Kinti vagy benti futás?

2018-03-09

Szerző: Baráth Krisztina

A futás számomra egyértelműen outdoor sport, amiről elsőként a szabadság érzése, a friss levegő, változatos terep jut eszembe. Éppen ezért szinte kizárólag kint futok. Még nem kényszerített be az idő fitness terembe az elmúlt 5 évben, amióta futócipőt húztam. De van fogalmam, milyen érzés futópadon edzeni.

A kinti kontra benti futást többnyire az időjárási tényezők döntik el. Kevés futó rajong az extrém időjárási elemekért: heves eső, hideg, fagyos idő, erős szél vagy éppen kánikula. Vannak azonban olyan megszállott futók, akik még ekkor sem hagynak fel a kinti edzéssel legyen szó akármilyen időről.

Az állandóan változó környezet, a terep, a tény, hogy el tudok futni A pontból B pontba, olyan motivációt tud adni, hogy a rég kimerültnek hitt tartalék energiánkat felhasználva, csak azért is véghez lehet vinni egy edzést.

Más okok is állhatnak a háttérben, főleg a kezdő futók között, akik a futópadot választják. A súlyfelesleggel küzdők nem szívesen merészkednek ki a szabadba negatív megjegyzéseknek kitéve magukat, így számukra a futópad egy megfelelő opció lehet.

Emlékszem a kezdetek kezdetén én sem szerettem, hogy rám szegeződik a tekintet a kinti futások során, pedig nem volt súlyfeleslegem. Aztán legyűrtem, és megszoktam, hogy néznek. Főleg faluhelyen vagyok a mai napig ritka látvány, ahol nem mindennapos a futók jelenléte.Hogy miért szeretek kint futni?
- bárhova elfuthatok, ami szabadságot és lehetőséget ad új utak felfedezésére
- friss levegőn vagyok
- mindig új ingerek érnek, így sosem válik unalmassá
- mentálisan is feltöltődöm

Első találkozásom a futópaddal azon a nyáron történt, mikor elkezdtem futni. Kb. 1 hónapja kaptam rá az ízére, aztán elutaztunk nyaralni. Futócipőt nem vittem magammal, annyira nem voltam tudatos még akkoriban. Természetesen hiányoztak a kimaradt edzések, de nem tulajdonítottam ennek különösebb gondot, hiszen nyaraltunk. Ám amikor a medence mellett megpillantottam egy félig nyitott edző termet, felcsillant a szemem. Láttam a futópadokat, és teljesen magával ragadott. Vonzott, hogy menjek oda, próbáljam ki. Úgy ahogy voltam, bikiniben és mezítláb ráálltam a futópadra. Nagyon jó érzés volt, hogy ott vagyok a szeretteim közelében, mégis edzek. 20 percet bírtam rajta, mivel éreztem, hogy a futópad szalagja kezdi kidörzsölni a lábam. Mondanom sem kell, másnap még papucsba is alig tudtam bújni a vízhólyagok miatt.

Kb. 3 alkalommal próbálkoztam a futópaddal, amikor wellness hétvégére utaztunk. A szakadó esőben kapóra jött a pad. Jó volt, hogy nem kellett beöltöznöm, zenét hallgattam közben, nem küzdöttem az elemekkel. Bármikor nehezíthettem vagy éppen könnyíthettem az edzésen, állítgatva az emelkedés szintjét. Viszont nagyon monoton tud lenni egy idő után.

Ha van rá lehetőség, nagyon praktikus tud lenni a futópad baba vagy kisgyermek mellett, alvásidőben kiválóan be lehet iktatni az edzést.

Ezek után nézzük, miért is érdemes a futópadot választani?
- bármikor végezhető, bármikor abbahagyhatod az edzést
- ha nem szívesen merészkedsz ki az utcára negatív kommenteknek kitéve magad
- ízületkímélő
- nézhetsz közben filmeket, sorozatokat
- ha megfelelően be van állítva a gépen az emelkedés szintje, hasonló körülményeket lehet teremteni, mint amilyen a kinti futás, közben pedig lehet gyakorolni a frissítést

Bárhol is legyél, akármelyiket is választod, a lényeg, hogy mozgásban maradj.Címkék: futás edzés futópad


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás