Az új nőtípus panaszkodás helyett már megoldásokat keres

2018-03-07

Szerző: Bene Eszter

Interjú Kulcsár-Vajda Enikővel, a Hurrá, szültem! program kidolgozójával és működtetőjével.
Hetekig logisztikázunk, mire összehozzuk, ahogy a kisgyerekes anyáknál az szokás, de Enikő rugalmasságával ez is megoldódik. Egy vállalati kávézóban ülünk le egy kakaó és egy kapucsínó mellett beszélgetni. Beszélgetni arról, hogy két kicsi gyerek, kortárs táncművészeti múlt és egy szociológus diploma mellett hogyan lesz valaki egy frissen szült nőknek szóló, jól működő regeneráló on-line mozgásprogram ötletgazdája és kidolgozója.

A tánc világából érkezem, az eredeti szakmám kortárs táncművész, és fitneszedzői végzettséget szereztem két éve, de emellett szociológus is vagyok, tévés műsorvezetőként is dolgoztam – kezdi a mesélést Enikő, mikor az előzményekről kérdezem. Már az első terhességem alatt sokat gondolkoztam, mit és hogyan lehetne mégis mozogni a várandósság ideje alatt, de az igazi lökést a második terhességem után kialakuló egészségügyi problémák adták. A tánc csodálatos világ, de rendkívül bizonytalan környezet, iszonyatosan befolyásolja a korod és egészségügyi állapotod a karriered, és én valami stabilabbra vágytam. A biztonság iránti igény, és az egészségügyi problémák együtt irányítottak a preventív és regeneráló szülés utáni tornák irányába – emlékezik vissza Enikő.

Szóval végig nagyon foglalkoztatott a nőknek szóló regeneráló és funkcionális mozgás témája, miközben a Pilates-szel és a jógával is egyre elmélyültebben foglalkoztam ennek jegyében. Szép lassan forrta ki magát ez a szerelemüzlet, amiben most számomra minden megvan, amit kerestem: van benne tanítás, és tanulás nekem is, az emberközpontúság és az állandó igény a kommunikációra – összegzi az első évek motivációit Enikő.

Az elmúlt 10 évben hihetetlen mértékben változott a szült nőkkel kapcsolatos anatómiai tudás és szociális környezet is, nem csak minőségben, de mennyiségben is – vallja. 10 évvel ezelőtt a nőknek után nem volt alternatíva: a terhességgel és szüléssel járó egészségügyi nehézségekre általában csak legyintettek az orvosok, hogy ez ezzel jár. De én nem hittem benne: ahogy nem hiszek abban ma sem, hogy csak azért, mert gyerekünk van, „el kell ásnunk magunkat”. Nem hiszek abban sem, hogy rosszul kell magunkat éreznünk a testünkben. Az új nőtípus, aki megoldásokat keres: saját maga érdekében, és a változó társadalmi elvárások miatt is – és ezeket a lehetőségeket már korán megláttam – mondja Enikő.

Ebben a változó elvárásokkal érkező környezetben Enikő először barátokat és régi tanítványokat kezdett on-line módszerekkel tanítani. Rövidebb-hosszabb videókat osztott meg velük: aminek először fizikai-jelenléti okai voltak, sokan voltak vidéken, sokan nem tudtak kisgyerek mellől részt venni az óráikon. Innen nőtte ki magát – eleinte nem is annyira tudatosan – Facebook csoportokon és Youtube videókon keresztül a mostanra videókat, programokat, workshopokat is nyújtó Anyatest Projekt (www.anyatestprojekt.hu), benne a 4. sorozatát élő 8+1 hetes Hurrá, szültem! program, és a Hurrá Hasizom!- hasizomregeneráló  workshop.

Én is végig tanulok, nem csupán képzem magam, de állandóan építkezem a visszajelzésekből. Próbálom állandóan fejleszteni a programot, rájönni mire van igény. A Hurrá, szültem! program különleges, rugalmas időbeli ütemezéssel specifikusan a frissen szült nőknek segít. Segít olyan egészségügyi problémák kezelésében, mint például a nyitott hasizom újrazárása, a regenerálása a testnek, az újra funkcionálisan és jól működő test kialakításában. A program 8 +1 hetes, de a célja nem az, hogy 8 hét alatt tökéletes testet faragjunk – világítja meg Enikő. Sokkal inkább az, hogy behozza a nők mindennapjaiba az irányított és specifikus rekreációs jellegű mozgásokat. A programot összetenni rengeteg munka volt, az elmélet, a gyakorlat, hogy úgy legyen hatékony, hogy még kényelmes is legyen, és még bele is férjen.

Ismerve az idő szűkösségét ezeknél a nőknél, a 8 hetes program során minden héten egy újabb 15-20 perces rövid, és egy hosszabb, 35-40 perces videót teszek közzé. Az elméletet sem lehet megúszni: ez a fejlődés része. A program az online verziója ellenére, vagy épp azzal együtt mindig nagyon személyes.

Rengeteg pozitív visszajelzést kapok: ez a legjobb abban, amit csinálok, ezért csinálom, ezért tudok lelkes lenni minden héten. Minden nőnek szüksége van a törődésre, nem csak mások, de önmaga által is. És minden nőnek szüksége van az elismerésre és a motivációra, hogy elismerésre méltó dolgokkal foglalkozhasson.

Mára a program komoly szakmai elismerés mellett egy rendkívül hatékony és népszerű sorozattá vált. Az operatőr férjem komolyan támogat. De ha őszinte vagyok – mosolyog - a bölcsi és az ovi a legnagyobb segítségem napközben, hogy elérhessem a céljaimat.
Tökéletesen hangzik, gondolom: ezért megkérdezem, mit szeretne 1-5 év múlva elérni és látni maga körül? Jó kérdés, de tudom a választ – és tényleg azonnal tudja – szeretném, ha minden nő „jól lenne”, ha azt csinálhatná, amire szüksége van, és minden nő jól érezhesse magát végül. Az ideális az lenne, ha mindenki végig tudna csinálni egy minél szakszerűbb szülés utáni regeneráló edzésprogramot, mint a Hurrá Szültem!, úgyhogy én mindenkit arra bíztatok , vágjon bele, csak nyerhet, jó közérzetet, kisimult idegrendszert, egészségesebb testet! Mára az eszköz a kezünkben van, meg kell tanulnunk élni vele.

Már csak a villámkérdések vannak hátra, de azokra is azonnal megfelel:
- Jóga vagy futás? - Jóga a nagy szerelem.
- Könyv vagy újság? - Jó lenne a könyv.. Internet. Mondjuk könyv – nevet.
- Este vagy reggel? - Csak este :)
- Csoki vagy gyümölcstál? - Mondjuk, hogy gyümölcstál…

Ha érdekelnek a részletek, itt éred el Enikőt és a programokat:
http://www.anyatestprojekt.hu/
http://www.anyatestprojekt.hu/termek/hurra-szultem-online-regeneralo-program/Címkék: jóga test


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás