"Arról ne nagyon álmodjon, hogy lehet gyereke"

Egy rejtélyes, de gyakori betegség: az endometriózis

2017-03-28

Szerző: Czafrangó Ági

Március az endometriózis hónapja. A legtöbb ember számára ismeretlenül cseng ez a szó, én viszont ismerem, a betegséget is, testközelből, de szerencsére már csak múlt időben mesélek róla.

 

Sportkártya
hirdetés

 

Az endometriózis jóindulatú betegség, bár aki átéli, nem épp jóindulatnak fogja fel az iszonyatos alhasi fájdalmakat, vagy az esetleges meddőséget. 

A legtöbbször ismeretlen eredetű kóros állapotot az okozza, hogy a méhben található méhnyálkahártya (endometrium) szövet más helyekre (leggyakrabban a petevezeték vagy a petefészek falába) „vándorol” a hasüregben. A rendellenes helyen ez a szövetdarab rendeltetésszerűen működik tovább: a havi ciklus során hormonhatásra megvastagodik, majd leválik, vérzés kíséretében. A felgyülemlett vérből ciszták képződhetnek, a kismedencében hegesedés, összenövések alakulhatnak ki, melyek az alábbi tüneteket okozzák:

  • szabálytalan menstruáció
  • meddőség
  • alhasi fájdalom
  • krónikus kismedencei fájdalom
  • fájdalmas nemi élet
  • szorulás vagy hasmenés
  • fájdalmas széklet/vizeletürítés
  • véres széklet/vizelet

(forrás: http://www.noiegeszsegert.hu)

Mivel azonban ezek a tünetek egy sor egyéb betegséget is jelezhetnek - sok esetben pedig az endometriózis fennállása ellenére sem jelentkeznek -, legtöbbször nehezen, és csak hosszú idő elteltével, a tünetek súlyosbodásával állítható fel a pontos diagnózis. Az érintett nők nagy része a benne zajló folyamatból akár éveken, évtizedeken keresztül semmit nem érzékel, legfeljebb a menstruációs fájdalmat, amit normálisnak tud be.

Velem is ez történt: anyukám már tizenévesen több orvoshoz elvitt, a diagnózis pedig mindössze vállrándítás volt: „Van, akinek ilyen fájdalmas a menstruációja, szedjen fájdalomcsillapítót!” A másik, nem túl hatékony kezelési módot a fogamzásgátló tabletták indokolatlan felírása jelentette, mondván, majd attól helyreáll a rendszer. De sajnos a hormontartalmú gyógyszerek ellenkező hatást is kiválthatnak, és felerősíthetik az endometriózis tüneteit. Így éldegéltem én is együtt a betegségemmel, különböző pirulákkal enyhítve a sokszor elviselhetetlen fájdalmakat, miközben próbáltam elfogadni, hogy mindez normális. Sorstársaimnak innen üzenem, hogy nem, az órákon keresztül földön fetrengés nem lehet normális, ahogy az sem, ha már pálinkával kell bevenni a Cataflamot, hogy egyáltalán hasson.

Természetesen az alternatív gyógymódoknak is esélyt kell adni: a speciális tornák, gyógyteák, akupunktúra, energiagyógyászat, stb. lehet eredményes, vagy legalábbis segítheti a gyógyulást, ahogy a betegség lelki okainak feltárása és oldása is! De bizonyos esetekben az orvosi beavatkozás nem kerülhető el. 

20 évesen én is a műtőasztalon találtam magam, ahonnan eggyel kevesebb petevezetékkel távoztam. Ezt fél évig tartó hormoninjekciós kúra, és korántsem teljes gyógyulás követte. 25 éves koromban az egyik neves magánkórház neves orvosa nemes egyszerűséggel közölte velem: „Arról ne nagyon álmodjon, hogy lehet gyereke”. Neki most úgy szívesen bemutatnék… valakiket: a két kisfiamat, akiket nem a gólya hozott, ráadásul teljesen természetes úton-módon fogantak.

A másik megszívlelendő tanácsom tehát: nem muszáj az orvosoknak mindent elsőre elhinni, a te tested, a te életed, legyen annyira fontos, hogy továbbmész, és másik orvost keresel, ha nem tetszik, amit az egyik mond!

Számomra a sors érdekes forgatókönyvet írt, így az akkori párom (aki azóta már a férjem, és a gyerekeim apja) családján keresztül ismertem meg azt az orvost, akinek köszönhetően minden nőgyógyászati problémám megoldódott. Az endometriózisnak lehet ugyanis szervi oka, amit akár laparoszkópos műtéttel végleg meg lehet szüntetni.

Immár 7 és fél éve fájdalmak nélkül, egészséges nőként élhetek, a heg a hasamon pedig már nem a betegségre emlékeztet, hanem arra, hogy két csodálatos kisfiú édesanyja lehetek.

A statisztikák szerint az endometriózis a termékeny életkorban lévő, 25-35 év közötti nőket érinti elsősorban, közülük viszont 10%, azaz minden tízedik nő ebben a betegségben szenved, ami azt jelenti, hogy Magyarországon közel 200.000 nő. A fájdalmas menstruációt a nők többsége összeszorított fogakkal és ölbe tett kézzel tűri, és sajnos az orvosok is gyakran elbagatellizálják, pedig minden második, erős fájdalmakkal küzdő nő problémáinak hátterében az endometriózis áll. Az egészséges életmód, helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás, és minél inkább stresszmentes életvitel segíthet a betegség kezelésében és megelőzésében is, nagyon fontos tehát az odafigyelés.

Március 28. - az endometriózis nemzetközi világnapja, március pedig a betegség hónapja.  Kell, hogy beszéljünk róla, hogy felhívjuk a figyelmet, mert minden nőnek jár a fájdalommentes, teljes élet!

 Címkék: endometriózis nőgyógyászati betegség nőgyógyászat női


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás