Fittanya nem segget vakar

A tudatos anya legendája

2016-09-20

Szerző: Kőváry Anett

Tudom, tök jó lenne, ha így volna, mert akkor lehetne irigykedni, meg mindenféléket gondolni, de rossz hírem van: az igazság az, hogy egy fittanya nem a seggét vakarja egész nap jódolgában. Sőt, nincs végtelenített keretösszeggel felszerelt hitelkártyája, és funkciójukat vesztett verejtékmirigyei sem. Helyette akarata van és kitartása. Pénzügyi- és családi gondjai, és még izzadni is szokott.

 

A sportoló anya még mindig sokak szemében olyan, mint valami fertőző betegség, emiatt igyekeznek is a fanyalgók távol maradni tőle, nehogy rájuk is átragadjon a kór. Persze, valahol igazuk is van, hiszen mennyivel egyszerűbb a másik életét könnyűnek és problémamentesnek beállítva letolni magukról a saját testükkel való törődés felelősségét. Így nem kell megpróbálni, belevágni, szembesülni saját gyengeségükkel, hiszen elintézhető az egész legyintve annyival, hogy “nekem erre nincs annyi időm, mint neki.”

A hosszabb nap mítosza

Elárulom: neki sincs. De mégis megoldja. Ha valaki igazán akár valamit, akkor tud rá időt szakítani - nem véletlen lett közhellyé ez a mondat. Az a nagy helyzet, hogy a sportoló, családjuk és önmaguk egészségével is magas szinten foglalkozó anyák képesek egy órával hamarabb felébredni a megszokottnál csak azért, hogy letudják az aznapi edzést. Vagy futócuccal a táskájukban mennek be az irodába, hazafelé pedig kocognak. De van olyan is, aki bicajjal megy a melóba. Meg olyan is - aki számára ez megoldhatatlan -, aki este 10-11-kor kezd neki az edzésnek, amikor már mindenkit ellátott és végre saját magára is szán egy kis időt. Egy fitt anyának is ugyanúgy 24 órából áll a nap, mint másnak, a különbség csak annyi, hogy fektet energiát az idő beosztására. Nem kell utánozni, szó sincs róla. De piszkálni sem kell, csak hagyni, hadd tegye a dolgát úgy, ahogy neki jólesik. 

Az önzőség mítosza

Az viszont igaz, hogy van, aki részmunkaidős állás vagy otthoni munka mellett fordít napi fél-egy órát a számára kedves mozgásforma űzésére. A legtöbb fanyalgó azzal próbál ilyen esetben rápirítani az anyára, hogy a gyerekétől, gyerekeitől veszi el az időt. Egyrészt minden joga megvan hozzá, másrészt lássuk be, egy törpicsek sem halt még bele abba, hogy az anyukája hetente 2-3 alkalammal lelépett egy kis időre edzeni. Egy sportoló anyát önzőnek titulálni legalább akkora hülyeség, mint a nem sportolóra azt mondani, hogy igénytelen. Egyszerűen más az értékrend. Azzal pedig, hogy tesz a jobb közérzetéért, közvetve a családjáért is tesz, hiszen köztudott - és igaz is! -, hogy egy önmagával elégedett, jókedvű, energikus anya az egész családra átragasztja ragyogását.

A milliók mítosza

Tény, a sportolás nem egy olcsó mulatság, akármelyik ágáról is legyen szó. Egy jó futócipő, egy jól felszerelt bicikli, egy terembérlet bizony meg tudja borítani a családi kasszát, de itt is érvényesül az ügyes beosztás, mint az időnél. Azt ugyanis senki ne gondolja, hogy a sport csakis a milliomosok kiváltsága. Végtelen mennyiségű trükk és megoldás létezik arra az esetre, ha valaki nehezebb anyagi körülmények között él, de mégis szeretne magával foglalkozni. Azt mindenki maga tudja, hogy a saját bankkártyája, pénztárcája mit enged meg neki, de például megcsinálni száz négyütemű fekvőtámaszt otthon tényleg nem kerül semmibe. Aztán ott vannak a youtube videók, amelyek segítségével komplett edzésterveket lehet összerakni. De ha valakinek esetleg nincs internet az otthonában, a különböző magazinokból is össze tud ollózni egy rahedli gyakorlatsort. Kuponokra, kedvezményekre is érdemes vadászni, mert sokszor az eredeti ár töredékéért beszerezhető egy-egy fitnesz- vagy jógabérlet. 

A makulálatlanság mítosza

Nem, a sportoló anya nem sminkben edz, és nem marad száraz a bőre, mintha elhaltak volna a verejtékmirigyei. A fittanya is izzad, lófarokba fogja a haját a feje tetejére, szenved, olykor nyög és nyafog. Vannak napjai, amikor kifejezetten szarul néz ki, semmihez nincs kedve és ereje - ránézésre még felöltözni sem. És vannak olyan napjai is, mikor edzeni sem akar, mikor elege van az egész tudatosság-izéből, a családjából és saját magából is. De tudja, hogy ezek csak hullámvölgyek, melyek az egyensúly fenntartásához kellenek, hiszen nem lehet minden egyes nap hibátlan, mint egy keményre fújt, gyöngyházfényű rózsaszínű lufi. 

 Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás