"9 ok, amiért nem vettem fel a férjem nevét"

2017-11-08

"12 éve vagyunk házasok, és még mindig kapok olyan kérdéseket: nem vetted fel a férjed nevét? Megbántódott?

Igen, még a mai modern világban is furcsaságnak számít, hogy megtartottam a saját nevem, és abban semmilyen módon nem tükröződik, hogy férjezett vagyok, és hogy ki a férjem.

Én pedig nem is értem az egészet. Ez a nevem, és megtartom. Nem jelent ez semmit a férjemhez vagy a házasságomhoz való elköteleződésemmel kapcsolatban.

Nem láttam okot, hogy megváltoztassam.

1. Azért, mert hozzámentem, még nem szeretnék átváltozni a férjemmé

Szeretem és tisztelem, ezért mentem hozzá. Úgy gondoltam, hogy jó partner lesz. Nem szeretnék eggyé válni vele, vagy a részévé válni. Ő is egy önálló entitás, és én is. Kiegészítjük egymást, mert különbözőek vagyunk. Ennek a különbözőségnek egyik megnyilvánulása a nevünk.

2. A nevem is az identitásom része

Egész életemben így hívtak. Történelme van, ami az enyém. Sokat dolgoztam azért, hogy a nevemet ismerjék és elismerjék, amire büszke vagyok. Miért kellene akkor eldobnom, csak mert szerelmes lettem? Az identitásom nem kevésbé fontos, mint a férjemé, akkor miért lenne eldobható?

3. A tradíció nosztalgikus, de nem meggyőző

Ez az, amit a legtöbbször hallok: dehát ez egy tradíció, a felmenők is így csinálták. Attól, hogy valami tradíció, még nem feltétlenül jó, és nem feltétlenül van értelme megtartani. Tudnánk mondani pár példát olyan tradíciókra, amit mostanság már senki nem folytatna..

4. Nem zavar minket, hogy nem ugyanaz a vezetékneve az egész családnak

Hiszen, mint már írtam, mind individuumok vagyunk. Attól, hogy nem ugyanaz a családnevünk, még nem tartozunk kevésbé össze. A gyerekeink mindkettőnk vezetéknevét megkapták - amit szerintem könnyebb elmagyarázni, mint azt, hogy miért csak apuét.

5. Én sem várom el, hogy a férjem felvegye a vezetéknevem

Most nevetsz? Miért? Csak mert ez nem tradíció? Szerintem ugyanúgy felvehetné a férj is a feleség nevét, hiszen mi a különbség. Ő is kifejezhetné így az irántam érzett szeretetét, a hozzám tartozását. Az, hogy ki mire változtatja a nevét, szerintem mindenkinek saját joga, és nem szabad belőle a házasság minőségére következtetni.

6. A férjemet nem érdekelte, hogy felveszem-e a nevét

Soha nem hozta szóba, hogy változtassam meg a nevem, és nem is gondolja, hogy az a tény, hogy megtartottam a sajátom, befolyásolja, hogy mennyire vagyok elkötelezett.

7. Macera

Igazából rengeteg macerával jár, minden iratban átiratni. És mi van, ha az emberek elválnak? Vissza kell csinálni az egészet. Kinek van kedve ezzel foglalkozni?

8. A vezetéknevemnek én lennék az utolsó képviselője

Nincs fiú tesóm vagy unokatesóm, aki tovább vihetné a nevem, így alakult nálunk. Így, hogy mi úgy döntöttünk, a gyerekeink a kettőnk vezetéknevét kapják, tovább fennmarad a nevem. Az én nevem. Ez fontos nekem.

9. Menjenek a konvenciók..

Igen, ez is benne van. Szembemenni az árral, amikor az árnak nincs értelme. Semmi más, csak konvenció.

Tehát, íme a lényeg: nem lettem egy másik ember, amikor férjhez mentem. A személyiségem nem válik két részre, a hajadon és a férjezett epizódokra. Ugyanaz az ember vagyok, így a nevem is ugyanaz.

Forrás: ScaryMommyCímkék: házasság férj


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás