Jószándékból elkövetett nevelési hibák

Jót akarunk - rosszat teszünk

2017-03-04

Szerző: fittanya.hu

Egyre többet lehet olvasni arról, hogy a mai huszonévesek depressziósak, minden különösebb ok nélkül. Kiváló gyerekkoruk volt, jóban vannak a szüleikkel, és mégis boldogtalanok. Ennek egyik oka az lehet, hogy nem tanultak megküzdeni a különböző nehézségekkel. Szülőként szeretnéd megkönnyetíni a gyereked dolgát, ezért igyekszel mindent elintézni, hogy könnyebb legyen neki. De lehet, hogy többet segítesz, ha megtanítod kezelni a kihívásokat. Miközben a szülők igyekeznek a gyerekeiket megóvni minden kényelmetlenségtől, stressztől, csalódástól, ezzel csak azt érik el, hogy amint felnőtt korukban a legkisebb, természetes nehézséggel találják szemben magukat, fogalmuk sincs, hogyan nézzenek szembe mindezzel. Tehát miközben az egy jó dolog, hogy a szülők mostanában jobban bevonódnak a gyermekeik problémáiba, mint a korábbi generációk, lehet, hogy ez vissza is tud ütni. 

 

Sportkártya
hirdetés

Íme 10 jellemző hiba, amit szülőként jószándékból, elkövethetsz:

 

1. Minden a gyerek körül forog

Gyerekközpontú az otthonod, a közeged, az életed. A gyerek persze ezt élvezi, hiszen minden az ő szükségleteihez van igazítva. Viszont ha megszokja, hogy minden hozzá alkalmazkodik, és neki nem kell semmihez, akkor hogy várjuk el tőle később, hogy képes legyen idomulnii, simulni?

 

2. A gyerek tökéletes

Valaki azt mondja, hogy a gyereked rosszul viselkedett, esetleg van egy rossz tulajdonsága? Szó sincs róla! Az a hülye, aki ilyet állít! Pedig senki nem tökéletes, így a te gyereked sem. Viszont ha kiskorában felismered és belátod, hogy van egy-két rossz tulajdonsága, akkor azokat még könnyen tudod kezelni, mint később. Ha sokat duzzog, és felnő abban, hogy neki ehhez joga van, akkor felnőttként már sokkal nehezebb lesz levetkőznie a sértődős természetet.

 

3. A gyereked érdemét a sajátodként érzed

Büszke vagy a gyerekedre, a sikere boldogabbá tesz, mint a sajátod. De ha túlságosan belelolvallod magad, akkor nehéz megállapítani, hogy hol ér véget a gyerek, és hol kezdődsz te. Ha elkezded a gyereket úgy látni, mint a saját második esélyed, akkor már az egész rólad szól, és nem róla.

 

4. A gyereked legjobb barátja akarsz lenni

Szeretnéd, ha a gyereked szeretne, de ha szülőként fegyelmezel, tiltasz, akkor dühös lesz, forgatja a szemeit, és hirtelen nem te leszel a legjobb barátja. De nem teszel neki jót azzal, ha engedékenyebbé válsz, csak azért, hogy elkerüld a konfliktusokat, hiszen ha a jó döntéseket hozod meg, akkor, dühös vagy nem dühös, ezzel végzed a munkád.

 

5. Szülői versengés

Mindenki azt szeretné, ha az ő gyereke lenne a legelől az osztályban, és ezért mindent megad neki, hogy menő legyen: a ruhái, a cuccai. De ezzel a gyerek csak azt szokja meg, hogy mindenelé kerül ezüsttálcán, és nem tanul meg megdolgozni a dolgokért.

 

6. Elmulasztani a gyerekkor varázsát

Egy nap majd nem lesznek matricák mindenütt, nem lesz tenyérnyomos az ablak, nem lépsz Barbie-babára. Most várod, de igazából ez azt jelenti, hogy a gyereked már nagy, a barátaival van és nem veled otthon. Kisgyereket nevelni fárasztó, és közben kíváncsi is vagy, vajon milyen lesz, melyik tehetsége forr majd ki. De ha hajtod az időt, akkor lemaradsz minden varázsról. A gyerekkor a felhőtlen játék és felfedezés ideje, ne sürgesd.

 

7. Olyanná nevelni a gyereket, amilyen szeretnéd, hogy legyen

Már akkor határozott elképzeléseid vannak az elvekről, amelyeket át akarsz adni a gyereknek, amikor még meg sem született. Kicsi azt reméled, hogy hasonlít majd rád, csak okosabb és tehetségesebb kiadásban. A mentora szeretnél lenni, átadni a tapasztalataidat. De a gyereked saját személyiséggel és tulajdonságokkal születik majd, olyanokkal, amelyekre nem is gondoltál volna. A te feladatod, hogy meglásd őt, és a természetéhez szabd a nevelést. Ráerőltetni az álmaidat, annak semmi értelme.

 

8. A tettek hangosabban beszélnek, mint a szavak

Hajlamos vagy hosszú leckéket mondani fontos dolgokról, elvekről, jó viselkedésről, illemről, pedig gondolj erre: a legjobban úgy tudod ezeket közvetíteni, ha te is eszerint cselekszel. Nem kell mindent példabeszéddel átadni, elég, ha az adott erkölcs áthatha a te viselkedésedet, és a gyereknek természetes lesz.

 

9. Más szülők megítélése - és a gyerekeiké

Hiába nem értesz egyet egy másik szülő nevelési elveivel, nem a te dolgod megítélni, hogy miért úgy csinálja. Senki sem csak jó vagy rossz. Te is biztos elveszíted néha a türelmed, így nem tudhatod, hogy a másik viselkedése mögött milyen háttér áll.

 

10. A személyiség lebecsülése

A személyiség, a leghatározottabb morális elvek, a belső irényzék: ezek a legfontosabbak. Nem erőltethetsz semmilyen személyiséget a gyerekdre, de ha az alapelvek helyesek, akkor nem is kell. Az a fontos, hogy határozott, magabiztos személyisége legyen, és akkor már biztos büszke lehetsz majd rá.

Forrás: huffingtonpost.comCímkék: anyaság gyereknevelés szülő


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás