Mit ne csinálj a gyerekeddel, ha az egészséges táplálkozásról van szó

2018-06-20

Az ételhez fűződő viszonyunk nagyon sokféle, és ezeknek bizony jelentős része nem a funkcióhoz kötődik. Miről beszélek? "Szomorú vagyok, most akármennyit ehetek", "ma még mindent szabad, holnaptól diétázom", stb. A gyermeked ételhez való hozzáállását nagyban befolyásolhatod te is, és hidd el, nagyon jót teszel vele neki!

A táplálkozáshoz való viszony pszichológiájával keveset foglalkozunk, pedig érdemes lenne. Az, hogy az egészséges táplálkozás gyermekünknek rutinná váljon, az sok olyan szempontból tevődik össze, amire talán nem is gondolnánk.

A neten olvastam egy nő történetét:

"Hetente egyszer ehettem gyerekkoromban a McDonald's-ban, ezért nagyon vártam! Érdekes, mert valószínűleg feleannyira se ízlett volna, ha nem lett volna ilyen ritka és különleges alkalom. Így viszont megédesítette a tény, hogy azt várni kell.

Ugyanezt a hatást érte el a tény, hogy ha jó voltam, akkor kaptam jégkrémet.

Nem sokat segítettek a kalóriabevitelnek a "felmentéses" időszakok sem:
"Most szülinapod van, bármennyi ehetsz", "Most nyaralunk, most nem számítanak a kalóriák". Hogy ne számítottak volna? Ugyanaz a testem volt a nyaraláson is, amelyik később otthon.

Anyukámnak van egy pulóvere, téli szünetben szívesen viseli, az van ráírva: a karácsonyi kalóriák nem számítanak. Felnőtt fejjel már nagyon bosszant ez a pulcsi, és tudom, hogy ebben az elvben is zajlott az "etetésem".

Sokkal többet ettünk ünnepekkor, mint ami jól esik, csak azért, mert átmenetileg felmentettük magunkat, hogy most nem számít. Pedig ez egy hibás logika. Ilyenkor is számít, viszont a mindennapokban sem szabad állandóan megvonni magunktól az ételt, inkább csak rendesen meg kell válogatni, hogy miből áll az étrend.

Ezzel szemben minden péntek este pizzát ettünk - amit máskor nem, mert máskor vigyáztunk, ilyenkor viszont mindenki kapott egy egészet. Emlékszem apámra, ahogy hazajött a munkából, és azonnal töltött magának egy italt, és megevett egy óriási tányér ételt. Terápiás célból evett, ahogy aztán nekünk "tanítják", fel kell vásárolni a bolt teljes édességkészletét, ha az első barátod szakít veled."

Mi ebből a tanulság? Ne használd jutalomként vagy büntetésként az ételt a gyerek számára, mert ez később befolyásolhatja a táplálkozáshoz való hozzáállását. Sokkal nehezebb lesz számára rutinként kezelni az egészséges étrend kialakítását, ha az egészséges kaja a "büntetés", a nasi pedig a jutalom, a kellemes kényeztetés képzeteként kerül a fejébe.

Az étel azért van, mert a szervezetünknek szüksége van rá. Azért eszünk, mert ezáltal működik a testünk. Természetesen vannak finomságok, amelyeket az ízükért eszünk, és az étel élvezete egy szuper dolog! Viszont ezt sokkal könnyebben tudja majd a gyermeked normális keretek között tartani, ha nem kapcsolódnak hozzá indokolatlan pszichológiai képzetek.

Forrás: ScaryMommyCímkék: táplálkozás nevelés


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás