Ne félj a vasaktól!

Tévhitek a súlyzós edzésről

2016-10-02

Szerző: Kőváry Anett

Ha súlyzós edzésről van szó, a legtöbb embernek – tévesen – borsó fejű, Hulk testalkatú férfiak és nők jutnak eszükbe, akiknek a teste majd’ szétpattan a szteroidoktól. Pedig a fitnesz nem ész nélküli izomnövesztésről, nem is doppingszerek pumpálásáról szól, hanem arról, hogy folyamatosan dolgoztatjuk, és ezáltal megerősítjük szöveteinket. A tévhitek sok nőt eltántorítanak ettől a fajta mozgásformától, holott egyáltalán nem kellene tartani a súlyoktól, mert azok nem csak a férfiaknak valók. Összeszedtük a leggyakoribb hiedelmeket, hogy meggyőzzünk a fitnesz hasznosságáról. 

 

 

Tévhit: A rendszeres gyúrás csak tömeget növel

A nők leggyakoribb félelme a súlyzós edzésekkel kapcsolatban. A személyi trénerek rendszeresen, minden új vendégtől megkapják, hogy nem akarnak túl nagy izmokat, vastag combokat és pingpongasztal hátat. Valamiért ugyanis az terjedt el a köztudatban, hogy a fitnesznek ez a formája hatalmasra növeli a testet. 

Az igazság: Éppen az ellenkezője igaz. A magas intenzitású edzés megerősíti az izmokat, felpörgeti az anyagcserét, ami azt eredményezi, hogy akkor is több kalóriát fogsz elégetni, amikor nem dolgoztatod a testedet. Hacsak nem viszel be több kalóriát, mint amennyit a szervezeted működése igényel. A női testben sokkal kevesebb tesztoszteron van, mint a férfiakéban, ez véd meg minket attól, hogy túlságosan nagyra nőjünk. Persze vannak férfias kinézetű testépítők, de hidd el, hogy ők egészen más szinten űzik a sportot, mint azok az anyukák, akik hetente kétszer-háromszor lemennek az edzőterembe. Az anyagcsere felpörgetése mellett a súlyzós edzés további előnye a mobilitás fejlesztése, az izomvesztés megakadályozása, a testtartás javítása, valamint a hátfájdalom enyhítése.

 

 

Tévhit: Nem szabad rendesen enni edzés után

Egy kimerítő edzés valósággal sokkolja az izomzatot, a csontokat, az ízületeket is, csökkenti a szervezet folyadék-, glükőz- és elektrolit szintjét. Egy intenzív program után a testednek szüksége van arra, hogy mihamarabb helyreállítsa az izmokat, és segítse az új szövetek épülését. 

Az igazság: Az edzés utáni gyors töltéssel meggyorsíthatod a szervezeted regenerálódását. Ezért nagyon fontos, hogy segítsd ezt a munkát, vagyis a befejezés után negyed órán belül kapj be valamilyen harapnivalót, hogy visszaállítsd az energiaszintedet és megtámogasd a szervezeted egy jó nagy adag fehérjével. A legjobb választás általában a fehérjeturmix egy kis glutaminnal megspékelve, de ha ez távol áll tőled, akkor figyelj arra, hogy 150 kalóriánál ne legyen több, amit magadhoz veszel, és tartalmazzon 10-20 gramm fehérjét, valamint 30-40 gramm szénhidrátot is. Kerüld a magas kalóriatartalmú energiaitalokat és a banánt is, mert valóságos szénhidrátbombának tekinthető. 

 

 

Tévhit: Az edzés alatt elfogyasztott víz hozzáadódik a testben tárolt vízmennyiséghez

Igaz ugyan, hogy egy-egy diéta alatt általában a víztől szabadulunk meg leggyorsabban, de ennek mennyisége nincs összefüggésben azzal, hogy mennyi vizet iszunk. Az is tény, hogy a bőrszövet alatt tárolt víz sokszor túlsúlynak tűnik, és az elfogyasztott víz segít ettől megszabadulni. 

Az igazság: Az edzés alatti vízivás nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott teljesítményhez, valamint a kiszáradás elkerüléséhez, hiszen a mozgással rengeteg vizet vesztünk. A víz emellett segít a tápanyagok és az oxigén áramlását a testben, ez pedig mind több és több energiát termel. Azt javasoljuk, hogy 10-20 percenként igyál 7-10 deci vizet az edzés alatt, és előtte, valamint utána is figyelj oda a megfelelő folyadékpótlásra. 

 

 

Tévhit: A sok felüléstől lapos lesz a has

Soha ne dőlj be a lapos hasat ígérő gyakorlatoknak! A fitneszben nem lehet csak egy-egy testrészre edzeni, arról nem is beszélve, hogy önmagában – tudatos táplálkozás és kardio nélkül – nincs az a csodagyakorlat, amelyik levarázsolná az úszógumit a hasról. 

Az igazság: Felgyorsíthatod az anyagcserédet – ezáltal a zsírégetést – ha folyamatosan megdolgoztatod az izmaidat (egyformán a lábakban, a fenékben, a hason, háton, stb.). Ezért van az, hogy a nagyobb súlyokkal dolgozó edzésformák hamarabb hoznak eredményt, mint a kevésbé intenzív, inkább csak nyújtásokra vagy magas pulzusszámra építő típusok (pilates, spinning).

 

 

Tévhit: Bármennyit lehet edzeni, akár mindennap 

Rengetegszer hallani dicsekvéseket, hogy valaki a hét minden napján, esetenként naponta többször is emeli a súlyokat a teremben. Aki pedig nem járatos még ebben a világban, hajlamos is elhinni, hogy itt is érvényesül a „minél több, annál jobb” elve, pedig ebben az esetben ez nagyon nem igaz!

Az igazság: Az izmaidnak is szükség van pihenésre, sőt, csak akkor fognak a kívánt mértékben fejlődni, ha hagysz nekik időt a regenerálódásra. Egy-egy edzés lényege, hogy a megterhelő gyakorlatokkal szinte sokkoljuk az izmokat, amiknek azután muszáj pihenniük, különben nem erősödnének, hanem tönkremennének. A legjobb, ha legalább egy nap szünetet tartasz az edzésalkalmak között, így biztosan gyorsabban jönnek majd az eredmények (beleértve a fogyást és az izomépülést), mintha minden egyes napot a gépeken töltenél.  

 

 

Tévhit: Az edzés utáni nyújtás kihagyható

Aki már rutinosabban gyúr, könnyen hiheti azt, hogy az izmai annyira hozzászoktak a munkához, hogy nincs is szükségük nyújtásra. Valójában teljesen mindegy, mennyi ideje edz valaki, a levezetésnek ugyanúgy szorosan a programhoz kell tartoznia, mint a bemelegítésnek.

Az igazság: A nyújtás nemcsak csökkenti az izomfájdalmat (vagyis megelőzi az izomlázat), hanem javítja a rugalmasságot és erősíti az ízületeket. Ennek segítségével pedig javulhat a teljesítmény, nem beszélve arról, hogy csökken a sérülés kockázata. Emellett van egy kiváló pszichológiai hatása is: egyszerűen segít lecsendesíteni a testet-lelket, hogy visszatalálj a középpontodba, mielőtt folytatnád az életedet a termen kívül is. 

 

 

Tévhit: Elég néhány kedvenc gyakorlatot ismételni

Lehet bármilyen alaposan és gondosan kidolgozott egy edzésterv, ha újra és újra ugyanazokat a gyakorlatokat végezzük, akkor feleslegesen várjuk az eredményt. Ha nincs eltérés a feladatok típusában, ismétlés- és szériaszámában, akkor a világon semmi nem fog történni a testtel. Ha például valaki csak és kizárólag fut, vagy ugyanazokat a lábemeléseket végzi napi rendszerességgel, nem fog sem fogyni, sem formálódni, mert a teste és az elméje is unatkozik, hiszen hozzászokott a megpróbáltatásokhoz.

Az igazság: Variálni kell a feladatokat ahhoz, hogy testünk minden porcikáját igénybe vegyük. Nem elég például a bicepsznek vagy a combnak csak az egyik részét edzeni, alaposan meg kell dolgoztatni az izmok minden oldalát. Más terhelést jelent a nagy súllyal és alacsony ismétlésszámmal végzett gyakorlat, valamint a kisebb súllyal, többször ismételt feladat is. Minél változatosabb az edzésprogramunk, annál gyorsabb és látványosabb lesz az eredmény. 

 

 

Tévhit: Hosszabb edzés, látványosabb eredmény

Hányszor hallani azt is, ahogyan egymásnak büszkélkednek a gyúrók a teremben töltött órák számával. Pedig az izmok nem attól fognak változni, a test nem attól lesz erősebb, ha reggeltől estig váltogatjuk a különböző feladatokat. Már csak azért sem, mert egy edzésen két izomcsoportnál többet nem ajánlott megdolgoztatni. 

Az igazság: Fontos, hogy milyen típusú edzésről van szó, és mi a cél. Ha szeretnél karcsúbb és erősebb lenni, akkor a rövidebb, de nagy intenzitású edzés lehet a befutó. De ha csak most kezdesz el mozogni, vagy a szinten tartás miatt edzel, és nem feltétlenül a tested megváltoztatása érdekében, akkor már a mérsékelt intenzitású edzés – mondjuk egy tempósabb gyaloglás – is passzolhat a céljaidhoz. Általánosan elmondható, hogy akkor van értelme a testedzésnek, ha legalább egy héten egyszer kényelmetlenül érzed magad mozgás közben, ha fáj, ha utálod: ez ugyanis annak a jele, hogy elhagytad a komfortzónádat, az igazi csodák pedig itt kezdődnek!

 Címkék: fitnesz súly súlyzó súlyzós edzés edzőterem tévhit


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás