Sokat utazol? Jó tanácsok neked

2017-12-12

Szerző: Fekete Eszter

Hogy ne járjanak a percek ólomlábakon az autóban ülve, mert megfájdul a derekad, hátad, nyakad, néhány jó tanács.

A korábbi cikkekből már jól ismert, hogy az elsődleges dolog a testtartás. Az autóban sajnos egy kicsit nehezebb helyzetben vagyunk, mert a hely szűkös, nem minden autós ülés kiképzése megfelelő, de néhány praktikával komfortossá tudod tenni az utazást.

A férfiakat a legnehezebb a jó tartásra rábeszélni vezetés közben, mert nagyon szeretik hátradönteni a vezetőülés háttámláját, jó messzire húzva az ülést a kormánytól és a pedáloktól. Sajnos ez ugyanaz az eset, amikor belehuppansz egy nagyon kényelmes fotelba. Akkor ez számodra kellemes, eszed ágában sincs változtatni a helyzeteden. A gondok később jelentkeznek derék és hátfájások kíséretében. Főleg, ha ezt még megspékelik azzal, hogy a rosszul beállított könyöktámaszra is rákönyökölnek. Nagyon laza és vagány, de azért az első az egészség és a biztonság.

• Az ülés akkor van jól beállítva, ha a karodat lazán előre nyújtva a csuklódat rá tudod fektetni a kormányra. Nem csak a vezetésbiztonság, hanem a helyes testtartás miatt is figyelj erre!
• Deréktámasz, vagy derékpárna használata segít megtartani az ágyéki görbületet. Így már nyert ügyed van, mert akkor már kénytelen vagy jól tartani magadat.
• Ha teheted, ne dőlj neki a háttámlának, engedd, hogy a fejed szabadon mozduljon, lazán követve minden mozdulatot. A tiédet és az autó mozgását is. A csigolyák így súlyvonalban vannak, a nyakad laza, biztos, hogy nem fog fájni sehol. Ha előre tolod a fejedet, megfájdul a vállad és a nyakad. Akár tudatosan is kicsit behúzhatod az álladat a jó tartás megőrzéséért.
• Ha mégis elfáradsz és nekidőlsz az ülésnek, akkor vizsgáld meg a fejtámlát! Ha nagyon előre bukik és kénytelen vagy te is előre tolni a fejedet, egyszerűen fordítsd meg! Egész nap ülve a monitor előtt amúgy is ki vagyunk téve az előre helyezett fejtartás veszélyeinek, ha nem figyelünk eléggé. Az autóban ez ugyanúgy kiküszöbölhető, mint a munkahelyen. A háttámlát függőlegesben tartva állítsd be! Ha túlságosan hátra van döntve, balesetveszélyes is lehet.
• A kormányt a vizsgán jól megtanult, de nagyon ritkán alkalmazott 10:10-nél fogd meg!
• Piros lámpánál egy kicsit fel tudod frissíteni magadat, ha már úgy érzed, hogy kezdesz fáradni és a lábaid elgémberednek. Ilyenkor húzd be a kéziféket, vedd ki az autót sebességből, vagy állítsd le a motort, ha hosszabb a várakozási idő!
o Egyszerűen csak húzd össze és ernyeszd el az izmaidat, ahogyan az előző cikkben a légzésfigyelésnél megtanultad. Húzd össze a lábujjaidat is és markold meg jól a kormányt néhányszor! Garantáltan felfrissít, beindítja a vérkeringést. A kedved is jobb lesz tőle, a dugóban ülve egyszer csak jól fogod érezni magadat. Ráadásul a figyelmed sem fog lankadni, amivel kellemetlenségeket vagy akár balesetet is elkerülhetsz.
o Hogy átmozgasd egy kicsit a nyakadat, izomösszehúzással fordítsd el a fejedet az egyik oldalra, nézd meg a szomszéd autóban ülő görnyedő, rosszkedvű sofőrt és örülj, hogy te már ismered a titkot. Már birtokában vagy annak a képességnek, amikor már nem gátolod, hanem fokozod az életenergia áramlását a testedben. Másik oldalon is nézz szét, fedezd fel a szépségét az utazásnak!
o Ha sok időd van, a lábaidat megpaskolhatod, összeütögetheted a csuklódat, kézhátat, ujjakat. Csonterősítést is végzel, felfrissülsz és az idő máris hasznosan telik.
Fontos, hogy az autóban mindig úgy tornázz, hogy ne veszélyeztesd sem a magad, sem a közlekedésben résztvevők biztonságát!

Egészségedre!

Az óráimat Szadán hétfőn reggel 9-től és szerdán este 18 órától látogathatod a Faluházban. Gödöllőn, csütörtökön 18 órától a Patak téren, a Szolgáltatóház emeletén.
https://www.facebook.com/esztermozgas/
http://mozgas-neked.webnode.hu/

Fekete Eszter
Etka Jóga Erőgyűjtő Módszer oktatója
NMPT instruktorCímkék: jóga autó ülés


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás