5 túratipp kisgyerekes családoknak (is)

Télen is meg lehet mozdulni

2016-12-27

Szerző: Czafrangó Ági

A téli szünet kiválóan alkalmas arra, hogy lemozogjuk az ünnepek alatt felszedett plusz (kilókat) dekákat, és hogy a családi nyüzsgés után a természet csendjében pihenjen meg a lelkünk. Ráadásul pár száz méterrel magasabban akkor is találkozhatunk hóval, ha a lakóhelyünkön elmaradt a fehér karácsony. Amikor pedig szürke ködbe burkolóznak a városok, a hegyekben a felhők fölé emelkedve feltöltődhetünk a napsütésben, és csodálhatjuk fentről a lábaink alatt elterülő ködfátyolt.

Nem kell messzire utazni, Budapest közelében: a Pilisben is sok szép látnivaló akad! A kirándulás további előnye, hogy - az útiköltséget leszámítva - ingyenes program, így ha év végére kimerült a keret, akkor se kell lemondani a kimozdulásról!

 

 

 

A következőkben olyan kirándulóhelyeket, túraútvonalakat ajánlok, melyek kisgyerekekkel is viszonylag könnyen teljesíthetők. 

Néhány extra tippet is adok, amelyek megkönnyítik a gyerekekkel gyaloglás nem mindig zökkenőmentes folyamatát.

 

1. DOBOGÓKŐ

Dobogókőre a legkisebbekkel is érdemes ellátogatnotok, mivel autóval az érintetlen természet közvetlen közelében tudtok parkolni, mégse nomád területre érkeztek. Éttermek, turistaházak, és személyes kedvencem: a Zsindelyes Vendégház várja a megfáradt vándorokat, így megpihenhettek, ehettek-ihattok, babát is pelenkázhattok séta közben. A gyerekek állóképességén múlik, milyen hosszú útvonalat választotok: a parkoló közelében is találtok látnivalót, de nagyobb gyerekekkel a Rám-szakadékba is érdemes elkirándulni, ha nincs jég vagy túl nagy sár.

Télen szánkózhattok, vagy akár síelhettek is a dobogókői sípályán.

 


Zsindelyes vendégház

Dobogókőn webkamera működik, itt pontos képet kaphattok indulás előtt az időjárásról, és ellenőrizhetitek, milyenek a hóviszonyok odafent!

A képen egy 1,5 km-es távot jelöltem.

Extra tipp: 

Rövidebb sétára magatokkal vihettek futóbiciklit, így ha a gyerek már nem szívesen sétál, vagy ha szeretnétek gyorsabb tempóra váltani, jó szolgálatot tehet. 

 

 

2. KŐHEGY

A Kőhegyet Szentendre felől tudjátok megközelíteni, egy darabig autóval. Innen viszont hosszas, és néhol meredek út vezet felfelé, de ha az időjárási viszonyok engedik, terepbabakocsit is fel lehet tolni. Ennek a túrának az előnye, hogy felérve egy hosszabb pihenőt is tarthattok, ehettek-ihattok, vagy akár meg is szállhattok a Kőhegyi Menedékházban

A túraútvonal nagyjából 4 km-es.

 


Bevállalósabbaknak egy kőhegyi túrát ajánlok

Extra tipp:

Hosszabb túrákra még 2-3 éves gyerekeknek is vihettek csatos hordozót vagy hordozókendőt, a biztonság kedvéért, ha visszafelé már kevésbé lelkesen gyalogol, még mindig kényelmesebb hordozni, mint nyakban cipelni.

 


Ha nincs köd, van kilátás

 

3. HOLDVILÁG-ÁROK

 

Ha a hegyvidék helyett inkább patakmederben szerettek bóklászni, jó választás a rejtélyes Holdvilág-árok. Növényritkaságokkal, barlangokkal, régészeti leletekkel, kultikus helyekkel, melyek kisiskolás gyerekek számára külön érdekességeket, izgalmakat tartogatnak.

Esős időben, illetve olvadáskor nem javasolt a térség látogatása a csúszásveszély miatt.

A képen jelölt útvonal nagyjából 3,5 km-es.

 

Extra tipp: 

Kiránduláskor mindig, bármilyen időjárás esetén legyen nálatok a gyerekek részére váltóruha, mert ha nem visztek magatokkal, biztosan szükség lesz rá.

 


Vadregényes környezet a Holdvilág-árokban

 

4. PILISSZENTKERESZT, SZURDOK-TANÖSVÉNY

 

Pilisszentkereszt határában indul a Szurdok tanösvény, amely sokféle különleges látnivalót rejt. A két és fél éves kisfiam megtette oda-vissza a távot, úgyhogy bátran elindulhattok kicsikkel is. A túra érdekességét és izgalmát az adja, hogy a Dera-patakon hangulatos kis fahidakon kell többször is átkelni. Csúszós útviszonyok esetén azonban ez sem ajánlott.

A túraútvonal hossza 2,6 km.

Extra tipp:

Téli túrákra vigyetek termoszban meleg teát, és még a rövidebb sétákra is, mindig vigyetek valami harapnivalót, az energiapótlás, és a gyerekek motiválása érdekében.

 


A szurdok télen is gyönyörű

 

5. PILISBOROSJENŐ, TEVE-SZIKLA, EGRI VÁR MÁSOLATA

Végezetül még egy, többnyire sík terepen húzódó túraútvonalat ajánlok, mely Pilisborosjenőről indul. Szintén sok látványosságot rejt, a természeti szépségek mellett egy emberi alkotást is: az Egri vár másolatát, melyet az Egri csillagok című film forgatásához építettek fel, és a fiúgyerekek legnagyobb örömére meghagytak az utókornak. A Teve-szikla pedig tényleg teve alakú, aki nem hiszi, járjon utána!

A képen jelölt útvonal körülbelül 5 km.

 

 

Extra tipp:

Télen hasznos tehet, ha túrázáskor zselés kézmelegítő párnákat tartotok magatoknál, hogyha a gyerekek kesztyűje (és a tartalék kesztyű is) átázik, vagy nem véd kellőképpen a hideg ellen, gyorsan és egyszerűen megmelegíthetitek a kis kezeket.


Izgalmas kalandok várják a túrázókat Pilisborosjenőnél

 

 

 Címkék: túra kirándulás pilis túraaútvonal túrázás


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás