A közösségi média magányossá tesz és rossz döntéseket okoz

2018-10-10

A közösségi média felületek jellemző vonása, hogy olyan kommunikációt látunk, amit az ismerőseink folytatnak egymással, nélkülünk. Belelátunk tehát olyan beszélgetésekbe, amiknek a létezéséről sem tudnák, ha nem lenne a közösségi felület. Az viszont, hogy ezeket olvasgatjuk, a kirekesztettség érzetét keltheti bennünk. Ráadásul kimutatták, hogy ez a kirekesztettség befolyásolja a racionális gondolkodásra való képességünket.

Egy kutatásban két csoportra osztották az embereket, és az egyik csoportnak olyan hírfolyamot mutattak, amiben barátaik kommenteken keresztül csevegtek, csak számukra érthető poénokat osztottak meg, a másik csoport viszont nem látott ilyet. Egyértelmű volt, hogy az első csoportban sokkal több negatív érzést generált a hírfolyam böngészése, mint a másodikban.

De mit találtak még? A kirekesztettség okozta negatív érzések befolyásolták a racionális, intelligens gondolkodás képességét is, így az első csoport fogékonyabbá vált a manipuláló hirdetések szövegeire is.

Miért befolyásolja a kirekesztettség, hogy mennyire értelmesen gondolkodunk? Nos azért, mert a kapcsolatok kialakítása és a csoporthoz tartozás két nagyon ősi ösztönünk, ezért ezek veszélyeztetése szélsőséges reakciókat vált ki belőlünk. Sokan ezt arra vezetik vissza, hogy a kezdeti társadalmakban sokkal nagyobb tétje volt az elfogadottságnak, a beilleszkedés sikerének, hiszen a kirekesztettség az alapvető javak, az élelemhez és a biztonsághoz való hozzáférést korlátozta.

Az, hogy igyekszünk beilleszkedni a társadalomba, ami körülvesz minket, a mai napig erős ösztönünk. Ha ez nem sikerül, az dühöt és stresszt okozhat. Ilyenkor pedig beüt az, hogy az agyunk igyekszik kompenzálni, semlegesíteni ezeket a negatív érzéseket, hogy jobban érezzük magunkat. Tehát, amikor pörgeted a Facebook-ot, és öntudatlanul is frusztrál, hogy az ismerőseid mind milyen jól elvannak egymással, és te nem veszel részt a beszélgetéseikben, akkor az agyad megpróbál kompenzálni, és limitálja a racionális gondolkodást.

Ez pedig ahhoz vezet, hogy kevésbé kritikusan állsz a reklámok, hirdetések ígérgető és manipuláló szövegei előtt, fogékonyabb leszel rájuk.

Mit lehet ez ellen tenni? Azt már sok kutatás kimutatta, hogy a digitális detox segít a stressz csökkentésében, de már az is hatékony, ha tisztában vagy ezzel a hatással, tudatosabban fogyasztod a közösségi médiás tartalmakat. Ha tudod, hogy ez egy létező jelenség, hogy akkor máris kontroltt gyakorolt az érzéseid fölött, és kevésbé tudnak eluralkodni rajtad.

Fontos ezért, hogy amikor böngészed a közösségi médiát, tudatosítsd magadban: nem vagy kirekesztett, azok az emberek nem kitaszítanak téged a társaságból, csak éppen van egy közös élményük, aminek nem voltál része, és ezt osztják most meg egymással.

Forrás: mindbodygreenCímkék: közösségi média lelki


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás