Szeresd a telet a sportok miatt

Ne félj a hidegtől!

2016-12-12

Szerző: Czafrangó Ági

Tegye fel a kezét, akinek rajtam kívül a karácsony után a hideg az első szó, ami a télről eszébe jut! Ilyenkor legszívesebben bekuckóznánk a jó meleg szobába, vagy ha tehetnénk, téli álmot aludnánk. Az ünnepi hangulat lecsengése után különösen kezd elegünk lenni a hosszú zimankóból, jégből, vagy épp latyakból. A gyerekekkel se könnyű a programszervezés, hiszen a korai sötétedés és az időjárás viszontagságai korlátozzák a lehetőségeinket, a friss levegőre és a mozgásra viszont ilyenkor is szükség van. A jó hír viszont, hogyha kipróbálunk néhány téli sportot, jó eséllyel meg tudjuk kedvelni ezt az évszakot is, és a kinti mínuszok ellenére kimelegedve, élményektől felfűtve térhetünk haza. 

Már mondom is, hogy milyen sportokba, hol és miért érdemes belevágni.


Korcsolyázás

Az igazi romantikus program: kettesben, ahogy kezdő korisként esetlenül, vagy esve-kelve kapaszkodsz a szerelmedbe,  vagy épp a koripályán esel bele valakibe, miközben vidám zene és forralt bor illata tölti be a levegőt.

De gyerekekkel is jó program, hiszen már óvodás korban el lehet kezdeni a korcsolyázást.
Budapesten a Városligeti Műjégpálya február végéig vár kicsiket és nagyokat, korcsolyakölcsönzési és oktatási lehetőséggel is. A II. kerületben, a Mammut 2-vel szemben lehet korizni a Jégkert-ben, a XX. kerületben pedig a Pesterzsébeti Jégcsarnok-ban hódolhatunk a korcsolyázás szenvedélyének. A IV. kerületben a Megyeri úti jégcsarnok, a XV. kerületben a Pólus Jégpálya áll rendelkezésünkre.

Rengeteg helyen ingyenesen is van lehetőség tökéletesíteni a piruetteket a jégen, érdemes tájékozódnod a lakóhelyed közelében fellelhető, díjmentesen látogatható korcsolyapályákról.
A IX. kerületben a Bálna teraszána III. kerületben Óbudán a Fő téren, az Advent Óbudán programsorozattal egybekötve, a karácsonyi vásári forgatagban, valamint Békásmegyeren, a Csobánka téren, illetve Zuglóban, a Bosnyák téren is találunk ingyenesen használható jégpályát. A belvárosban pedig a Hunyadi téren korizhatnak a VI. kerületi lakosok.

Síelés / snowboardozás

A síelésbe nagyon könnyű beleszerelmesedni, viszont sok feltételnek teljesülnie kell ahhoz, hogy az élmény magával ragadjon. Profi ruházatra és eszközökre van szükség, bár ezt már sok helyen bérelni is lehet, de az anyagi vonzatával számolni kell, és most nem csak a bérlet árára gondolok. Emellett az időjárásnak is kedveznie kell: tartós hideg szükséges, hogy akár természetes hóból, akár hóágyúzással ki lehessen alakítani a pályákat.

A legjobb, ha külföldön, magas hegyekben, jó minőségű hóban, kellő hosszúságú pályákon gyakorolhatsz, és a friss levegő mellett a hamisítatlan „hütte”-hangulatot is beszippanthatod. De az országhatárokon belül se kell lemondanod az élményről, az alapok elsajátítására pedig különösen alkalmasak a hazai síterepek, ha kezdőként, vagy síelni tanuló gyerekeknek keresel pályát.

A főváros közelében a NormafánDobogókőnVisegrádon, és a Nagy-Hideg hegyen, kicsit távolabb EplénybenBánkútonMátraszentistvánon, illetve a Kékestetőn találhatók a legismertebb síterepek, de az ország sok más területén is működnek sípályák. Kezdőként műanyag pályán is el lehet sajátítani a síelés alapjait, több síiskola is lehetőséget nyújt erre, de a legtöbb síterepen is igénybe vehető oktatás, ha igazi havas élményre vágyunk.Sífutás

Sokan tartanak a meredek lejtőkön lesiklástól, vagy a térdízületeik nem bírják a síelés okozta igénybevételt. De még így se kell lemondani a síbakancsviselés felejthetetlen élményről!
Ha elegendő hó esik, jó alternatíva lehet a futást télen sífutásra váltani! Egészen más izmokat dolgoztat meg, és újszerű élményt jelent.

Sífutópálya működik Budapesten a Normafán, Dobogókőn, Bánkúton, Galyatetőn, illetve Sopronban.


Szánkózás / bobozás

Gyerekek és gyermeklelkű felnőttek is örömüket lelhetik benne, pénztárcakímélő program, és ez is jól megmozgat, hiszen a pár perces lecsúszás után mászhatsz vissza a domb tetejére, újra és újra, míg a gyerekek, vagy a lábaid elfáradnak. Jó esetben előbb a gyerekek... Kimondott szánkópályákat találsz a Normafán, Dobogókőn, Eplényben, Bánkúton, vagy Mátraszentistvánon is, de erre a célra gyakorlatilag bármilyen lejtős, autóforgalomtól mentes, hóval borított útszakasz megfelel.


Úszás

Igaz, ez nem kifejezett téli sport – ha csak nem vállalkozol a jeges Duna átúszására – de egy szürke téli délutánon, vagy amikor nincs hó, jó program lehet az úszás is. Kereshetsz olyan fürdőhelyeket, melyek télen is működtetnek kinti egységeket: a Széchenyi fürdőben például egész évben úszhatsz a szabad ég alatt, Leányfalun a részben nyitott gyógymedence télen is nyitva van, a Csepeli strandfürdőben pedig a külső termálvizes medencében pihenhetsz. Ha szaunázol is, utána még jól is fog esni a kinti hideg.

Mindegy, hogy mit csinálsz, a lényeg, hogy ne ülj otthon a téli szünetben sem. Ha elég bátor vagy, vedd az újévi fogadalmaid közé a téli sportok kipróbálását, vagy rendszeres űzését! Címkék: sport szabadtéri sportok síelés sífutás szánkózás korcsolya


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás