És te mit szólsz, ha a barátnőd elmondja, hogy viszonya van?

2018-04-11

A legjobb barátnőm egyik nap elhívott kávézni, és elmesélte, hogy viszonya van. Megcsalja a férjét, akivel 20 éve házasok. Van egy gyerekük, de a házassága olyan boldogtalan, hogy már nem is emlékszik, milyen az a bizsergés, amit a partnered tud okozni.

Elmondta, mert szüksége volt valakire, aki meghallgatja. Mert benne van egy helyzetben, amit egyelőre nem tudja, hogyan oldjon meg, mert nem biztos benne, hogy fel tudja bontani a házasságát, de nem akarja ezt a viszonyt befejezni sem.

Elmondta nekem, miközben pontosan tudja rólam, hogy semmilyen módon nem értek egyet a megcsalással, elsősorban azért, mert én képtelen lennék rá, nem így működöm: nem tudok egyszerre két emberhez vonzódni, csak a monogámiában tudok godolkodni. Tudhatta tehát, hogy nem fogok tudni belehelyezkedni a helyzetébe, mégis, elmondta.

Mert nem arra volt szüksége, hogy valaki elmondja neki, hogy megcsalni a másikat szemét dolog - ezt tudja ő is. Vívódik ő is. Nyilván, tisztább ügy lenne, ha elmondaná a férjének, hogy most kipróbál egy új dolgot, és majd meglátja, mi lesz belőle. De azt mind tudjuk, hogy ezek a dolgok nem így működnek.

Egy valamiben én nem is hiszek: abban, hogy lenne jogunk beleavatkozni valaki másnak a házasságába. Amikor elmondta, meghallgattam, és nem is tettem többet. Nem mondtam neki, hogy hagyja abba, vagy hogy váljon el, vagy hogy nem szép ez tőle emberileg.

Abban hiszek, hogy fontos, hogy ott legyünk a barátainknak, és ne ítélkezzünk (hangosan, persze, hiszen lehetetlen nem formálni egy ítéletet magunkban). Az is lehet, hogy ő sok mindenért fel tudja magát menteni ebben a viszonyban. Az is lehet, hogy csak azért csinálja, mert unatkozik, és izgalomra van szüksége. De ez az ő élete, nem az enyém.

Mivel nem én élem át sem a házasságát, sem a viszonyát, nem élem meg ugyanazokat az érzéseket, amelyeket ő, nincs jogom azt mondani, hogy hagyja abba, vagy hogy folytassa. Azt, hogy mi zajlik egy házasságban, kizárólag két ember tudja: a pár.

Ameddig nem kéri tehát, hogy adjak tanácsot, csak meghallgatom. De még ha kéri is, akkor is vonakodva teszem meg: ki vagyok én, hogy azt mondjam, fejezd be a viszonyt, és menj vissza a férjedhez? Csak azért, mert én most azt képzelem, hogy hasonló helyzetben nekem ez lenne a jó megoldás, nem tudhatom, hogy neki mi a jó.

Kérdéseket lehet neki feltenni, amik segítségével talán könnyebben el tudja dönteni, mit szeretne. Mert végül úgyis azt fogja tenni, amit ő szeretne - és ez normális. Még senkitől nem hallottál olyat: befejeztem a viszonyom a szeretőmmel, mert egy barátom azt mondta, ezt kellene tennem.

Ő felelős a saját döntéseiért: azért, hogy hogyan és kivel éli az életét. Az élete az övé, a kapcsolatai rá tartoznak. Ne próbáljunk tanácsokat adni, hogyan alakítsák ezeket, hiszen csak a saját értékrendünket és szempontjainkat tudjuk kivetíteni rájuk, amik nem biztos, hogy egyeznek az övéikkel.

Forrás: ScaryMommyCímkék: megcsalás házasság barátság


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás