Élet szétnyílt hasizommal

Nem csak a műtét lehet a megoldás!

2016-09-27

Szerző: Kőváry Anett

Keveset beszélnek róla, nem igazán hívják fel rá a figyelmet, pedig sokakat érint a szétnyílt hasizom problémája. A jelenség súlyosabb esetben sérvet is előidézhet, ennek ellenére nem kell mindjárt hasplasztikára időpontot kérni, mert a hasizom sok odafigyeléssel, kitartással és speciális gyógytornával regenerálható.

 

A várandósság alatt az esetek nagy százalékában a baba akkora teret követel magának, hogy a hasizom egyszerűen szétnyílik. De nem csak kismamáknál jelentkezhet, hanem nem megfelelően vagy túl intenzíven végzett sport esetén is. Például, ha valaki nagy súlyokkal kezd edzeni anélkül, hogy a törzsizmokat megerősíteni. Férfiaknál, sőt, kifejezetten kockás hasú férfiaknál is lehet látni szétnyílt hasizmot. Ez rosszabbul hangzik annál, mint ami valójában történik: az egyenes hasizom két függőleges sávja között lévő úgynevezett linea alba is elkezd nyúlni, ezt nevezzük legtöbbször szétnyílt hasizomnak. Vagyis nincs szakadás, tépődés, csak egy kellemetlen túlnyúlás. Egy teljesen normális folyamatról van szó, ami sokszor magától rendeződik is, de előfordulhat, hogy nem zárul össze magától, ezért foglalkozni kell vele. 

 

 Így nézd meg, hogy milyen állapotban van a hasizmod!

A szétnyílásra lehet egy jel, ha egy-egy testhelyzetben (például, ha kényelmesen ülsz a kanapén hátradőlve, majd onnan függőlegesbe húzod fel magad) kitüremkedik egy függőleges csík a köldöktől felfelé vagy lefelé, esetleg mindkét irányban. Ahhoz, hogy ellenőrizd, szétnyílt-e a hasizmod, a következőket csináld! Máté Noémi, gerinctréner, pilates-, LoveYourBelly- és aviva oktató régóta foglalkozik a hasizom regenerelásával és a gátizom erősítésével. Most megmutatja, hogyan kell megvizsgálnod magad: 

  • Helyezkedj el hanyatt fekvésben, húzd fel a lábakat talptámaszig és végezz egy hasprést. Ujjaiddal vizsgáld meg, hogy folytonos-e a hasizmod. A köldöködtől indulva próbáld meg az ujjaiddal benyomni a hasad óvatosan. Azt is vizsgáld meg, milyen hosszú a szétnyílás, illetve azt is, milyen széles, hány ujjad fér be az esetleges nyílásba.

Noémi megmutatja, hogyan ellenőrizheted a hasizmodat

 

A megoldás: gyógytorna!

Jó hír, hogy nem kell azonnal műtétre gondolni, a szétnyílt hasizom állapota ugyanis speciális gyakorlatsorral javítható. És ami még jobb hír: ebben az esetben nincs olyan, hogy túl késő, vagyis akármennyi idő eltelhetett a szülés és a hasizom szétnyílásának feltételes időpontja óta, a gyógytorna az esetek többségében ekkor is segít. Persze, az természetes, hogy a szövetek regenerálódásához több idő kell mondjuk 40 fölött, mint 20 évesen, de kitartó munkával bármikor elérhető eredmény. Az is tény, hogy minden eset más és más, ezért kétujjnyira saccolt szétnyílást már jobb megmutatni szakembernek, a minél hatásosabb gyógyulás érdekében. A gyógymód a mélyen fekvő, valamint haránthasizmokra koncentrál, de a gyógytorna végeztével is folyamatosan foglalkozni kell a hasizom erősítésével, mert csak addig lesz egészséges, és támasztó funkcióját ellátni képes, amíg erős.

Az étkezés is számít

Máté Noémi azt mondja, a speciális gyakorlatok mellett az étrend is nagyon fontos, mert a regenerálódást lehet elősegíteni és hátráltatni is táplálkozással. Minél több olyan ételt, főleg fehérjedús élelmiszereket kell fogyasztani, ami a szövetek ruganyosságát növeli. Hiszen minden egyes sejtünk alapja a fehérje, így elengedhetetlen a javuláshoz. A fehérje mellett a vitaminokra, ásványi anyagokra is nagy mennyiségben van szüksége a szervezetnek, hogy felgyorsítsa a meggyötört hasizom helyreállását. 

Amit mindenképp kerülj

Szétnyílt hasizom esetén a legfontosabb, hogy kerüljünk minden olyan mozgást, amit növeli a hasűri nyomást. A szülés utáni 12 hétben az alábbi tevékenységeket mindenképp kerüld, ha szeretnéd megóvni a gyönyörű hasizmodat. A három hónap letelte után is csak fokozatosan, óvatosan, mindenképp melegítéssel vesd bele magad a testformálásba. 

- nagy súlyok emelése

- futás

- HIIT

- hasprés

- hátrahajlással járó gyakorlatok

- intenzív csavarással járó mozdulatok

- hirtelen fordulással járó sportok (tenisz, squash, baseball, stb.)

Vissza a régi izomvágásba 

Onnan tudhatjuk, hogy minden a régi, ha már nem jelentkeznek a kellemetlen tünetek és a has is laposabb. Enyhül a derékfájás és elmúlik a stressz-inkontinencia. Különös, de a szülés után időszakban jelentkező vizelet visszatartási probléma sokaknál nem a gátizom sérülése vagy gyengülése miatt fordul elő, hanem azért, mert a hasizom meggyengülése miatt nagyobb teher hárul a gátizmokra. Érdemes továbbá négyhetente a haspréses vizsgálattal megnézni, csökkent-e a rés nagysága a hasizmunkon. 

 Címkék: hasizom szétnyílt szülés has gyógytorna


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás