A közösségi média magányossá tesz és rossz döntéseket okoz

2018-10-10

A közösségi média felületek jellemző vonása, hogy olyan kommunikációt látunk, amit az ismerőseink folytatnak egymással, nélkülünk. Belelátunk tehát olyan beszélgetésekbe, amiknek a létezéséről sem tudnák, ha nem lenne a közösségi felület. Az viszont, hogy ezeket olvasgatjuk, a kirekesztettség érzetét keltheti bennünk. Ráadásul kimutatták, hogy ez a kirekesztettség befolyásolja a racionális gondolkodásra való képességünket.

Sportkártya
hirdetés

Egy kutatásban két csoportra osztották az embereket, és az egyik csoportnak olyan hírfolyamot mutattak, amiben barátaik kommenteken keresztül csevegtek, csak számukra érthető poénokat osztottak meg, a másik csoport viszont nem látott ilyet. Egyértelmű volt, hogy az első csoportban sokkal több negatív érzést generált a hírfolyam böngészése, mint a másodikban.

De mit találtak még? A kirekesztettség okozta negatív érzések befolyásolták a racionális, intelligens gondolkodás képességét is, így az első csoport fogékonyabbá vált a manipuláló hirdetések szövegeire is.

Miért befolyásolja a kirekesztettség, hogy mennyire értelmesen gondolkodunk? Nos azért, mert a kapcsolatok kialakítása és a csoporthoz tartozás két nagyon ősi ösztönünk, ezért ezek veszélyeztetése szélsőséges reakciókat vált ki belőlünk. Sokan ezt arra vezetik vissza, hogy a kezdeti társadalmakban sokkal nagyobb tétje volt az elfogadottságnak, a beilleszkedés sikerének, hiszen a kirekesztettség az alapvető javak, az élelemhez és a biztonsághoz való hozzáférést korlátozta.

Az, hogy igyekszünk beilleszkedni a társadalomba, ami körülvesz minket, a mai napig erős ösztönünk. Ha ez nem sikerül, az dühöt és stresszt okozhat. Ilyenkor pedig beüt az, hogy az agyunk igyekszik kompenzálni, semlegesíteni ezeket a negatív érzéseket, hogy jobban érezzük magunkat. Tehát, amikor pörgeted a Facebook-ot, és öntudatlanul is frusztrál, hogy az ismerőseid mind milyen jól elvannak egymással, és te nem veszel részt a beszélgetéseikben, akkor az agyad megpróbál kompenzálni, és limitálja a racionális gondolkodást.

Ez pedig ahhoz vezet, hogy kevésbé kritikusan állsz a reklámok, hirdetések ígérgető és manipuláló szövegei előtt, fogékonyabb leszel rájuk.

Mit lehet ez ellen tenni? Azt már sok kutatás kimutatta, hogy a digitális detox segít a stressz csökkentésében, de már az is hatékony, ha tisztában vagy ezzel a hatással, tudatosabban fogyasztod a közösségi médiás tartalmakat. Ha tudod, hogy ez egy létező jelenség, hogy akkor máris kontroltt gyakorolt az érzéseid fölött, és kevésbé tudnak eluralkodni rajtad.

Fontos ezért, hogy amikor böngészed a közösségi médiát, tudatosítsd magadban: nem vagy kirekesztett, azok az emberek nem kitaszítanak téged a társaságból, csak éppen van egy közös élményük, aminek nem voltál része, és ezt osztják most meg egymással.

Forrás: mindbodygreenCímkék: közösségi média lelki


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás