Mamalimpia fittanya módra

Hány kalória egy napnyi anyaság?

2016-09-20

Szerző: Kovács Mónika

Kisgyerekkel edzeni és formában maradni a lehető legegyszerűbb dolog a világon: a boldogan mosolygó anya felkapja a kis lurkót az ölébe, és már kezdik is a közös kitöréseket - elméletben. A valóság azonban ennél kicsit rázósabb: anya legyen a talpán, aki egy szoptatós pöttöm mellett talál időt a mozgásra. Ha pedig már amúgy sincs idő a koncentrált feszesítésre az egésznapos pörgés mellett, Kovács Mónika nem nyugodott, és kiderítette, mennyi energiát emészt fel egy napnyi főállású anyaság. 

 

 

A férjem állandóan fejcsóválva nyugtázza, hogy egész nap megállás nélkül zabálok. A napi adagomat Dwayne Douglas „A szikla” Johnson is megirigyelné, komolyan mondom. Ami nem is csoda, hiszen a lassan 11 hónapos fiam a tápanyagszükségletének nagy részét még mindig anyatejjel fedezem. És puffasztott kukoricával. Utóbbira egyáltalán nem vagyok büszke. Sokáig próbálkoztam ízletesnél ízletesebb falatokkal, de a kis ínyenc ragaszkodik a jól bevált pufihoz. Méghozzá a sós változathoz, hogy véletlenül se legyen egészséges. Néha becsúszik ugyan egy-egy kanál gyümölcsös zabkása, de a legédesebb fogás még mindig a cici. Így aztán nem is csoda, hogy uzsonnára olykor elmajszolok egy fél sült ökröt. 

"Szerencsére" mindig találok kifogást, hogy ne kelljen elkezdenem az edzéseket, de kétségtelenül a legütősebb aduászom a szoptatás. Persze tudom, hogy lehetne úszni, bicajozni, jógázni és még számtalan más remek sportot űzni, viszont én egyelőre örülök annak, ha túlélek egy napot. Ugyanakkor régóta izgat a dolog, hogy mégis hány kalóriát éget el egy anyuka egy nap alatt. Úgyhogy fogtam magam, és a 11 hónapos izgő-mozgó csomagomat, és belevágtam.

Emberi kísérlet következik.

ADATAIM:

súly: 66,5 kg

magasság: 168,5 cm

életkor: 34 év

Reggel izgatottan poroltam le a mellkaspántot és a hozzá tartozó pulzust- és minden egyebet mérő karórát. Még fénykoromban állítottam be a paramétereket, a szükséges tesztkört is akkor futottam le. Csillogó szemmel gondoltam vissza azokra az időkre, amikor a  futás még a mindennapjaim része volt, és a munka utáni torna, vagy az otthoni edzés még kikapcsolódásnak számított. Bánatosan néztem le a narancsbőrös combjaimra, és az egyre nagyobbnak tűnő pocakomra. Benyálaztam a pánt belső felét, hogy meglegyen a szoros bőrkontakt, és hogy lássam, nem merült-e le az elem. Fohászkodtam a létező összes istenekhez, hogy purcanjon ki a szerkezet, és ne keltsen bennem lelkiismeret furdalást, hogy lassan 1,5 éve nem sportolok semmit.

Minden maradék erőmet, bátorságomat és önmagamba vetett hitemet összeszedve guggoltam egyet. Nem haltam ugyan bele, de a pulzusom máris 104-nél járt, így nem véletlen, hogy hirtelen szívrohamhoz közeli állapotban éreztem magam. Innen is tudom, hogy a sport számomra várat még egy kicsit magára. Miután meggyőződtem róla, hogy minden rendben működik, elindítottam az órát, és kicsit sem ünnepélyes keretek között megnyitottam az egyindulós mamalimpiát. 

Következzenek az egyes számok, és az azokkal eltöltött idő:

 - Fedett pályás teregetés: 6 perc

 - Indokolatlan mászkálás a lakásban 11 kilós gyerekkel: 4 perc

 - Vad porszívózás rendetlen csemete regulázásával: 9 perc 25 másodperc

 - Maradék ruhák felfedezése a mosógépben, villámteregetés: 1 perc

 - Szoptatással egybekötött szinkronaltatás emelésekkel: 25 perc

 - Reggeli elkészítése: 35 másodperc (érvénytelen szám, nem sikerült befejezni, újra kellett indítani)

 - Rendrakás saját tengely körüli forgások bemutatásával: 12 perc

 - Reggeli elkészítése 2: 1 perc 

 - Reggeli elfogyasztása: 1 perc (szintén érvénytelen, a számot az egy óra leteltével sikerült csak befejezni)

 

A teregetés és az altatás szintidejével elégedetlen vagyok, de a porszívózás és a rendrakás elég jól sikerült. Pontosan látom, hogy van még hova fejlődnöm bizonyos területeken, de az a jó, hogy nem kell négy évet várnom a következő mamalimpiára, hanem akár már egy óra múlva próbálkozhatok javítani az eredményeimen.

A javítás mellett izgatottan várom majd, hogyan teljesítek majd például szórakoztató konyhaművészetben vagy például az akadályfutás felmosóvödörrel elnevezésű számban. Utóbbi külön kedvencem, mert random változhatnak az akadályok: gyerek, kutya, babakocsi, egy zsugor ásványvíz, székek a pályán. És ott van még a teljesen fölösleges esti mese olvasás - egy törpe boxoló indulatmentes ártalmatlanításával. Általában ugyanis a Kisvakond kalandjainak első mondata után összecsukja a könyvet, eldobja, állon- vagy orron ver, majd faképnél hagy. Én viszont nem adom meg magam, akkor is szokást alakítok ki ebből, ha a fene fenét eszik is. Rossz emberrel kezdtél, kishaver, mert nálunk márpedig mesére lesz az elalvás! 

Szóval, visszatérve a kísérlet kiinduló kérdésére, hogy hány kalória is egy óra anyukaság? Sajnos elszomorítóan kevés, mindössze 230. A pulzusom a zsírégető tartománynak a közelébe sem ért. Vagyis egy óra anyaság a recegő has eltüntetésére egyáltalán nem, ellenben a rendetlenség, a gyors fogyásról szövögetett naiv álmok, és másfél margarinos-lekváros kalács-lavina eltüntetésére tökéletesen alkalmas. De ha az egész napos teljesítményt nézzük - egy szoptatós kismama esetében - máris 6000  kalória fölött járunk, ez pedig azért elég szép munka. És ha kockahasunk nem is lesz a gyerekkel otthon töltött idő alatt, talán minden olimpiai éremnél fényesebben csillog a szemünk, ha a gyermekünk mosolyát láthatjuk.Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás