy egész család több generációja is.
Egy szó mint száz: engem meggyőzött amit láttam és tapasztaltam. Ma még talán nem alapvető, hogy ilyen szinten figyeljünk oda az egészségünkre, de az elérhető, otthon is használható eszközök kínálatának bővülésével tisztább képet kaphatunk szervezetünk működéséről, és az első gyanús jel megjelenésekor eljuthatunk az orvoshoz.  Fantasztikus, hogy egy ilyen komoly orvosi összefogás eredményeként megszületett eszköz és applikáció használatával megelőzhető a hirtelen szívleállás vagy a stroke.

Minden háztartásban jó helye lenne egy  WIWE-nak, hiszen életeket menthet!Címkék: egészség wiwe ekg szívmérés


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás