Nem tudsz úgy szeretni, hogy az túl sok legyen

2018-09-05

Sok szülő fordul a szakemberekhez azzal a kérdéssel, hogy vajon nem probléma-e, ha túl szoros a kapcsolatuk a gyerekkel, ha túlságosan tördőnek vele: nem lesz-e emiatt nehezebben önálló a gyerek. A válasz: nem, sőt!

Röviden erről van szó: az erős kötődés nem hátráltatja a növekedést és a fejlődést, éppen ellenkezőleg, elősegíti azt.

Miért?

Amikor neveled a gyereked, az alapvető célod, hogy önálló személyiség legyen, aki meg tudja hozni a saját döntéseit, boldogul az életben, magabiztos, tudja, mit szeretne az élettől. Mivel tudod elérni ezt?

A három évnél kisebb gyerekek általában nagyon szorosan kötődnek az anyjukhoz, sírnak, ha nincs ott, nem örülnek, ha osztozniuk kell valaki mással az anyjuk figyelmén. Ennek az az oka, hogy még teljesen kiszolgáltatottak a legalapvetőbb szükségleteikkel kapcsolatban is. 5-7 éves korban már kicsit önállóbbak, szívesebben játszanak magukban, kisebb dolgokat már rájuk is lehet bízni.

Meg kell-e próbálni ekkor megszakítani a nagyon szoros kötődést? Nem. A gyerek nem tud túlságosan kötődni, csak mélyen kötődni. Amikor a szeretetre, a kötődésre irányuló igényei ki vannak elégítve, akkor koncentrálhat az önállósodásra, a növekedésre.

Miről van tehát szó? Ha nem elég erős ez a kötődés, akkor a gyerek elkezdi keresni a biztonságot, dolgozik rajta, hogy megkapja azt, és nem marad energiája a fejlődésre. Ha biztos a háttér, akkor arra tud koncentrálni, hogy játsszon, felfedezze a világot, elképzeljen dolgokat.

Amikor tehát kielégíted a függésre irányuló igényeit, azzal a függetlenség útján indítod el.

Az a gyerek, aki nem biztos benne, hogy őt feltétel nélkül szeretik, és minden körülmények között számíthat az anyjára, az megpróbálja megszerezni ezt a biztonságérzetet. Aki túlságosan erőlködik, hogy beilleszkedjen, aki az iskola bohóca lesz, hogy figyelmet kapjon, aki dicsekszik, hogy kitűnjön - mind bizonytalanságból teszi.

Ha azonban biztos számára a háttér, nincs szüksége ilyen dolgokra.

Ezért kell nagyon odafigyelni, hogy ha nevelsz, ha fegyelmezel, mert rosszat csinált, akkor is éreztesd, hogy a szereteted iránta töretlen. Nem szabad, hogy bármilyen körülmények között azt érezze, hogy ő a tetteivel meg tudja bontani a kettőtök között lévő kapcsot.

Ne a követeléseit, hanem a szükségleteit elégítsd ki.

A gyerekeknek nincs arra szükségük, hogy bármilyen módon ellökd, vagy eltávolítsd őket magadtól azért, hogy önállóbbak legyenek, hogy felnőjenek. Arra a mély és feltétel nélküli szeretetre van szükségük, ami felszabadítja őket a kötődés görcsös keresése alól, és ezáltal boldogan tudnak függetlenné válni.

Forrás: mother.lyCímkék: nevelés kötődés


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás