Így határozd meg a célod az életben, és érd is el

2017-08-17

Ha tudod, hogy mi a célod, és ahhoz egy adott napon mit szeretnél elérni, akkor sokkal könnyebben tudsz megküzdeni minden akadállyal. Fogalmazd meg a céljaid saját magadnak, és tisztán fog látszani az odavezető út.

Sportkártya
hirdetés

Minél pontosabban tudod megfogalmazni, hogy mit szeretnél elérni, annál egyértelműbb, hogy melyek az odavezető lépések. Ha megvan a cél, soha nem fogsz unatkozni, sosem állsz majd tétlenül, hiszen világos, hogy mi a vágyad és mit kell tenned. Motivált leszel, hiszen van célod, amely ha teljesül, akkor elégedett leszel.

Hogyan határozd meg a céljaid?

Először indulj az általános felől. Fogalmazz meg valamit, kezdj el dolgozni rajta, és hamar meg fogod tapasztalni, hogy a folyamatos munkával közelebb kerülsz hozzá. Higgy az elvégzett munkában, hiszen bármi is a célod, csak akkor fogod elérni, ha teszel érte, ha energiát fektetsz bele.

Minél jobban belemerülsz a munkába, annál jobban kirajzolódnak majd a részcélok és a hozzájuk kapcsolódó részfeladatok. Úgy tudsz dolgozni, hogy miközben a fő célt folyamatosan látod az út végén, tudod azt is, milyen közelebbi állomásokra kell eljutnod, és mit tudsz tenni azért, hogy az sikerüljön.

Hogyan fókuszálj a céljaidra?

Amint sikerül kialakítanod egy rutint, még könnyebb lesz a napi munka a céljaid elérése felé. Íme, 5 lépés, amelyekkel egyszerűbbé teheted ezt.

1. Meditálj: gondolj a célodra

Elmélkejd a célodon, idézd fel, miért fontos számodra, miért szeretnéd elérni. Mi volt az eredeti indok, amiért célul tűzted ki az adott dolgot. Ennek segítségével rá tudsz fókuszálni, és a saját indokaid felidézésvel újból motivált leszel.

2. Gondold végig, mire van szükséged, hogy a célod elérd

Gondolj mindazokra a dolgokra, amelyekre szükséged van a célod eléréséhez, és gondold végig, hogy mit tehetsz érte, hogy rendelkezz ezekkel. Fontos, hogy lásd a lépéseket, mert ha felépíted a célig vezető utat teljes egészében, akkor "csak" végig kell menned rajta.

3. Képzeld el a célod

Képzeld el és vizualizáld a célt, amit kitűztél magad elé, képzeld el, milyen érzés lesz, amikor eléred. Motivációt ad, ha tudod, milyen büszke leszel magadra, ha eléred, és mi minden jó származik majd abból.

4. Tervezz

Tervezd meg a napod előre, készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyeket szeretnél elvégezni. Ha ez megvan, nagyjából oszd be az időd. Ha tervek nélkül indulsz neki a napnak, akkor el fogsz csúszni, és bizonyos dolgokra már nem lesz időd, azok kimaradnak. Fontos, hogy ne hagyj ki semmit, amit el akarsz végezni egy nap, ezért segíts magadnak a tervezéssel.

5. Élvezd ki az erőfeszítést

Időről időre emlékeztesd magad, hogy amit elvégeztél, azzal megint eggyel közelebb kerültél a célodhoz. Ez jó érzés. Fontos, hogy ne csak addig gondolj egy feladatra, amíg előtted áll, mert akkor küzdelmek sorozata lesz nap. Ki kell élvezni azt is, amikor elvégezted az adott részfeladatot. Legyél büszke magadra, és lásd egyben az egészet: mit jelent az adott teljesítmény a teljes folyamatban.

Tudatosítsd magadban azt is, hogy saját magad felé kell elismeréssel fordulnod, nem szabad másoktól várnod azt. Hiszen mások nem tudják, hogy mi a célod, így nem tudják azt sem, hogy mit jelent a célod szempontjából egy adott részteljesítmény. Ezt csak te tudod, és csak te érzed a fontosságát.

Ha fókuszban tartod az aktuális céljaid, sokkal könnyebben indulsz neki minden napi feladatnak. A céljaid csak a tieid. Bátorságot és kitartást ad, ha tudod, miért dolgozol, és izgalmas, kielégítő életet jelent tenni értük.

Forrás: mindbodygreen.comCímkék: cél céltudatos


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás