Hátfájás vezetett a kosárlabdapályáról a pilateshez

Egy igazán kitartó fittanya: Kalovits Csilla

2016-12-08

Szerző: Kőváry Anett

Élsport, ülőmunka, hátfájás, pilates oktatás, fittanya - így lehetne címszavakban összefoglalni Kalovits Csilla kalandos és csöppet sem rövid életútját. A 34 éves Csilla két gyönyörű gyermek anyukája. Pilates-oktatóként segít másoknak az egészség megtalálásában és megőrzésében, blogján pedig a lelki és szellemi fittséget garantálja olvasóinak.

Sportkártya
hirdetés

Csilla 12 évig versenyszerűen kosárlabdázott, ennek köszönhetően bejárta a világot. Ifjúsági olimpián vett részt Moszkvában, az Universiadén is játszott Dél-Koreában, egy sport ösztöndíjjal pedig Kaliforniában járt egyetemre. De a mozgás már kisgyermekként része volt a mindennapjainak: “Egész életemben sportoltam, kosárlabdáztam, ha éppen edzés szünet volt, akkor pedig kiszálltam a családi autóból és pár km-en keresztül kértem apámat, lassabban vezessen, mert én meguntam az ülést, kicsit futva szeretném folytatni az utat.” 

Utazásainak köszönhetően rengeteg tapasztalatot szerzett, amiket most is alkalmaz a munkájban. “Mindenhol tanulmányoztam a különböző társadalmak mozgáskultúráját és figyeltem, hol-mivel tartják magukat formában-fitten az emberek. Dél-Afrikában a homokban futottam a helyi gyerekekkel, igaz én cipőben.” Csillának aztán elege lett a magyar élsportból, és úgy döntött, hétköznapi életet szeretne élni, de nem nagyon boldogult a sport nélküli életmóddal. “Nem tudtam mit kezdeni az egész addigi életemre jellemző versenyszellememmel, nem értettem, hogy a 8 órás munkaidőben, ha éppen nincs munka, hogyan kell hasznosnak érezni magam és úgy csinálni, mintha dolgoznék. Azt már elfogadtam, hogy nem leszek tök híres sportoló, de akkor miről is szóljon az életem, milyen motivációk vezérelnek majd innentől kezdve? (…) Ezzel egyidőben persze az egészségem is leromlott. Elképesztő komoly és hosszú ideig elhúzódó hátfájásokat produkáltam, a mozgáshiánya és a távolabbi célok elvesztése, jött helyette egy evés zavar és a versenysport elmaradásával kialakult adrenalindeficit.”

 

A makacs hátfájás miatt évekig járt gyógytornára, ennek köszönhetően ismerkedett meg a pilates-szel, ami valósággal elvarázsolta, és azóta is ennek a mozgásformának szenteli az életét. És természetesen a családjának. Férje és időközben született két gyermeke révén úgy érzi, most lett tökéletes az élete, és a boldogságot már nem mástól várja, hanem saját maga teremti meg. “Elsősorban Anya vagyok. És Ember. És Feleség. És Pilates edző. És „sajnos” ez mind egyszerre, a mindennapjaim tükrözik e kényes egyensúly meglétének igényét, és azt a nehézséget, amivel korunk családanyái szembesülnek.” 

 

Csillában kisgyermekes anyaként felmerültek kétségek saját magával szemben, időnként elbizonytalanodott azzal kapcsolatban, hogy vajon jó anya-e. De a mozgás, és élete párja átlendítette a holtpontokon. Most a legfőbb célja, hogy önmaga teljességén keresztül a gyerekeiből is életrevaló, vidám embereket neveljen. “…ez a két ördögfajzat annyira csodálatos és ösztönös és tiszta (még), hogy kötelességemnek érzem magamból a legtöbbet kihozni, hogy úgy tudjam őket az édesapjukkal együtt felnevelni, hogy önazonos, céltudatos, pozitív beállítottságú emberekké váljanak. Ne kelljen fél életükben küzdeniük ellenünk, az esetlegesen rájuk erőltetett elképzeléseink ellen. Legyenek bátran érzelmesek, álljanak ki magukért minden helyzetben és másokért is, azokért, akik rászorulnak. Tudjanak jól szeretni, nem a fellegekben járni és elérhetetlen álmokat kergetni - közben emiatt tétlenül keseregni. Ismerjék fel és szeressék önmagukban az erősségeiket és hiányosságaikat is, így könnyebben elfogadják ezt másokban is.”

 

A pilatesben olyan szerelemre talált, amit ma már semmiért nem cserélne el. “Emlékszem mennyire izgultam, hogy milyen lesz valaki másnak megtartani azt, amit eddig csak magamnak csináltam, majd egy hét múlva már egy bérelt teremben 14 embernek tartottam az órát! Az órákon átélhetem azt, aki valójában vagyok, teljesen önazonosnak érzem magam. Egy olyan tudást szeretnék átadni, ami az én életemet is megváltoztatta, hiszen a versenysport, a ‘teljesen kihajtom magam’ és ‘utána nem bírok megmozdulni’ érzést felváltotta a ‘kellemesen és alaposan átmozgatom magam, miközben kímélem az ízületeimet, de közben erősödök is’ és óra végén nemhogy fáradtnak nem érzem magam, de mintha teljesen kicseréltek volna. Egy-egy nehezebb, letargikusabb nap után egyszerűen harmóniába kerülök önmagammal és a környezetemmel.”

 

A kitartás, a kihívások és a bizonyítás mellett Csilla nagyon odafigyel arra, hogy ne essen túlzásba, és hogy az egyensúly élete minden területén megmaradjon. "Amikor végre elfogadjuk akik vagyunk és nem küzdünk annyit önmagunkkal, akkor annyi energia szabadul fel, amivel aztán tényleg hegyeket tudnánk elmozdítani, de végre rájövünk, hogy tökre nem kell azokat a rohadt hegyeket elmozdítani.

Bőven elég kikerülni őket és csak a legfontosabbat megmászni. Vagy csak ülni a fenekünkön egy kényelmes fotelben, enni egy tábla, vagyis egy szelet epres milka csokit és kiélvezni minden idegszálunkkal ezt a hasat és lelket simogató gasztronómiai élményt és szimplán leszarni a hegyet!"

 

Csilla teljes bemutatkozását és egyéb írásait elolvashatod a chiliszosz.blog.hu oldalon, ahol a pilates-szel kapcsolatos fontos információkat is megtalálod!Címkék: anya fittanya gyereknevelés sikersztori pilates


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás