"A terhesség 33. hetéig jártam TRX órára" - Timi története

2017-10-05

Szerző: Pilinyi-Verbói Tímea

Egy egyszerű hétköznapi anyuka vagyok, szinte nulláról indulva a sport terén. Nincs sportoló múltam. Mondhatom, hogy szerencsés alkattal születtem, soha nem voltak hízás problémáim. Mindig is vékony testalkatú voltam, ezért tiniként a sportot számomra a "futás alól felmentve" jelszó vezérelte.

Később, huszonévesen alkalomszerűen kezdtem bele valamilyen közösségi, csoportos órába: aerobik, fittball, spinning, ezek váltották egymást, de egyikben sem találtam meg az igazit.
A sport iránti szenvedélyt a funkcionális, ezen belül a TRX órák látogatása hozta. Lassan négy éve lesz, hogy függővé váltam. Nem célom, hogy modell kinézetem legyen, a legfontosabb számomra a jó közérzet, a növekvő fizikális erő, ami persze elkerülhetetlenül látszik is.

A második várandósságom alatt egészen a 33. hétig jártam edzésekre. Természetesen a terhelést csökkentettük, és bizonyos gyakorlatokat nem végeztem, de a mozgás pozitív hatása érezhető, látható volt. A 34. héttől már éreztem, hogy szünetet kell tartanom, már nem esett jól a sportolás.A szülés gyorsan és komplikáció nélkül zajlott. Ezt követően két hét után kezdtem nagyon könnyű, átmozgató tornával, aztán a hat hetes kontrollt követően, az orvosom jóváhagyásával kezdődhettek az edzések, fokozatos terheléssel.

Mivel a csoportos órák látogatása bizonytalanná vált az anyatejes táplálás mellett, így az edzőmet arra kértem, írjon tervet edzőtermi erősítésre. Így hetente három alkalommal hajnalban, míg a gyerekek alszanak (miután megetettem a kicsit) lemegyek a terembe egy-egy órára. Persze ha az idő, és a család úgy engedi, heti egy alkalommal visszatérek a régi csoporthoz, és kiegészítem másfajta mozgással is az erősítő edzést.

A kisebbik lányom most három hónapos. Kizárólag anyatejjel táplálom, ez az elsődleges teendő a napjaimban. Minden más elfoglaltságot, feladatot az ezek közötti szünetekbe iktatok be.Persze a fizikai terhelés mellett a szellemi tevékenységet sem hanyagolom, így ismét iskolapadba ültem (tavaly végeztem a jogi egyetemen), és egyéves szakirányú továbbképzésre járok Budapestre.

Mindezeket természetesen nem tudnám megtenni, ha a férjem és a családom nem segítene, és a kicsi lányom nem aludna éjjel. Sokan mondják, hogy szerencsém van, hogy mindkét gyermekem nyugodt, kiegyensúlyozott, és jó alvó is. Én viszont azt vallom, hogy ez nem kizárólag szerencse kérdése. Ha az anya (és ezzel együtt a teljes családi légkör) nyugodt, nincs folyamatos feszültség, a problémákat nem izguljuk túl, a gyermek - főként pici korában - ezeket az érzéseket, rezgéseket veszi át. A kettő azonban egymást generálja: ha nyugodt és kiegyensúlyozott az anya, az lesz a gyermek, ha a gyermek az, az lesz az anya is. Ha ez az egyensúly megbomlik, azon csak a felnőtt tud változtatni. A gyermek erre még nem képes.

A sport és odafigyelés nélküli évek azonban nyomot hagytak a bőrömön: vannak striáim, narancsbőröm. A két gyermekem kihordása után a pocakom bőre is megviselődött. De mindezek mellett boldog és elégedett vagyok. Időbe tellett elfogadnom, hogy nem lesz tökéletes popsim, mert a "narancsok " bizony szeretnek maradni, a hasam sem lesz már olyan feszes, mint korábban, hiába vannak meg a "kockáim".Az étkezésben nem vagyok túl szigorú magamhoz, kb 90 %-ban étkezem megfelelően. Többnyire a saját főztömet fogyasztom, fogyasztjuk. Igyekszem sok zöldséget, gyümölcsöt; tápláló, de ugyanakkor finom ételeket enni.

Kivétel ez alól a családi összejövetelek, és az a pár alkalom, amikor idő hiányában nem tudok főzni. Mindezek mellett nem mondtam, mondok le a nagyobbik lányommal történő fagyizásokról, a családi ünnepek alkalmával a sütikről. :)

A várandósság alatt mindössze 10 kg-ot híztam, és így is 3600 grammal született a gyermekem. Jelenleg 58 kg vagyok, de ezek csak számok...

Én mindenkit arra biztatok, hogy mozogjon, sportoljon bátran várandósan és szoptatás mellett is figyelembe véve a saját teste jelzéseit!Címkék: edzés sikersztori terhesség trx


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás