5 tipp kezdő kocogóknak

Fuss okosan, főleg, ha először futsz

2017-01-12

Szerző: fittanya.hu

A futás elsőre ijesztőnek tűnhet, főleg, ha körülnézel az ismerőseid között: mintha valahogy mindenki maratonfutó lenne újabban. Most már neked is felkeltették az érdeklődésed, és úgy döntöttél, belevágsz. Íme, néhány tipp, hogyan kezdj neki.

 

 

1. Tartsd észben, hogy neked nem kell maratonfutónak lenned

Nem mindenkinek van energiája, vagy ideje a maratonra felkészülni, de ezzel nincs is semmi baj. Az valóban nagyon nehéz és nagyon sok időt vesz igénybe. Ha megszereted a futást, akkor a kihívás miatt benevezhetsz kisebb versenyekre, kitűzhetsz magadnak kisebb célokat, de ha lehet, ne mindjárt az olimpiai részvétel legyen az. 

 

2. Kezdj a futópadon

Először egy futópadon próbáld ki magad: ideális a környezet, a hőmérséklet, és a térdedet sem terheli annyira, mint a beton. Később akár vehetsz is egy futópadot magadnak otthonra, de addig nem érdemes beruházni, amíg ki nem próbáltad, hogy valóban a te sportod-e ez.

 

3. Állíts fel kisebb célokat

Az neked is segít, ha eltervezed, mit szeretnél megvalósítani. Tervezd el, egy héten mennyi alkalommal, és mennyi távot fogsz futni, illetve, hogy a következő héten mennyivel emeled.

 

4. Variáld a sebességet a futópadon

Ne úgy használd a futópadot,, hogy beállítasz egy sebességet, aztán várod, hogy elfogyjanak a km-ek. Az könnyen unalmassá válik. Változtass a sebességen, állíts be lejtőt, iktass be sétákat. Ha percenként fokozod a sebességet, majd a lejtőt, akkor hamarabb eltelik az idő.

 

5. Hallgass zenét

Gyűjts össze olyan zenéket, amik inspirálóan hatnak rád, készíts egy playlistet, és energikusabban fogsz a futáshoz kezdeni! A Spotify-on is válogathatsz kész futós playlistek közül, ezeket is érdemes böngészni.

 

Nincs tökéletesebb idő elkezdeni a futást a mostnál, úgyhogy keresd is meg a hozzád legközelebb eső edzőtermet! Futás előtt melegíts be, utána pedig nyújts.

 Címkék: futás tipp futó futóverseny futópad


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás