"Belefáradtam az erős szingli anyuka szerepébe"

2018-01-18

"Fáradt vagyok. Nem csak fizikálisan, szellemileg is. Igazság szerint: kimerültem.

Olyan érzés, mintha minden nap eggyel több súly kerülne a vállamra. Már alig bírok felegyenesedni. Szingli anyukaként semmit nem szeretnék jobban, mint megosztani valakivel ezeket a terheket, vagy legalább letenni őket egy kicsit. De ez nem opció.

A szingli anyukáknak nincs pihenés, mindig mindent nekik kell csinálniuk. Mert nincs senki más, aki megtenné helyettük. Csak saját magukra számíthatnak. A gyerekük is csak rájuk számíthat.

A barátaim, akik egyébként jót akarnak, gyakran mondják: "nem is tudom, hogy bírod".

Kedves tőlük, de szívem szerint azt válaszolnám, hogy úgy, hogy nincs más lehetőségem. Egy szingli anyukának egyedül kell elmennie bevásárolni, elkészíteni az ebédet, megoldani, hogy odaérjen a gyerekért, miközben tesz róla, hogy a számlák mindig ki legyenek fizetve. Olyan munkát kell találnia, amivel otthon tud maradni a gyerekkel, ha az beteg lesz.

Sokan megkérdezik, miért nem vállal nagyobb részt a gyerek apja? Vállal ő, vigyáz a gyerekre, ha kell, de ez nem jelenti azt, hogy ugraszthatom, ha hirtelen kell valaki a gyerek mellé délutánra. Még amikor együtt éltünk is nehéz volt megszervezni, hogy ki hol mikor végez, nem hogy most, amikor nem is várhatom el tőle, hogy állandó készenlétben legyen.

Ezért teljesen abszurd, amikor néha megkapom, hogy ha a gyerek apja is a képben van, akkor igazából nem is vagyok szingli anyuka. Miközben mindent én csinálok, enyém a felelősség, nekem kell megszervezni, az apuka pedig időnként, előre tervezett időpontokban van a gyerekkel. És ezekben az időpontokban sem a kanapén lapozgatom a magazinjaim, hanem bevásárolok.

"Milyen erős vagy" - mondják a barátaim.

De én nem akarok többet erős lenni. Nem azért vagyok erős, mert az szeretnék lenni, hanem mert ha nem lennék, akkor szétesne az egész világom. Szeretném, ha lenne valaki, akinek egy órára odaadhatom a gyereket, amikor már azt érzem, hogy öt percig se bírok tovább koncentrálni. Szeretném, ha legalább hétvégén nyugodtan tusolhatnék, és nem kellene azon aggódnom, hogy vajon a gyerek szétszedi-e közben a házat. Szeretnék néha játszani is a gyerekkel, nem mindig azt mondani neki, hogy "anyu dolgozik, menjél és játssz egyedül".

Belefáradtam, hogy mindig mosolygós és figyelmes arccal állok helyt minden szerepben, és belefáradtam, hogy mindig én kell legyek minden a fiamnak és saját magamnak is. Belefáradtam, hogy erősnek neveznek, mintha lenne bármi más választásom."

Forrás: ScaryMommyCímkék: anyaság szingli


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás