Bárcsak minden anya tudná

2017-08-10

Amikor túlvagy egy olyan napon a gyerekkel, amiről nem hitted, hogy valaha vége lesz, de most már lefektetted aludni. És akkor jön egy üzenet a barátnődtől, aki már bármelyik nap szülhet, hogy fél, hogy neki nem fog menni ez az egész anyaság, és te hogy csinálod, hogy ilyen könnyűnek tűnik.

És csak ülsz az üzenet fölött, mert neked az adott nap mindennek tűnt, csak könnyűnek nem. De nem akarod hamisan nyugtatgatni sem. Mit lehet ilyenkor mondani? Amit jó lenne, ha minden anya tudna szülés előtt.

Helló, kedves leendő anyuka!

Nagyon izgalmas, hogy hamarosan egy gyerek érkezik az életedbe! Tudjuk, hogy most még félsz, de jó lenne, ha tudnál néhány dolgot. Kezeld persze őket fenntartással, hiszen mindenkinek más és más élmény.

A szülés fájdalma? Hát, azt hamar el fogod felejteni. Még akkor is, ha olyan, mintha kifordítottak volna, nem fogsz rá emlékezni. De tényleg. Azt nem mondja el senki, hogy a szülés igazából a legkönnyebb része az anyaságnak.

Amint a kezeid között lesz a gyerek, az életed a feje tetejére áll. Túlfűtött pillanatokat aggódás fog váltani, a hormonjaid meg lesznek őrülve egy jó ideig, a tested szinte fájni fog a fáradtságtól, de hidd el: megéri. Lesz olyan pillanat, amikor ülsz a kanapén a gyerekkel a kezedben, és rádszakad az egész, ezt mindenki átéli. Amikor rájössz, hogy fogalmad nincs, hogyan kell felnevelni egy gyermeket. Most mégis rád bíztak egyet. Ijesztő, és csodálatos.Tudnod kell, hogy össze fogod hasonlítani magad más anyukákkal. És majd azt látod, hogy nekik sokkal jobban megy. De nem megy jobban. Hogy ők sokkal türelmesebbek és sose borulnak ki. De kiborulnak. Azt fogod érezni, hogy nem vagy elég jó, bizonytalan leszel, még sose voltál ilyen bizonytalan magadban. De más anyák is ezt érzik.

Mert tudod, minden anya ugyanazt csinálja: próbálja a legjobbat adni a gyerekének és próbál jó embert nevelni belőle. Néha nehéz, néha pedig a világ leszórakoztatóbb dolga az anyaság. Ami viszont állandó benne, hogy úgy szeretsz valakit, ahogy nem is gondoltad volna, hogy képes vagy rá. Minden fölött, állandóan. Nagyon intenzív élmény az egész, minden szempontból.

Amit viszont jó lenne, ha minden anya tudna, hogy egyik anya sem tudja igazából, hogy mit csinál. Csak igyekszik a legjobban csinálni, elképzelései és gondolatai szerint. És a te pbálkozásod a legjobbra: az is jó lesz. Elég lesz. A gyerekeid nagyon jó anyukának fognak tartani akkor is, amikor te magad nem. Ha szereted őket, már jól is csinálod.

Csodálatos vagy. Csodálatos anyuka.

Forrás: kidsactivitiesblog.comCímkék: anyaság pszichológia


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás