Az anyukának, aki már alig bírja

2018-01-04

Hello, anyuka. Hogy bírod? Úgy értem, hogy bírod, de tényleg? Azt mondod, minden oké, de látom, hogy nem. Semmi gond, nem vagy egyedül.

Igazából nem nagyon ismerek olyan anyukát, akivel minden oké. A minden oké-t ki kellene törölni a szótárból is. Mert sokkal több, és sokkal kevesebb, ami meghatározza a legtöbb napodat. Az anyaság extremitásokból áll. A legmagasabb magasságokból, és a legmélyebb mélységekből. Intenzív örömökből és őrült frusztrációkból. Rengeteg szeretet és iszonyú fáradtság jellemzi.

És ezektől az extremitásoktól kimerülsz. Még a jóktól is. Mert az állandó végpontok megterhelik a pszichéd és a lelked. Van erre egy jó kifejezés, hogy lelki fáradtság. Ez jellemzi az anyaságot, főleg, ha nem figyelsz oda magadra.

Tudjuk, persze. Odafigyelni saját magadra? Az csak plusz egy pont az amúgy is hosszú feladatlistádon. Hogyan tudnál odafigyelni magadra, miközben kicsi emberekre kell figyelned, akik rád vannak utalva? Nem marad semmid, amit saját magadnak adhatnál.

De figyelj ide egy kicsit. Sírhatsz, amikor a gyermeked sír, bámulhatsz ki a játékokkal teli nappali ablakán, azon elmélkedve, hogy hogyan lett ez a káosz az életed. Gondolkodhatsz azon, hogy vajon összeroppannak-e az idegeid, vagy kibírják. Miközben érzed a késztetést, hogy kimenj az ajtón, és egy ideig ne gyere vissza.

És az az igazság, hogy ezt a késztetést nem kell elfojtani.

Az anyaság nagyszerű, varázslatos, borzasztó és nehéz. Amikor a borzasztót és a nehezet érzed, ám a nagyszerűt és a varázslatost nem? Akkor szünetet kell tartani. Jogosan érzed magad kimerültnek.

Miért kellene szünetet tartsak, ha szeretem a gyerekeim? - gondolhatod magadban, bűntudattal. De valóban, a szeretet végtelen, az energiád viszont nem. A szeretet a motor, és az energia az üzemanyag, ami hajtja. Az energia nélkül a világ összes szeretete sem fog téged vinni előre. Újra üzemanyagra van szükséged, és azt pihenéssel tudod megszerezni.

Az újratöltéshez pedig általában arra van szükséged, hogy egy kicsit elszakadj a gyerekeidtől. Akárhogy is ellenkezel, nem tudsz járó motorral tankolni. A gyerekeidnek is szükségük van erre, mert sokkal többet kapnak egy kiegyensúlyozott anyától, mint egy kimerülttől.

De ne aggódj, te is tudod, hogy pár perc tankolással mennyi kilométert tudsz megtenni. Nem arról van szó, hogy passzold le a gyerekeid minden hétvégére. Néha elég egy este, vagy egy délután, amit szabadon, saját magaddal foglalkozva tölthetsz.

Menj el edzeni, vagy fogj egy könyvet és ülj be egy kávézóba. Ülj ki egy magazinnal a szabadba. A lényeg, hogy legyen időd saját magadra, azokra a dolgokra, amiket szeretsz.

Túl sok szervezést igényel? Megbeszélni egy barátnőddel, hogy ma délután ő vigyáz a te gyerekeidre, holnap pedig te az övéire? Annyira azért nem.

Ha úgy érzed, már tényleg nem bírod tovább, ne hagyd magad ebben az állapotban! Keress megoldást! Meg fogsz lepődni, hogy egy kicsi szórakozás milyen csodákat tesz majd.

Ehhez az első lépés, ha kitörlöd magadból azt az elképzelést, hogy egy jó anyának nincs szüksége kikapcsolódásra.

Forrás: ScaryMommyCímkék: anyaság pihenés lelki


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás