Koffein, a barátod

Kávé edzés előtt? Simán!

2016-09-29

Szerző: Kőváry Anett

Oké, hogy vannak kifejezetten edzés előtti italok, de biztosan benned is felmerült már a kérdés: mi történik, ha úgy jön ki a lépés, hogy pont edzés előtt húzol le egy finom feketét? Nos, a világon semmi baj, sőt! Kutatások bizonyítják, hogy a mozgás előtti kávé fokozza a teljesítményt. 

 

Étvágyat is csökkent a koffein

Köztudott, hogy a koffein egy olyan stimuláns, mely hat a központi idegrendszerre, a szívműködésre, és hatással van a vérnyomásra is. Emellett növeli a jobb közérzetért felelős neurotranszmitterek, például a dopamin kibocsátását. A dopamin mennyisége pedig edzés közben befolyásolja a fájdalomérzetet, valamint hatással van a hangulatunkra is. 

Vagyis a koffein segítségével valóban élvezetes lesz az edzés, és könnyebben elvégezhetők lesznek az utolsó ismétlések. Emellett – kutatások bizonyítják –, hogy a torna előtt elfogyasztott kávé hatására a nap hátralévő részében 72 kalóriával kevesebbet eszünk, és könnyebb kordában tartani az étvágyunkat, ez pedig nem egy rossz üzlet. 

Ha reggelente edzel…

Az időzítés nagyon fontos szerepet játszhat az általános teljesítményben. A koffein ugyanis nagyon gyorsan felszívódik a gyomorból: 15-45 perccel az elfogyasztása után. Stimuláló hatása csúcspontját pedig 30 és 75 perc között fejti ki. Vagyis a legoptimálisabb, ha edzés előtt nagyjából egy órával iszod meg a feketédet. 

Mivel a kávénak vízelvonó hatása van, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyél be, ha több mint egy óra eltelne az edzésig. Egy-két óra szünet alatt 7-12 dl vizet kell meginnod ahhoz, hogy bírd az edzést.  

Ne felejtsd el, hogy a túl sok koffein hashajtóként működhet a szervezetedben, és nyilván nem szeretnéd magad emiatt kellemetlen helyzetben találni. Mindenképp figyelj oda a mértékletességre, különben akár kiszáradás közeli állapotba is kerülhetsz. 

Ha este edzel… 

Rossz hír az éjjeli baglyoknak: ha inkább délután vagy este edzel, akkor jobb, ha kihagyod a legális doppingszerként funkcionáló kávét. A koffein ugyanis ivás után 4-6 óráig marad a szervezetben, de ez egyénenként változik. Függ a genetikai adottságoktól, a testsúlytól, az életkortól. Ha este hét előtt hörpinted fel a kávéscsészéd tartalmát, az még beleférhet, de ne lepődj meg, ha éjjel egykor még forgolódsz az álmatlanságtól. 

Akárhogy is, de jobb nem beáldozni a nyugodt pihenést egy finom feketéért. Az alvás ugyanis nemcsak a pihenés, hanem izmaid fejlődése miatt és a regenerálódás, az étvágy szabályozása miatt is fontos. Vagyis ha nem alszol jól, borulhat a gondosan felépített rendszer. Ha nagyon szenvedsz, akkor próbáld meg elhagyni az esti edzés előtti kávét, vagy ütemezd át délelőttre. 

De az is jó megoldás lehet, ha alacsonyabb koffeintartalmú kávét választasz. A sötétebb pörkölésű kávékban kevesebb a koffein, ahogyan a jeges kávékban is. Másik opció lehet a tea is. Egy csészényi fekete teában 14-70 mg koffein van, ugyanennyi kávéban pedig 95-200 mg. Általánosságban elmondható, hogy a teljesítményfokozó hatás elérése érdekében napi 250-300 mg, vagyis nagyjából maximum három csésze kávéra van szükségünk. 

 


Nyugodtan megbarátkozhatsz a kávéval

 Címkék: edzés kávé koffein emésztés


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás