Hogyan jógázz a családi nyaralás alatt?

2017-07-11

Szerző: Gyalog-Szőke Zsófia

Aki volt már a gyerekeivel nyaralni, pontosan tudja, hogy egy anyának a nyaralás nem nyaralás. Legalábbis nem úgy. Hiába készültél, hogy a szabadság alatt majd mennyi időd lesz önmagadra, már az első reggel rájössz, hogy a gyerekek itt is ugyanúgy felkelnek, sőt még korábban, és a kakaót itt is neked kell elkészíteni.

Ha már tudod a fentieket, és mégis az a terved, hogy jógázol a nyaralás alatt, a múlt heti tapasztalataim segíthetnek neked is.

1. Vigyél magaddal jógaszőnyeget!

Banális. Miért ne vinnél? Mert örülsz, hogy nem hagytad otthon az alvós plüssöket, a naptejet és a gyógyszeres dobozt. Ne feledkezz meg saját magadról sem a pakolásban, és tedd be a szőnyeged és több váltás jógaruhát. Ezzel nem csak finoman figyelmezteted a család többi tagját, hogy a nyaralás alatt is szeretnél egy kicsit néha elvonulni, hanem komoly ösztönző lehet saját magadnak is: ha már bepakoltad, legalább egyszer ki is kell tekerni.
Ha mégis otthon hagytad volna, egy percig se bánkódj! Pár napig tökéletesen lehet a frissen vágott füvön vagy a strandtörölközőn is gyakorolni!

2. Keress a közelben egy jó oktatót!

Akkor is, ha egyébként leginkább egyedül gyakorolsz, érdemes kihasználni, hogy egy másik helyen van, ahol más oktatókkal, jógastílussal találkozhatsz. Az utazásban úgyis az a legjobb, hogy folyamatosan új tapasztalások, új ingerek érnek, miért ne lenne egy így a gyakorlásoddal? Mi is lehetne jobb, mint egy jóga a strandon a naplementében vagy egy eldugott helyi stúdióban Spanyolországban?

3. Gyakorolj on-line!

Ha jobban szereted a vezetett órákat, és nem találsz a közelben megfelelő jógastúdiót, akkor marad az on-line gyakorlás! Választhatsz hazai (www.jogaklikk.hu) vagy külföldi előfizetések közül (www.yogaglo.com vagy www.codyapp.com), a YogaGlo például az első 15 napban ingyenes, ezt időzítheted a nyaralásod idejére! Ha nem akarsz vagy tudsz erre külön pénzt szánni, a YouTube-on már magyarul és angolul is találsz számos ingyenes órát. A videót érdemes előre kiválasztani, kicsit belenézni, mert nincs annál bosszantóbb, mint amikor a szabad egy órádból 45 percet a válogatással töltesz.

4. Gyakorolj egyedül!

Ha eddig csak csoportban vagy oktatóval gyakoroltál, és erre a nyaralás alatt nincs lehetőséget (lásd 2. pont), akkor ez remek alkalom arra, hogy egyedül gyakorolj. Tekerd ki a szőnyeged, és egyszerűen csináld, ami jólesik. Ha rendszeresen jársz órákra, akkor biztos fel tudod idézni, hogy az órák elején mivel készítitek fel a testet egy komolyabb gyakorlásra. Kerüld a túl nagy kihívást jelentő pózokat, illetve azokat, amiknek a kivitelezésében az oktató segítségét szoktad kérni. Jutalmazd meg magad a végén egy jó hosszú shavászanával!

5. Jógázz az egész családdal!

A nyaralás úgyis arról szól, hogy minél többet legyen együtt a család – megtaníthatsz a hátfájós nagynénidnek egy jó kis ülő csavarást, megmutathatod a férjednek, hogy tovább ki tudod tartani a csaturangát vagy egyszerűen vond be a gyerekeket a gyakorlásba! Hogy ez így nem az igazi? Nem igazi saját gyakorlás, de a jóga egyik lényege a kapcsolódás, a világgal, a körülötted élőkkel.

6. Lépj túl az ászanákon!

A jógagyakorlás nem csak ászanákból áll! A nyaralás általában közelebb visz a természethez, a tóparton, az erdő mélyén talán könnyebben találod meg az alkalmat arra, hogy meditálj vagy légző gyakorlatokat (pranajáma) végezz! Merülj el a hullámzó víz látványában, az erdő csendjében, a madarak csivitelésében, a rét zöldjében, és máris ott terem az igazi jóga – a belső csended.

7. Ne támassz irreális elvárásokat!

Ha egyébként is nehezen alakítod ki a napirended, ha máskor sincs heti két alkalommal több időd vagy energiád a gyakorlásra, ha a gyerekek még túl kicsik, vagy egyébként sincs elég segítséged: ez a nyaralás alatt is pontosan ugyanígy lesz! Ne tedd tönkre a saját és/vagy a családod pihenését irreális elvárásokkal. A következő írásomban ahhoz adok néhány tanácsot, hogy változtass ezek a körülményeken, szokásokon, és hogy csalj magadnak egy kis időt!

Gyalog-Szőke Zsófia
Vinyasa Flow jógaoktató
https://www.facebook.com/zsofiYOGA/Címkék: jóga nyaralás


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás