Miért csodás a szódabikarbóna és hogyan használd

2018-04-18

Azt már régóta tudjuk, hogy a szódabikarbóna csodálatos hozzávaló, amikor takarításról van szó, és most el is mondjuk, mivel, hogyan érdemes használni.

Egyrészt jó, ha tudod, hogy a szódabikarbóna jól lezárva akár évekig képes elállni, de ha azt látod, hogy megkeményedett az állaga, akkor már nem jó. Nyugodtan kidobhatod, mert lebomlik, és olcsó.

A legtöbbször magában vagy vízzel higítva használjuk. Több mindennel erősítheted azonban a hatását, lássuk ezeket.

Ecet

Ha a szódabikarbónához ecetet adsz, az növeli a tisztító hatását. Foltok eltávolításánál ez nagyon jól jön, vagy például eldugult lefolyóba is öntheted.

A kettő találkozása azonban kémiai reakciót eredményez, habzani kezd és "megnő" a kibocsátott széndioxidtól. Ez nem veszélyes, de azért nyisd ki az ablakot, hogy nehogy irritációt okozzon.

Citrom

1 teáskanál szódabikarbónát és egy teáskanál citromlevet keverj fél liter meleg vízhez: kész a hatékony tisztítószered, ami kellemes illatot hagy maga után.A jódban gazdag tengeri só antibakteriális hatású, és jól fehérít. Szintén remek társa tehát a szódabikarbónának, csak vigyázz, hogy érzékeny felületeken óvatosan használd, hiszen a só durva állagú.

Hol használd?

Edények

Ha mosogatás közben egy kis szódabikarbónát is használsz a mosogatószer mellé, növeled annak hatását, nem kell annyit csutakolnod az edényeket!

Ha valamit nem mosogattál el időben, és rendesen beleragadt a cucc, a beleengedett vízbe tegyél két teáskanál szódabikarbónát is, remekül oldja a zsíros dolgokat is. Hagyd állni egy kicsit, utána könnyebb lesz elmosogatni.

Ha a porcelán vagy kerámia edényeket elszínezte egy folt, szintén érdemes vízban oldott szódabikarbónával áztatni.

Háztartási gépek

Ha a hűtő belsejének tisztításához kevés vegyszert szeretnél használni, tegyél szódabikarbónát a szivacsra, és dörzsöld azzal. Itt sem baj, ha hagyod állni a felületein egy kicsit, és csak később mosod le.

Szennyes

Önmagában nem tisztítja ki a ruháid, de segítségével kevesebb mosópor is elegendő lesz! Lágyít és fehérít, de gyapjú és selyem anyagokon ne használd!

A fehér ruhaneműkhöz adj 2-3 evőkanál szódabikarbónát, vagy a mosópor mellé, vagy közvetlenül a dobba. Fehérítő helyett sokkal jobb, ha ezt használod.

Vágott virág

Igen, ha adsz egy pici szódabikarbónát a vágott virág vizéhez, tovább szép marad!

Forrás: mindbodygreen.comCímkék: otthon szódabikarbóna


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás