Fáradt vagy a menstruáció alatt? Nem biztos, hogy a havi baj az oka

2017-08-01

Nem ez a hónap legjobb része, a kellemetlenségek listáját te is hosszan tudnád sorolni. Amellett, hogy a görcsök biztos nem hagyják, hogy akár egy órára is elfelejtsd, hogy épp menstruálsz, még nyúzott és fáradt is vagy ilyenkor. A fáradtságnak viszont nem biztos, hogy a menstruáció az oka.

A kutatók azt mondják, egyelőre semmi nem bizonyítja a direkt kapcsolatot a menstruáció és a fáradtság érzése között. Persze elismerik, hogy nem látják át a teljes folyamatot ebből a szempontból, mégsem egyértelmű, hogy a fáradtságot a menstruáció okozná.

Hogy miért vagy mégis fáradt ebben az időszakban?

Ezt sok minden okozhatja, akár életmódbeli, akár egészségügyi szempontból. Összefüggésben lehet a menstruációt kísérő hangulatingadozásokkal is, hiszen ha eleve nyomott a hangulatod, könnyebben érzed fáradtnak, törődöttnek magad. Tehát nem maga a menstruáció okozza a fáradtság érzését, hanem a kísérő jelenségek.

Persze végig kell nézni egyéb tényezőket is. Ha például rosszul aludtál, vagy fél éjjel csak forgolódtál a görcsök miatt, akkor természetes, hogy másnap fáradtabbnak érzed magad. Olyan, teljesen független elemekről már nem is beszélve, hogy ha épp előző este tartottál sorozatmaratont, vagy este 7-kor még kávéztál, akkor másnap kialvatlan lesze. Ilyenkor jön számításba az a faktor, hogy a hónapnak ennek a szakaszában a nők gyakorlatilag mindenért hajlamosak a menstruációjukat okolni.

Ha erősebben vérzel, akkor az is előfordulhat, hogy a szervezetedet megviseli a nagyobb vérveszteség. Ilyen esetekben azt tudjuk javasolni, ami a legalapabb, amit megtehetsz magadért: fogyassz sok folyadékot, táplálkozz rendesen, és menj el edzeni. Az edzés sokat segíthet, még ha erre vágysz is most a legkevésbé.

Forrás: PopsugarCímkék: edzés fáradtság menstruáció


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás