9 dolog, amit tudnod kell a titokzatos, bőr alatti szövetről: fascia

2017-06-23

A fascia egy különleges szövet, amely behálózza az egész testet, összeköti a csontokat, az izmokat, a szerveket és az idegeket, segít megőrizni fizikai formánkat.

Sportkártya
hirdetés

Ilyen módon a fascia olyan, mintha egy második bőr lenne a bőrünk alatt. Segíti a kommunikációt a testünkben, rögzíti az egyik pontra beérkező ingert, és továbbítja azt a célállomásra. Kevés szakirodalom szól még a fasciáról, mivel a kutatások még csak nemrég kezdődtek. Jógaoktatók, testedzők, masszőrök azonban számtalan írást publikáltak már.

Ha tudni szeretnéd: amióta edzel, azóta dolgozol a fascia-don. Nem maga a fascia fogalom új, inkább az, ahogy tekintünk rá: egy olyan rendszer, ami jelentősen hat a fizikai és érzelmi jól-létünkre.

Mit kell tehát tudnod róla?

1. Úgy viselkedik, mint a szivacs

Fontos, hogy hidratálva tartsd, ám ennek nem az a módja, hogy sok vizet iszol. Arra is szükség van persze, de akármennyit ihatsz, akkor is maradnak dehidratált részei a fasciádnak. Fontos, hogy eljuttasd minden részébe a folyadékot, ezt pedig úgy tudod megtenni, mint a szivacs esetében: mozgással. Jógával, testedzéssel, a tested alapos átmozgatásával eléred, hogy a víz minden pontján elérje a fasciád.

2. Kollagén-dús

A kollagén a legtermékenyebb protein a felnőtt emberi testben - nem véletlen, hogy olyan sokan a megszállottjai. A fasciában a domináns fehérje a kollagén, aminosavakból épül fel.

3. A fascia kapcsolatban áll az izmaiddal

De nem izom, és nem is helyettesíti azt. Viszont szoros kapcsolatban áll velük, és a formája függ attól, hogy mennyit mozogsz, vagy mennyit nem.

4. A manipulálása megváltoztathatja a bőr felszínét

Persze nem ez az elsődleges szerepe. Masszázzsal, mozgással alakíthatod, hogy hogyan változik a zsír eloszlása a bőröd alatt, ez pedig befolyaásolja a narancsbőr megjelenését. A változások lehetnek átmenetiek vagy hosszantartóak, attól függően, hogy ki végzi a kezelést és meddig tartod fenn.

5. 12 fő vonala van

Hasonlóan az akkupunktúrás pontokhoz, itt is meg lehet határozni fő vonalakat. Behálózza a testet, fentről lefelé, előlről hátulra és átlósan balról jobbra és fordítva. Ezek magyarázzák a fájdalomátvitelt: azt a fájdalmat, amit a tested egyik pontjára érkező inger okoz, és másik pontos is érzed.

6. A fascia tixotróp

Ez azt jelenti, hogy a nyomásra nyomással válaszol. Tehát ha nyújtani vagy masszírozni akarod a tested egy pontján, lazulj bele. Ha nem teszed, jó eséllyel csak rontasz a helyzeten, mert a fascia meg fog keményedni, ahelyett, hogy engedne.

7. Rózsaszín, fehér és sárga színű

Csak, ha épp tudni szeretnéd :)

8. A fascia összefogja a testet

Ha fotón szeretnéd látni egy ember fasciáját, úgy néz ki, mint egy ember alakú kesztűy, nem túl vastag, teljesen sima sárga-fehér szövet. Csatlakozik hozzá itt-ott egy-két dolgot, de behálóz mindent. Az ilyen szövetek tartják össze a különböző szerveket, idegeket, izmokat, és mindent a testben.

9. Érzelmi reakciókat hoz elő

Erre nincs tudományos bizonyíték, de sokan tapasztalták már. Ha masszőrként megdolgozod egy ponton a testet, a depressziós vendég sírni kezdhet. Nem azért, mert fájdalmas, hanem mert ilyen érzelmi oldásokat hoz elő a fasciára hatás.

Forrás: mindbodygreen.comCímkék: bőr test fascia


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás