Sportos életmód: az új életközepi válság

2018-08-29

Egyre több ember kezd 40 fölött extrém sportos életmódváltásba. Feszegetik a saját határaikat, bennük a legerősebb a versenyszellem. Miért?

Az életközepi válság egy 1957 óta ismert fogalom, ám megítélése és a rá adott válaszok eltérőek lehetnek. Sokáig a férfiakkal azonosították az érzést: 40 és 50 között vesz magának sportkocsit és szerez be fiatal szeretőt - olyan attribútumok ezek, amelyek egyébként a fiatalokra jellemzőek. A 40-es, aki először szembesül saját halandóságával, és ettől pánikba esik, kétségbeesett reakciókat tesz.

De kétségbeesett reakciók nélkül is beszélhetünk életközepi válságról, amikor eluralkodik a céltalanság, jelentéktelenség érzése, a fiatalság és ezzel saját magunk egy részének elveszítése.

Erre pedig egyre többen reagálnak sporttal. Elkezdenek futni, triatlonozni, ami egyrészt a fiatalság egyfajta visszaszerzése, a test felkészítése a rendíthetetlen fiatalság elveszítésére, másrészt lelki okai is vannak.

Egy egyetemi hallgató kutatta dsszertációjában a hosszútávfutók lelki változásait egy verseny alatt. Azt találta, hogy mindenki eljut arra a legmélyebb pontra, amikor minden annyira fáj, ahogy, úgy érzi, még soha, és amikor azt érzi, nem bírja folytatni. Azok, akik befogadják ezt a fájdalmat, és nem félnek tőle, azok túl tudnak lendülni ezen a ponton. Valami ilyesmi az életközepi válság is. Egy mélypont, ahol nem szabad hagyni, hogy a rettegés uralkodjon el.

A sport, az ember saját határainak feszegetése és az érzés, hogy újra és újra legyőzzük a mélypontot, erőt és kitartást ad az élet egyéb területeihez is. Ha mindez része a napi rutinnak, akkor kiegyensúlyozottabbá válunk. Ezért kezdenek olyan sokan sportolni 40 fölött, és ezért bennük a legnagyobb a versenyszellem az egyes versenyeken: mert ők közben a saját démonjaikkal is megharcolnak. Ez egy remek módja ennek a küzdelemnek.

Forrás: medium.comCímkék: futás sport életmód


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás