Baljós mondatok

Szavak és helyzetek, amiktől megáll benned az ütő

2017-06-09

Szerző: fittanya.hu

Vannak bizonyos kifejezések, mondatok, szóösszetételek, szavak egymásutánja, vagy csak egy-egy szó önmagában, amiket bizonyos helyzetekben nem szívesen hallunk. Sőt, kifejezetten feszültté, szorongóvá, idegessé tesznek. Tudjuk, hogy mindenkinek megvan a saját vörös posztója, de van néhány klasszikus amik nagy általánosságban, az emberek - a nők - 90 százalékánál kiverik a biztosítékot. 

Sportkártya
hirdetés

Beszélnünk kell!

Két aprócska szó, mégis elég ahhoz, hogy végeláthatatlan kombinálásba kezdjünk. Ha a férj/éllettárs/barát felől érkezik, máris szakításra, megcsalásra, kifizetethetetlen tartozásra, eddig eltitkolt és most bevallott szenvedélybetegségre, másik családra, ismeretlen eredetű nemi betegségre gondolunk. Nem sokkal jobb a helyzet, ha a főnökünktől hangzik el a baljós mondat, ilyenkor garantáltan kirúgást és/vagy hatalmas összegű megtérítendő kárt vizionálunk. Amikor pedig a gyerekünk óvónője, tanítója, tanárnője keres meg ezzel a mondattal, már előre biztosak vagyunk benne, hogy a gyerekünk kezelhetetlen, kiközösített, erőszakos, neveletlen, szóval garantáltan valami baj van vele. 

A fenti mondat elhangzása esetén fontos, hogy ne akarjuk kitalálni, milyen mondanivaló rejtőzhet mögötte, hanem várjuk meg a beszélgetést. Plusz: legalább annyit tegyünk más komfortérzetéért, hogy mi magunk soha nem fordulunk senkihez azzal, hogy “beszélnünk kell”.  

Majd elmondom… 

Majd?! Miért nem most? Mert most nem bírnám feldolgozni? Akkor most fontos vagy nem? Ha fontos, miért nem most mondod el, ha nem annyira fontos, akkor miért hozod fel? Valamiért szeretjük titokzatossá tenni a mondanivalónkat, mintha attól értékesebb lenne, hogy egyelőre csak lebegtetjük az információt. Mindenki használja, a fittanya.hu szerkesztőségének tagjai is. Dolgozunk rajta, hogy ne így legyen, de néha akaratlanul is kicsúszik a szánkon. Pedig mennyivel egyszerűbb nem majd, hanem rögtön elmondani, vagy minden beharangozó nélkül megvárni az alkalmas pillanatot.  

Hááát… 

Amikor elnyújtott, keserves “hát”-tal kezdi a mondatot, az szinte garantált, hogy fájni fog. Közkedvelt szóhasználat ez az autószerelőnél, a fogorvosnál és a fodrásznál.  Az autószerelőnél minden bizonnyal valamilyen több tízezres, vagy megjavíthatatlan problémát jelez. A fogorvosnál legalább egy kezelendő gyökeret, rosszabb esetben fogpótlást korona vagy híd segítségével (az implantátum esetén már több kell egy bizonytalan “hááát”-nál.). Ha pedig a fodrászunk szájából hangzik el ez az egyetlen szó, miközben lemondóan tartja hajunk egyik tincsét a kezében, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy menthetetlen, de legalábbis nehezen helyrehozható a helyzet. 

Megóvhatjuk magunkat, ha egy kis “hát”-tól nem esünk hasra, nem engedjük be az életünkbe a rettegést, és megkérjük a közlőt, hogy mondja gyorsan, mi a gond, szerteűzve ezzel félelemmel teli bizonytalanságunkat.

 

 

Be tudnál jönni valamikor?

Ha a HR, vagy a gyerekünk oktatási intézményének vezetője/pedagógusa keres meg a fenti mondattal, nincs az a szorongás- és görcsoldó, ami enyhíthetne a kényelmetlenségünkön. Legjobb ebben az esetben minél hamarabb túlesni a találkozón, hogy elkerüljük a már említett kellemetlen helyzetekről szóló fantáziálásunkat.

Leveled jött…

Amikor a felnőtt embernek vagy vállalkozásának állandó lakcíme még mindig a szülői ház, és az anyja ezzel a mondattal kezdi a beszélgetést a telefonban, az nem sok jót sejtet: NAV, közterület-felügyelet, xy végrehajtó cég jöhet csak szóba. Egy rövidke mondat, és máris cikáznak a címzett fejében a tíz- vagy százezres befizetendő összegek. Másodpercek alatt képesek vagyunk végiggondolni, mit mulasztottunk az elmúlt másfél-két-három évben, s ezzel egyidőben meg is gyónjuk minden adóügyi, gazdasági, parkolási vétségünket, remélve, hogy ezzel csökkenteni tudjuk a szóban forgó bírság összegét. Mert hogy állandó lakcímre ritkán érkezik küldemény más tartalommal. 

Megoldás lehet az említett formula elhagyása, és példuál a küldemény tartalmának lefotózása azonnali továbbítással kombinálva. Ehhez járul egyfajta sokkhatás, az tény, de legalább a felesleges kattogás elkerülhető. 

 Címkék: család barátság munkahely mondatok


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás