Bocs, de bármennyit ehetek

Nem könnyű nem hízni

2017-05-29

Szerző: Kőváry Anett

Párszor már körbejárta az internetet az a mém, amin az látható, olvasható, hogy mindenkinek van egy ismerőse, aki bármennyit ehet, nem hízik el. Nos, tartozom egy vallomással nektek: a baráti körömben én vagyok az (egyik), aki tök mindegy, mit eszik, nem látszik meg rajta. És a hasonlóak nevében most elnézést kérek mindenkitől.

Sportkártya
hirdetés

Sosem voltam rossz étvágyú lány, ráadásul nem igazán egészséges ételeken nőttem fel. Anyukám visszaemlékezése és az én halovány emlékképeim szerint semmi mást nem ettem kisgyerekként, csak párizsis vajas kenyeret. Igazából nem is vaj volt az, hanem jó kis zsíros margarin, omlós-foszlós fehér kenyéren, rajta a késsel szelt, vastag párizsi. Hallomásból sem ismertük akkor még a tudatos táplálkozást, ettük, amit a kert és nagyanyámék jószágai adtak, nem is volt annál természetesebb. Disznóölések után zabáltuk a forró tepertőt, a meleg hurka-kolbászt, a toros káposztát, hozzá a fehér kenyeret, és még csak gondolat szintjén se foglalkoztunk koleszterinszinttel, testzsír százalékkal, tiszta étkezéssel. Talán kellett volna, de más idők voltak akkor, különösen vidéken. 

Fiatal felnőttként se érdekelt igazán, mit és mivel eszem, amit megkívántam, azt raktam a tányérra. Voltak ugyan sikertelen próbálkozások különböző diétákkal, a szétválasztó étrenddel, aztán egyszer valami citromleves kúrát is kipróbáltam, majd rájöttem, hogy ezek engem annyira hidegen hagynak és annyira gyenge vagyok hozzájuk, hogy inkább hagytam a fenébe. Volt aztán egy időszak, amikor gyakorlatilag több alkoholt ittam, mint amennyi szilárd ételt ettem, szégyen vagy nem, mindenkinek van egy ilyen korszak az életében. Vagy nincs, csak ezzel nyugtatom magam. Szóval akkor a féktelen mulatozás és italozás azért kellőképpen felfújt, de még mindig nem a kaja látszott meg rajtam, hanem a kísérője. 

A terhességem megint különleges időszaknak számít, amikor az étvágyam nemhogy a duplájára nőtt, de inkább négyzetre emelődött. Volt olyan, hogy egy ültő helyemben megettem egy nyolc decis gulyáslevest, utána egy púpozott tányér brassóit, majd három kakaós palacsintát, mindehhez megittam egy liter limonádét. De olyanra is emlékszem, hogy lecsúszott két óriáshamburger, egyenként 25 dekás húsokkal. Igen, megettem fél kiló húspogácsát, hozzá a bucikat, a csalamádét és minden egyéb tartozékot. Hiába na, a gyereknek kellett az energia. 

A szülés után - a szoptatásnak köszönhetően - tényleg nem túlzás, rohantak le rólam a kilók. Olyan vékony lettem pár hónap alatt, amilyen soha életemben nem voltam előtte. Különösen nagy volt a kontraszt, mert szülni több mint 80 kilósan mentem. Aztán kisgyermekes anyukaként elkezdtem odafigyelni az étrendemre és az életvitelemre, aminek köszönhetően feszesedtem, tónusosabbá váltam. Elhagytam a finomlisztet és a cukrot az étrendemből, ami nem jelenti azt, hogy soha nem eszem ilyen tartalmú ételeket. Ami viszont botrányos és bosszantó, bármennyit is csalok, semmi nem történik. Tudom, szégyelljem magam, de bárki elhiheti, gyötör is a szerencsés genetikám miatt a lelkiismeret rendesen. Ez az egyetlen, ami nem hagyja, hogy esztelenül telezabáljam magam, és minden este pizzát vacsorázzak, mert arra gondolok, hogy egyszerűen nem élhetek vissza az előnyömmel. Olyan ez, mintha doppingolnék, ami semmiképp sem tisztességes. Ezért - bár hiába ehetnék bármikor bármit - nem teszem, és komolyan mondom, ehhez is kell bőven önuralom! Egyrészt azért, mert vigyázni akarok a testemre, másrészt azért, mert tudom, egy kevésbé szerencsés alkatúnak mennyi meló és munka azt a négy gombóc fagyit ledolgozni, amit én mindenféle utóhatás nélkül benyomhatok késő este. 

Szóval a jó adottságnak is van átka, hiszen sokkal nehezebb úgy ellenállni a kísértésnek, hogy tudod: nyugodtan megtehetnéd, nem lesz következménye. Ezért amikor találkozol az ismerősöddel, aki bármit és bármennyit ehet, mégsem hízik, gondolj arra, hogy könnyen lehet, az ő életében is van bőven lemondás. Címkék: diéta fogyókúra hízás gének genetika


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás