9 dolog, amit senki nem mondott el a szülés utáni futásról

2018-09-25

Egy anyuka a szülés előtt is rendszeresen edzett, majd gyermeke érkezése után is folytatta, és lefutotta a maratont. Sok minden más volt azonban ebben az élményben a szülés után, ezeket osztotta meg.

Azt már az elején leszögezi, hogy minden, amit mond, saját élménye, nem tekinthető "szakvéleménynek".

"Maga a terhesség is egy kicsit olyan, mint készülni a maratonra: rosszul alszol, de más se szeretnél, csak többet lenni az ágyban, folyamatosan szomjas vagy, pedig folyamatosan iszod a vizet. Próbálsz minél többet enni, de a hasad már nem bírja, nagyon meginnél egy pohár bort, de tudod, hogy nem szabad. És végül: mindent megteszel, hogy megóvd a tested a sérüléstől.

Hónapokig készülsz valamire, amitől igazából félsz is, és egy idő után már csak szeretnél túl lenni rajta. A tested a legváratlanabb pontokon fáj, de azt is tudod, hogy mindez megéri.

Mi az, ami mégis más a szülés utáni maratonban, mint előtte?

1. Használd ki a tested szuperképességeit

Ha már korábban is futottál, érdemes tovább csinálni a terhesség alatt is. Egyrészt könnyebben tudsz visszatérni a rendes edzésekhez a szülés után így, másrészt pedig kihasználhatod azokat a szuperképességeket, amiket a terhesség ad a testednek.

Egyrészt természetesen is felgyorsul a vérkeringésed, másrészt pedig, mivel a bordáig helyzete is megváltozik, még több levegőt be tudsz szívni egy levegővétellel. Szóval, az oxigén sokkal hatékonyabban áramlik a testedben a terhesség alatt, így a tested jobb teljesítményre képes.

2. Számíts arra, hogy az edzéstől apad a tejed

Ha tehát szoptatni szeretnéd a gyermeked, különösen a szülés utáni első 6 hónapban kell nagyon odafigyelni. Több mindennel tudod természetes módon serkenteni a tej termelődését, tájékozódj, és próbáld ki ezeket.

3. Különös törődéssel figyelj a lábadra

Az a hormon, ami azért termelődött, hogy lazuljanak az ízületek és a csontjaid helyet biztosítsanak a babának a testedben, a szülés után is termelődik. Vigyázz a nyújtások során, hogy nehogy meghúzódjon a lábad, és fogyassz kálciumban gazdag ételeket: tejet, joghurtot, spenótot, kelkáposztát, hogy minél hamarabb normálizálódjon a tested szerkezete.

4. Cserélgesd, hogy melyik oldalon tartod a gyereket

Talán észre sem veszed, hogy amikor a karjaidban tartod a gyereket, a csípődnek mindig ugyanarra az oldalára "ülteted" a babát. Ez viszont féloldalasan alakítja az izmokat, ami később, a futás során térd, majd pedig vállfájdalmakat okozhat.

Figyelj ezért arra, ha nem is esik kézre, hogy egyszer az egyik, máskor a másik oldalon vedd fel a gyereket. Így az izmok nem fognak túlterhelődni az egyik oldalon, és elgyengülni a másik oldalon.

5. Amennyi törzs izomzat erősítő gyakorlatot végeznél, azt négyszerezd meg

Szülés után nem csak a has izmai szenvednek traumát, de ez kihatással van a törzs egyéb izmaira is. Érdemes ezek megerősítésre több energiát fordítani. Jó ilyenkor a plank, illetve ha szakember segítségét kéred, akkor ő abban is tud segíteni, hogy mely izmokat kell újraaktiválnod és hogyan.

6. Tegyél róla, hogy megérje

Amíg szülés előtt a legnagyobb dilemmád az volt a futóedzések kapcsán, hogy melyik futónadrágod vedd fel, most már az lesz, hogy ki vágyáz addig a gyerekre, amíg te futsz, hogyan kelj fel hajnalban, hogy el tudj menni futni, mielőtt ő felébred, és milyen útvonalon tudsz menni, ahol a futó-babakocsi sem ütközik akadályokba.

Mivel most már a részedről is sokkal több áldozatot kíván minden egyes futóedzés, és a családod segítsége is kell hozzá, hogy meg tudd valósítani, számíts arra, hogy sokkal nagyobb jelentősége lesz, amikor végül eljutsz a futóversenyre.

7. Anyaként erősebb vagy

A felkészülés egy versenyre mindig hullámvölgyekkel jár, és azzal, hogy folyamatosan le kell küzdened magad. Aztán a szülés után rájössz, hogy az anyaság erre nagyon szuperül felkészít, így az edzések lélektana átalakul.

8. A baba segít gyorsabban felépülni

Egyrészt nem nagyon hagy majd pihenni: amíg máskor egy fárasztó edzés után csak lazítanál a kanapén, most a baba rengeteg feladatot ad, így nem igazán lesz időd azzal foglalkozni, hogy mennyire fájnak az izmaid. Másrészt pedig azáltal, hogy az edzés után sem csak lazítasz, hanem mozgásban vagy, lehajolsz, emelsz, ez gyorsítja a vérkeringést, ami segíti a regenerációt.

9. Ez már nem rólad szól

Amikor futsz a versenyen, és a célbaérés után kezedbe veszed a gyereked, látod majd, hogy a tömeg is egészen máshogy tapsol, egy másfajta teljesítmény előtt tisztelegnek kicsit lelkesebben. Inspiráció és példa leszel, lökést adsz nekik is. És ami még fontosabb: észreveszed te is, hogy most, hogy gyereked lett, főleg előtte szeretnél jó példával járni, neki szeretnél saját magad jobb verziójává válni.

Azzal, hogy szülés után is edzel és elindulsz a versenyen, megmutatod a gyerekednek, hogy milyen fontos, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, és tegyünk értük."

Forrás: dailyburnCímkék: futás edzés anyaság


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás