Bringázás hóban-fagyban

A kerekek télen is gurulnak

2016-12-08

Szerző: Acél Réka

Nagy kaland, gondolnád, meg azt is, hogy na persze, én aztán nem vagyok hülye!  Aha, majd ha fagy! Hogy én bringára üljek ilyen hidegben? Naaa nem, elgémberedett ujjacskáimat meg sem bírom mozdítani… Nemhogy még tekerjek is, na meg az a hideg szél, ami még a kabátom alá is befúj, meg az orromat is lefagyasztja…inkább beülök a jó meleg kocsiba és irány a munkahelyem meg az ovi meg a vásárlás meg a minden.

Sportkártya
hirdetés

 

Na itt álljunk meg egy pillanatra!

Ugyanis a mi alapvetésünk az az, hogy bringázni télen is jóóóóóó!

Hogy ez hogyan lehetséges, hogy ezt hogyan gondoljuk egész pontosan? Nos, a válasz roppant egyszerű. 5 perc tekerés után már nem is fázol, 10 perc tekerés után pedig le sem akarsz szállni a kerékpárról, mert úgy átmozgat, hogy mindenkinél energikusabban érkezel a munkahelyedre, az iskolába vagy a megbeszélésre. Sokkal energikusabban és feldobottabban, mint azok az ismerőseid, kollegáid, barátaid, akik autóval vagy tömegközlekedéssel utaznak álmosan, fázósan, a hidegtől megdermedve.

 

Sok réteg, kevés libabőr

Egy olyan szabály van, amit a téli bringázásnál nagyon fontos betartani. Az pedig az, hogy rétegesen öltözködj! De hiszen egész télen így öltözöm, mondhatnád! Hát igen, teljesen igazad van. Ebben a cikkben nem megváltani fogjuk a világot, csak leírjuk a teljesen magától értetődő dolgokat, hogy kiderüljön, milyen egyszerű hidegben is biciklizni. Egyáltalán nem csak az elvetemült cangaőrültek lehetnek olyan bátrak, hogy télen kétkerékre pattanjanak! A legkézenfekvőbb dolgok leírásával és összefoglalásával bátorítunk, hogy hajrá, bringázz a bringázás öröméért!  

Szóval visszatérve a réteges öltözködésre… igen, ilyen egyszerű…a régóta jól bevált módszer a téli kerékpározásban is segít! Gyakran mondogatta a dédnagymamám, hogy „r” betűs hónapokban mindig legyen a nadrág alatt plusz egy réteg. A közérthetőség kedvéért, a következő hónapokban van „r” betű: szeptember, október, november, december, január, február, március, április. Ezekben a hónapokban öltözködj rétegesen, legyen plusz ruhadarab, amit fel és levehetsz, de mégis mindig marad rajtad is és a táskádban is plusz cucc. Ha jobban belegondolunk valóban ezek a huncut, meglepetéseket tartogató őszi és tavaszi, vagy a hideg és még hidegebb téli hónapok azok, amikor kétség nem fér hozzá, hogy fel kell készülnünk az esetleges hideg betörésekre. 

Na tehát, hogy ez hogyan is néz ki egész pontosan a kerékpározás esetében?! Lássuk csak!

Először is, ha városban bringázol és munkába jársz, (irodába, üzletbe, kávézóba, emberek közé) szóval jól kell kinézned, akkor a csinosabb thermo öltözékeket válaszd, nem kell feltétlenül a technikai, sportos kiegészítőket. Ugyan az is igaz, hogy  már sokféle márka kínál utcai használatra is, sportban már jól kipróbált technikai felsőket és alsókat, mi mégis azt mondjuk, hogy egy jó thermoharisnya is legalább annyit ér, mint egy műanyagból készült, triatlon-ban vagy síelésben használatos lifa anyagú nadrág. Az irodában pedig nem kell majd nagyon átöltöznöd, elég lesz lekapni a gatyádat, és felvenni a harisnyára egy csini szoknyát, amit a táskádban hoztál magaddal.

Mint régen az oviban, lesz benti meg kinti szerkód…

 

Kéz- és lábvédelem

Hogy melyik az a testrészed, ami igazán ki van téve a hidegnek  kerékpározás közben? A kéz- és lábujjacskáid! Ők huszan nagyon tudnak fázni! Úgyhogy ez már kicsit nehezebb ügy. De van megoldás! 

Ha elfér a cipődben, akkor a harisnyára vegyél fel még egy melegebb zoknit is és természetesen egy melegebb, esetleg bélelt cipőben, csizmában, bokacsizmában bringázz. Ez utóbbihoz, azaz a bokacsizmához, a jó öreg 80-as évek aerobik korszakából ránk maradt, ám a ma már új fényében tündöklő ruhadarabot, a lábszárvédőt melegen ajánljuk!

Az irodában megint csak javasoljuk, hogy a zoknit és bélelt cipőt vedd át, egy beltérben, fűtött szobában jól funkcionáló „körömcipőre”.

A kéz és ujjak védelmét egy jó meleg, bélelt kesztyűvel biztosíthatjuk. Ezekből is lehet sportosabbat és csinosabbat kapni, akár technikai anyagból, akár gyapjúból, akár bőrből. Ez igazán csak ízlés kérdése, hiszen meleg kesztyűt tényleg bármilyen stílusban találhatunk.

 

Fő a fej!

A következő kérdés a fejünk. A sapka igen kézenfekvő dolog és valószínűleg egyébként is elengedhetetlen kellék ilyen csípős időben. Arra érdemes odafigyelni, hogy bringázásnál a sima kötött sapkán át be tud fújni a hideg szél, ezt elkerülendő érdemes thermo anyaggal, polárral bélelt sapkát húzni a fejünkre.

Ennyi finom meleg ruhadarab felvétele egyáltalán nem nehezíti meg az életünket, hanem segít  Bennünket abban, hogy továbbra is szabadon és melegben gurulhassunk kétkeréken a városban. 

A kellő tapasztalat birtokában már tudni fogod, hogy melyik hideghez, melyik vastag pulcsi és vastag harisnya fog kelleni, ugyanis azt is figyelembe kell venned, hogy kerékpározás közben bizony kimelegszik az ember és az nem kellemes érzés, amikor hidegben izzadunk a kabátunk alatt. Szóval el kell találni azt a jó kis aranyközéputat a meleg ruhák felvételében is. Nem baj, ha indulásnál egy picit fázunk, hiszen 5-6 perc tekerés után már beindul a test hőtermelése és kimelegedhetünk már az első híd elérésekor.

Hideg időben is különösen praktikus az olyan táska, amelyik hátra a csomagtartóra rögzíthető, mert abba aztán pakolhatunk benti cipőt és ruhát, kinti meleg zoknit és kesztyűt, nem fogja húzni a vállunkat. Egy első vagy hátsó kosár is nagyon praktikus lehet a táskánk hordozására.

És ha az orrod fázik? Javasoljuk, hogy néha állj meg és jól dörzsöld meg, vagy hordj piros bohócorrot bringázáshoz. Sok szempontból praktikus viselet!

 


                                 A Női Váznál mindenben segítenek neked!


Címkék: bicikli kerékpár női váz biciklizés bringa


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás