Így térj vissza a mozgáshoz szülés után!

8 tipp a lassú újrakezdéshez

2016-09-20

Szerző: Kőváry Anett

Sokan gondoltuk azt a terhesség alatt, hogy a szülés után pár hétig ugyan kihagyjuk majd a reggeli jóga vagy spinning órákat, esetleg a fitnesz edzéseket is szüneteltetjük ideig-óráig, aztán gond nélkül nyakunkba vehetjük a 20-as tárcsákkal megpakolt egyenes rudat. De amikor gyógyuló hüvellyel vagy a hasunkon ejtett sebbel próbáltuk a wc-re elvonszolni magunkat, rájöttünk, hogy nem olyan szapora az út az edzőterembe. A terhesség és a szülés után nem túl egyszerű visszanyerni az eredeti formát, nemcsak a testünkben lezajlott változások miatt, hanem azért is, mert a kialvatlanság és az új feladatok minden energiánkat leszívják. Összeszedtük, mi mindenre kell figyelned, ha lassan újra a régi formádra szeretnél hasonlítani.

 

 

A legfontosabb, hogy türelmes és realista legyél, amikor megpróbálod újrakezdeni az edzéseket. Egy percig se feledd, hogy nemrég még egy másik emberrel osztoztál a testeden, ezért időt kell adnod neki, hogy visszaszokjon a régi-új állapotához. 40 hét terhesség után lehet, hogy legalább 40 hét kell ahhoz is, hogy visszanyerd az eredeti formádat. Ha megfogadod a tanácsainkat, akkor máris sokat tettél a fokozatos és eredményes visszatérésért!

1. KEZDJ LASSAN!

Nem véletlenül létezik Magyarországon a hathetes „gyermekágyi lét” fogalma. Általánosságban elmondható, hogy ennyi időre van szüksége az anyának ahhoz, hogy elálljon a vérzése, és hogy hellyel-közzel minden a régi legyen a testÉben. Amíg vérzel, addig a legenyhébb mozgásforma, még a baba-mama jóga sem ajánlott! Császáros szülés esetén szintén várni kell a sebgyógyulásra, ugyancsak nagyjából hat hetet. Ne felejtsd el, hogy ha túl hamar kezdesz mozogni és túlságosan megerőlteted magad, azzal többet ártasz, mint használsz. Ez persze nem jelenti azt, hogy meg sem mozdulhatsz, kezdetnek egy-egy kiadós babakocsis séta például tökéletes lehet. 

2. FIGYELD A VÉRZÉSEDET!

Ha hozzákezdesz valamilyen gyakorlathoz, akkor figyeld, hogyan reagál a tested. Ha például újra vérezni kezdesz, az azt jelenti, hogy még több időre van szükséged a gyógyuláshoz. Ilyenkor nincs más teendő, mint tovább várni. Jó kis önismereti utazás ez!

3. ELLENŐRIZD A MEDENCE KÖRÜLI IZMOK ÁLLAPOTÁT!

Ha még túl gyenge, akkor a megerőltetéssel árthatsz neki. Kezdésnek a Kegel-gyakorlatokat ajánlják, és más, medence-erősítő feladatok is szóba jöhetnek, például finom, nem megterhelő kitörések. Igen, kitörés. Ez a gyakorlat rendkívül jó hatással van a medence körüli izmokra. 

4. FIGYELJ A SZÉTNYÍLÁSRA!

A hasizmok szétválása, szétnyílása szülés után gyakori jelenség. Saját magad is megállapíthatod, szét van-e nyílva a hasad, ehhez hanyatt fekvésben húzd talpra mindkét lábad és egy könnyű hasprésben nyomogasd meg a hasadat. Ha be tudod nyomni az ujjaiddal a hasfalat, akkor nagy valószínűséggel elvékonyodott vagy szétnyílt az izomzatod. Ez nem tragédia, de figyelj arra, hogy csak olyan hasizomgyakorlatokat végezz, amelyeknél nem boltosul ki a szétnyílt részen a hasad. 

5. VÉDD AZ ÍZÜLETEKET!

Az a hormon, ami a terhesség alatt segít az ízületeknek alkalmazkodni a plusz súlyok viseléséhez és mozgatásához, szülés után még fél évig a testedben marad. Ez pedig laza ízületeket eredményezhet, amelyek könnyen megsérülhetnek. Ezért a szokásosnál is jobban kell figyelni az ízületek védelmére, semmiképp se terheld őket, és ha lehet, ne csinálj nyakatekert mozdulatokat. 

6. PRÓBÁLJ KI MINDENT, AMIT CSAK LEHET!

Ha teheted, tesztelj mindenféle mozgást, amire csak lehetőséged van. Nem muszáj azonnal visszamenned a terembe, vagy a TRX-en lógnod, biciklizned, a lényeg, hogy kíméletesen, lassan és fokozatosan szoktasd vissza a tested a terheléshez. Kezdésként jöhet a séta, utána például az úszás, ami kíméli az ízületeket és erősíti a hátat. Utána lassacskán barátkozhatsz a pilatesszel és a jógával is, de csak akkor, ha a tested már készen áll rá. 

7. IGYÁL ELEGET!

Ha újra testmozgásba kezdesz, különösen oda kell figyelned a megfelelő folyadékbevitelre, pláne, ha szoptatsz. Mindig legyen a táskádban, a pelenkázótáskában, az autóban, a babakocsiban egy-egy palack víz, hogy soha ne felejts el inni. 

8. PIHENJ ELEGET!

Akármennyire is energikusnak és erősnek érzed magad, neked most a legfontosabb feladatod, hogy anyaként helytállj. Ezért bármilyen mozgást is végzel, és bármennyire nem volt megerőltető számodra, mindenképp pihenj picit, ha megteheted. Ha kicsit feltöltődtél, még jobban fogod érezni magad edzés után!

Türelmesnek kell lenned magaddal!

 Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás