Mindfulness a mindennapokra

2018-11-06

Szerző: Kriszta

A mindfulness, vagyis a tudatos, éber jelenlét fogalmát ma már egyre többet halljuk. Nem csoda, hisz egy remek módszer arra, hogy az életünkbe nyugalmat, kiegyensúlyozottságot, örömet vigyünk. A mindfulness fogalom nem egy újonnan kitalált és jól hangzó dolog, valójában a meditáció nyugati társadalmakba való adaptálása.

Ebben az állapotban figyelmünket teljes egészében az adott pillanatra és annak történéseire irányítjuk. Nem engedjük, hogy gondolataink a múltban vagy a jövőben kalandozzanak, de ha mégis ezt teszik, tudatosítjuk.

Egyszerűen nem hagyjuk, hogy a gondolatáradás vegye át az irányítást. Figyeljük, mi történik, figyeljük azt, ahogy a dolgok a jelenben keletkeznek, átalakulnak és eltűnnek. Nem merülünk annyira a gondolatainkba, aggodalmainkba, tervezgetéseinkbe. Sokkal inkább tudunk arra reagálni, ami valójában történik, és a reakciónk is tudatosabb.

A mindfulness technikáját sok mindenre alkalmazzák, legyen az fájdalom kezelés, depresszió, vagy kapcsolatok erősítése, szülésfelkészítés és még a gyermeknevelésben is segítségünkre lehet. A tudatos jelenlét olyasmi, ami mindenkinek hasznára válhat, mert megtanuljuk észlelni a gondolatainkat és érzéseinket, és így valóban megtapasztaljuk, megéljük az életet.

 

Mindfulness a gyermeknevelésben?

 

Egyszerűnek tűnik, hogy éberek vagyunk, jelen vagyunk a pillanatban, mégis a gyakorlatban ez kihívás lehet mindenkinek. Sokszor úgy tűnik az élet egy rohanás, soha nem vagyunk teljesen az adott pillanatban, mert mindig a következő dolgon aggódunk vagy a következő tennivalót akarjuk a listánkról kihúzni. Feszültek vagyunk és a reakcióink nem olyan megfontoltak, mint amilyeneknek szeretnénk, hogy legyenek.

A jó hír, hogy képesek vagyunk lelassulni, szüneteket beiktatni, hogy csak "legyünk", ahelyett, hogy mindig "csinálunk valamit". Naponta néhány perce mindenkinek van arra, hogy gyakoroljuk a mindfulnesst. Pihentessük a figyelmünket valami nagyon egyszerűn, mint a légzésünk vagy a testünk. Ezzel időt szakítunk arra, hogy tápláljuk önmagunkat.

Ez a pár perc majd elkezd átszivárogni a napunk többi részébe is, és megtapasztaljuk, hogy a gyaloglás, a főzés vagy a gyerekekkel való játszás sokkal tudatosabb módon történik. A mindfulness nem egy azonnali gyógyír mindenre, de ha egy kis időt és energiát szentelünk neki, ez nagy átalakulást eredményezhet, ami segít hogy az életünk örömteli legyen, az helyett, hogy csak rohanunk át a mindennapokon. A legfontosabb viszont az, hogy a mindfulness által igazán tudatos, éber figyelemmel rendelkező anya/szülő vállhat belőlünk.

 

Nálam a mindfulness a jóga által jött be a mindennapokba és szivárgott át a jógamatracról a hétköznapi élethelyzetekbe. Idővel pedig a nap folyamán egyre gyakrabban tudtam megfigyelni a légzésem, tudatosítani a gondolataimat, észrevenni az érzeteket a testemben és azt, hogy mit érzek különböző helyzetekben. Nem csak akkor amikor jógáztam.

 

Miben segít nekem a mindennapokban a mindfulness?

 • hogy csendben és nyugodtan hallgassam, amikor a gyermekem épp hozzám beszél
 • hogy képes vagyok a teljes figyelmemmel, türelemmel, és nyitottsággal odafigyelni
 • hogy a reakcióm támogató és helytálló legyen, ne a berögzült módokon reagáljak és válaszoljak
 • hogy megismerjem igazán a gyermekem, az helyett, hogy olyannak lássam amilyennek szeretném, hogy legyen
 • hogy megismerjem magam, tudjam, mi váltja ki a helytelen reakcióimat egy-egy szituációban, észrevegyem őket, és így lehet legközelebb máshogy reagálok
 • hogy egyszerre egy dolgot csináljak, egy dologra fókuszáljak és befejezzem azt. Az helyett, hogy próbálok több mindent megcsinálni, gyorsan és felületesen, egyik tevékenységből a másikba szaladni
 • hogy tudatos döntéseket hozzak, legyen az étkezéssel kapcsolatban, a napi családi programmal, testem érzeteivel, emberi kapcsolatokkal, stb.

 

Tippek a mindfulness napi gyakorlásához:

 

 1. Aktív hallgatás

A leghatékonyabb módszer az elménk megnyugtatására az, ha hallgatunk. Ha sétálsz, vagy viszed a gyerekeket az oviba, iskolába, parkba, figyeld meg: Csiripelnek a madarak? Ugatnak a szomszéd kutyái? Ösztönözd magad arra, hogy hallgasd a körülötted lévő világot és hogy tudatosítsd azt, amit hallasz.

 1. Hála

Legyen a hála része a család mindennapi életének. Találj időt arra, hogy ezt gyakoroljátok, együtt az egész család. A nap végén kérdezd meg a gyerekeket, hogy mi volt a kedvenc pillanatuk aznap. Majd te is oszd meg mi volt a tiéd.

Az étkezéseknél adjatok hálát az ételért vagy ossza meg mindenki miért hálás aznap. A negatív helyett a pozitívra való fókuszálás és a pozitív dolgok keresése a neuroplaszticitást segíti (lehetőség, hogy az agy új idegpályákat hozzon létre).

 1. Érintési pontok

Válassz egy helyet az otthonodban (a hűtőszekrény ajtaja, a fürdőszobai szappan, a hálószoba éjjeliszekrénye) és minden alkalommal, amikor hozzáérsz, állj meg egy kicsit, vedd észre az adott pillanatot, a környezetet, légy jelen, légy tudatos.  Ne hagyd, hogy az elméd elkalandozzon a múltba vagy a jövőbe, csak arra a pillanatra összpontosíts.

 1. Hallás

Ehhez a gyakorlathoz keressünk harangot, zongorát vagy egy fém kanalat + egy fém edényt (bármit ami hangot ad ki). Végy néhány lélegzetet (vagy kérd meg a gyermeked, hogy vegyen néhány lélegzetet), majd szóljon az adott hang. Koncentrálj a hangra és hallgasd, amíg teljesen el nem múlik. Ha ezt a gyermekeiddel csinálod, kérd meg őket, hogy csukják be a szemüket, és emeljék magasba a karjukat, ha már nem hallják a hangot. Azzal, hogy megfigyeljük a hangokat, edzük az elménket, hogy a jelen pillanatban legyen és különbséget tegyen a különböző érzékek között, amik információt adnak testünknek.

 1. Szaglás

Az, hogy edzed a tested az illatok, szagok érzékelésére, segít neked megérteni a tested által kapott információkat és azt, hogy hogyan is érzed magad. Emlékezz például ahogy a napozó olaj szaglása emlékeztet a nyaralásra.

A tudatos szaglás gyakorlásához gyűjts össze egy pár dolgot, például citromot, narancsot, friss gyógynövényeket, vaníliát, diót stb. Helyezd őket egy-egy papírzsákba (a lényeg, hogy ne lásd őket, csak érezd az illatukat). A család üljön körbe és a zsákot mindenki szagolja meg, majd kérdezzük meg mindenkitől, hogy milyen érzést vált ki egy-egy illat belőlük? (Például: ez melegséget idéz elő bennem, vagy éhséget, vagy jókedvet, stb).

 1. Légzés figyelése

Ha kisgyermekünkkel végezzük a gyakorlatot, válasszuk ki kedvenc plüssállatkáját, tegyük a pocakjára, majd kérjük arra, hogy figyelje meg, ahogy az a légzésétől le-és fel mozdul. Mi pedig a hasunkon pihenő kezünket figyelve tudjuk ugyanezt elérni.Címkék: mindfulness


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás