Fogas kérdés - a cikk, ami után időpontot kérsz a fogászatra

2017-07-13

A terhesség és a gyermek születése utáni időszak alatt kiemelten fontos, hogy sokat foglalkozzunk fogainkkal, ínyünk egészségével. A baba érkezésekor szervezetünknek rengeteg kalciumra van szüksége ahhoz, hogy kifejlődhessenek a kicsi csontjai, így már a várandóság alatt érdemes magas kalciumtartalmú élelmiszereket fogyasztani.

Nem csak a tejtermékek felelnek meg erre a célra, bár kétségtelen, hogy legtöbben azonnal a tejre, joghurtra és sajtokra asszociálnak. A vegán életmód követői azonban pontosan tudják, hogy bizonyos hüvelyesekben (pl. csicseriborsó, fehér bab), és zöldségekben (pl. brokkoli , fejes káposzta) is jócskán előfordul a csontok és fogak egyik legfőbb alkotóeleme. Természetesen léteznek étrend-kiegészítők is, de ezekből nem szívódik fel olyan hatékonysággal a kalcium, mint a természetes forrásokból.

Ha az ásványi anyagokkal már képbe kerültünk, és ügyelünk a megfelelő táplálkozásra (nyers zöldségeket, gyümölcsöt is fogyasszunk, hiszen a rágás nagyon fontos az egészségek fogak megőrzéséhez), gondosan válasszunk fogkefét, és egyéb szájápoló eszközöket, termékeket.


 
Naponta legalább kétszer mossunk fogat! Sajnos sokunkban még elevenen él a „Dörzsöld jó erősen a fogadat!” felszólítás, amit szüleinktől, nagyszüleinktől, vagy gondozóinktól hallhattunk, azonban jobb, ha ezt nem adjuk tovább gyermekeinknek. A túl erős súrolás nemhogy nem hasznos, de sokkal inkább káros hatással van a fogakra: megsérülhet az íny, a fognyak, aminek akár fogvesztés is lehet a következménye.

A gyermekeinknek mutassunk példát a fogmosással kapcsolatban is. A legjobb, ha már az első fogacskák megjelenésekor elkezdjük a szájápolást: léteznek ujjra húzható, vékony szilikon sörtével ellátott picike fogkefék, amivel masszírozhatjuk a babák ínyét, ezzel is segítve az újabb fogak előbújását.
Az áttörés rendkívül fájdalmas, a kicsi szervezetét megterhelő folyamat, így ne lepődjünk meg, ha a babánk – a végtelennek tűnő nyáltenger termelése mellett – kicsit kedvetlenebb, étvágytalanabb. A széklete is megváltozhat –  sőt! – kiütések is megjelenhetnek a fenekén, hiszen a rengeteg lenyelt nyál megváltoztatja a béltartalom összetételét, és „extrán” kicsípheti a babapopsit. Ügyeljünk a megfelelő tisztításra, és bőrápolásra is.

Vásárolhatunk csörgős rágókát a legkisebbeknek. A játékkal egybeépített rágóka, elvonja a baba figyelmét és enyhíti a fogzással járó fájdalmat a nehezebb időszakokban. Szintén remek megoldás lehet a textilpelus végére kötött csomó, amit hidegvízbe áztatunk.  Sok anyuka számolt be arról, hogy végül ez a régi trükk oldotta meg a fájdalmas fogzás dilemmáját. Természetesen, ha a picinek nagy fájdalmai vannak és be is lázasodik, forduljunk orvoshoz, és alkalmazzuk az általa javasolt gyógyszereket.


 
Aztán mikor eljön az idő és a babának már fogkefét kell vásárolni, akkor a  számára legmegfelelőbb fogkefét vegyük meg. . A kicsik igényeihez speciális kialakításra van szükség. Mi a svájci CURAPROX márka elkötelezett hívei vagyunk. A CURAPROX-nál minden korosztály számára találhatunk megfelelő eszközöket: a csecsemők, kisgyermekek, és óvodáskorú gyerekek rágókái és fogkeféi azonban ugyanolyan gondossággal készülnek, mint a nagyoknak szánt termékek. A fogkefék mellett számos fogápolási eszköz is elérhető, és mindent megtudhatunk a helyes szájápolásról: a fogkefe tartásáról, a helyes fogmosási technikáról.

A helyes fogmosás technikáját megnézheted itt:Moshatunk egyszerre fogat – a kicsi a saját fogkeféjével (esetleg a fluoridmentes fogkrémjével), mi pedig példát mutatva a saját fogkefénkkel és fogkrémünkkel. A legjobb ezeket a folyamatokat beépíteni a napirendbe. Például a fogmosás történhet a fürdőkádban, vagy fürdés után együtt a mosdókagylónál. Délelőtt pedig reggeli után érdemes elkezdeni a közös mókát. A gyerekek büszkék lesznek, hogy egyedül is képesek a fogaikat ápolni, és ne felejtsük el azt sem, hogy ilyenkor alapozzuk meg a jövőbeni (remélhetőleg JÓ) szokásokat, így a későbbiekben automatikusan fognak a gyerkőcök a fogkefe után nyúlni.


 
A lelkiismeretesebb szülők persze minden étkezés után, de minimum háromszor mossák csemetéjük fogát, de ha nem akarunk nagyon elrugaszkodni a valóság talajától, akkor talán a napi két fogmosás közelebb áll a szülők, és gyermekek napirendjéhez – és mint tudjuk, nem a fogmosás gyakorisága, hanem alapossága, helyes technikája az, ami igazán fontos!

Amíg a gyerkőc pici, vigyük el magunkkal az éves fogorvosi kontrollra, hogy lássa, mi történik egy rendelőben. Persze kísérővel érkezzünk, hiszen a gyerekek számára fontos, hogy megbízható társuk legyen az új környezetben. Amíg anya fogait megnézi a doktornő, addig a kicsivel átbeszélhetjük, hogy mi történik, így tudni fogja, hogy a kontrollvizsgálat teljesen fájdalommentes. Később vele is ellátogathatunk egy megfelelően kiválasztott gyermekfogászatra is. Beszélgessünk sokat a témáról, és tegyük játékossá, meséssé a fogmosás. Erről már írtunk régebben ITT.

Ne feledkezzünk meg a gondos szájápolás mellett a fogkő-eltávolításról sem. Hajlamosak vagyunk nem észrevenni, vagy nem foglalkozni az esztétikailag sem túl szép jelenséggel, de jobb, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a nem eltávolított fogkő, a fogak és az íny között megtelepedve, folyamatosan növekedve eltávolítja azokat egymástól: a fogak először csak meglazulnak, majd ki is hullhatnak.

Ugye te is azon agyalsz, hogy időpontot kérsz a legközelebbi fogászatra?Címkék: szájápolás fog fogmosás curaprox


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás