Egészségesebben táplálkoznál idén? Így kezdj neki

2018-01-05

Az évindítás megfelelő alkalom arra, hogy elkezdj új rutinokat beépíteni az életedbe. Ha régóta tervezed, hogy több növényi alapú táplálékot fogyasztasz, egészségesebben eszel, akkor most például ehhez is hozzákezdhetsz. Adunk néhány egyszerű tanácsot.

A növényi alapú táplálkozás előnye, hogy egészséges, fittebbé tesz, és használ az alakformálásban is. Ha változatosan étkezel, több vitamint vihetsz be, gazdagabb ízvilággal találkozol. Persze ennek sem érdemes úgy nekikezdeni, hogy teljes étrend-váltást próbálsz bevezetni, mert akkor csak a lemondást fogod érezni a dologban. Íme, néhány tipp a fokozatossághoz:

1. Fókuszálj a hozzávalókra

Gondold végig, hogy a menüt, amit egy nap fogyasztasz, milyen szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel tudnád kiegészíteni. A szezonális előnye, hogy friss, és ha friss (tehát akkor eszed, amikor érik, és nem mondjuk fagyasztottat veszel), akkor az íze is finomabb.

Eggyel tovább léphetsz, ha az alap menüből kiváltasz valamit a frissen vásárol zöldségek segítségével.

2. Kezdj hozzá lassan

Ahogy már korábban is írtuk, ne akard egy az egyben lecserélni a hűtőd tartalmát. Tartsd be a fokozatosságot, szoktasd hozzá magad az új ízekhez, érezz rá, hogy mi esik jól és milyen tempóban.

3. Keress egyszerű recepteket

Sokszor elveszi a kedvét a növényi táplálkozástól az embernek, hogy nem tudja jól elkészíteni az alapanyagokat, így ezek az ételek egyszerűen nem túl finomak. Kedvedet szegheti az is, ha olyan bonyolult recepteket találsz, amiket végigolvasva inkább úgy döntesz, nem is vagy éhes. Kutass a neten egyszerű, ám finom receptek után. Amint gyakorlatra teszel szert, már tudni fogod magadtól is, mit hogyan érdemes elkészíteni, és miből hogyan hozható ki a legjobb íz.

4. Keress valakit, akivel beszélhetsz róla

Az ember társas ösztönéből fakad, hogy ha valamit megoszthat mással, sokkal tovább tart a lelkesedése. Keress a barátaid közül valakit, aki szintén így táplálkozik, és cseréljetek recepteket, meséljétek el, milyen finoman sikerült elkészíteni valamit: máris nem lesz kedved félbehagyni, hanem megjön a kísérletező kedved.

5. Készíts terveket

Ha szeretsz szöszölni az ilyesmivel, akkor tervezd meg egy hétre előre, hogy mikor mit fogsz enni. Elgondolkodhatsz azon, hogy a különböző tápanyagokat és vitaminokat hogyan vegyíted, hogy kiegészítsék egymást, így elkerülheted, hogy valamilyen fontos alapanyagból hiányt szenvedj. Ráadásul így a vásárlás is egyszerűbb, jobban át tudod gondolni, hogy miért kell elmenned a piacra.

Forrás: mindbodygreenCímkék: egészség táplálkozás növényi alapú


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás