Így készülj fel anyaként a szeptemberi iskolakezdésre

2018-08-09

A szeptemberi sulikezdés a szülőknek is megterhelő, hiszen hirtelen több felé kell figyelni a reggeli készülődésnél és szorosabb a határidő. Nem elég, hogy arra is figyelned kell, a gyerek ne hagyjon otthon semmit, este már a matekházi is vár rád, amiben lehet, hogy segíteni kell.

Néhány egyszerű tippet mutatunk, amivel megkönnyítheted magadnak a visszarázódást a sulis időszakba.

1. Közös reggeli

Ne készíts két külön ételt, reggelizd ugyanazt, amit a gyerek. Illetve, a gyerek reggelize azt, amit te. Készíts tartalmas, egészséges reggelit, ami mindkettőtöknek energiával telítve indítja a napot. Ezzel perceket nyerhetsz, és tudatosabban is fogtok táplálkozni így.

2. Készülj már előző este

Amit lehet, pakold össze már előző este. Legyen rutin, hogy összekészítitek az iskolatáskát, sőt, akár már a másnapi ruhát is kikészíthetitek előre. Este kényelmesen van idő szöszölni vele, a ruhaválasztás esetében döntésre jutni és esetleg megvívni a harcokat. Így elkerülhető, hogy reggel kelljen hosszas küzdelmeket folytatni azon, melyik ruhához nincs most alkalmas időjárás, mikor közben már indulni is kellene.

3. Hasznosíts újra

Hogy ne kelljen mindenből újat venni szeptemberben, már most elkezdheted átnézni a tavalyi dolgokat, hogy miből lehet egy kis kreatívkodással új, és továbbra is használható eszközöket varázsolni. Jó kis elfoglaltság augusztusra, ha matricákkal, borítókkal, festésekkel újjá varázsoljátok a hátizsákot, tolltartót, miközben kíméli a pénztárcád, hogy nem kell újba beruházni.

4. Delegálj feladatokat

Legyen a gyerkőcöknek is reggeli rutinja: legyen az ő feladatuk az ágyuk rendbetétele, a fogmosás, stb. Így nem kell minden reggel egyenként kiosztani a feladatokat, elég, ha azt mondod, kezdje el a reggeli rutint. Indulás előtt pedig neked csak végig kell ellenőrizni, hogy mindent megcsináltak-e. Ha önállóan tudják végezni ezeket, neked máris eggyel kevésbé stresszes a reggeled.

5. Teremts kellemes környezetet

Szánj pár percet a felkelés után arra, hogy megteremts egy olyan kellemes környezetet, amiben könnyebben megy a reggeli készülés. Húzd fel a redőnyöket, hogy legyen természetes fény, kapcsold be a kedvenc zenéteket. Ha megteremtesz ilyen alap dolgokat, amik fokozzák a komfortérzetet, akkor kevésbé lesz nyűgös a készülés.

6. Mindenre jusson idő

Úgy állítsd be az ébresztőt, hogy ne kelljen rohanni reggel. Lehet, hogy tíz perccel kevesebbet fogtok így aludni, de kevésbé lesztek fáradtak, ha ennek segítségével nem stresszben készültök, hanem mindenre van kényelmesen idő. Az első néhány hétben pedig figyelj arra, hogy néhány délutánra tervezd be a gyerekek kedvenc szabadidős elfoglaltságait. Így számukra is zökkenőmentesebb lesz a visszaállás, ha pedig ők nem olyan nyűgösek, az neked is jó.

Forrás: mindbodygreenCímkék: iskola iskolakezdés


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás