5 dolog, amit a jógától tanultam

Jógaszőnyegen innen és túl

2017-04-17

Szerző: Kőváry Anett

A jógával kapcsolatban általában kétféle tévhit létezik: az egyik szerint a jóga sport, a másik szerint vallás. A jóga egyik sem. A jóga test, tudat és légzés olyan komplex együttműködése, melyhez igencsak mély filozófia is társul. Rövid távon jótékony hatással van az izomzatra és az elmére, hosszabb távon egész életünket új irányba terelheti. Jöjjön most öt olyan hozománya a jógának, amit már néhány heti rendszeres gyakorlás után bárki megtapasztalhat.

Sportkártya
hirdetés

Nem kell sietni

Aki rohan a jógában, az kibillen a pózból. Pont, mint a jógaszőnyegen kívül: ha kapkodunk, annyi az egyensúlynak, és biztos, hogy valamit elrontunk az életünkben. Amióta rendszeresen jógázom, tudom, hogy ahogyan egy-egy ászanának, úgy egy-egy életszakasznak, életfeladatnak is megvan a helye és az ideje. Amint a kelleténél hamarabb és gyorsabban próbálok beleállni egy pózba úgy, hogy fizikálisan vagy mentálisan még nem állok rá készen, akkor garantáltan kibillenek. Ez pedig figyelmeztetés arra, hogy lassuljak le.

 

Nincs két egyforma nap

Ahogyan nincs két egyforma jógaóra, sőt: jógaórán belül sincs két egyformán kivitelezett ászana. A test rugalmassága, az elme csöndessége, az izmok feszessége, az erőnlét, a koncentráció nemhogy napról napra, de másodpercről másodpercre változik. Ami az óra elején még nehézséget jelentett, az óra végére könnyen könnyed lehet. És fordítva: ami eleinte minden megerőltetés nélkül sikerült, a végén már csak izzadva megy. Ennek a tanulsága, hogy nem tudunk mindig ugyanúgy teljesíteni sem a jógaszőnyegen, sem az életben.

 

Néha jó hátrébb lépni…

…és kicsit kívülről szemlélni magunkat. A jógamesteremtől, Varga Judittól tanultam, hogy amikor összecsapnak a hullámok a fejem fölött, amikor úgy érzem, megrekedtem és nem tudom, merre induljak tovább, akkor jó messziről magamra nézni. Ez a gyakorlatban valakinél úgy működik, hogy negyven napig minden egyes nap megcsinál 108 napüdvözletet, másnál úgy, hogy reggel és este is jógázik egy-egy órát. A lényeg, hogy legyen valami új rendszer, ami segít felszámolni a káoszt, egy új állandó, amihez minden mást igazítasz. Másrészt sokszor gyakorlás közben jönnek a megoldások az adott élethelyzetbeli problémákra. 

 

Az erőltetés nem ér semmit

Amikor nagyon akarok egy pózt, szinte garantált, hogy nem tudom megcsinálni. Legtöbbször akkor sikerül, amikor csak úgy megpróbálom. Vagyis a klasszikus “ne görcsölj rá, és azonnal menni fog” elv érvényesül a szőnyegen. Ez persze az életben nehezebben működik, de az ászanákkal remekül lehet gyakorolni.

 

Csak a pillanat számít

A jógaszőnyeg nem az a hely, ahol van helye az álmodozásnak vagy a nosztalgiázásnak. Pontosabban elfér, persze, de onnantól kezdve, hogy mentálisan máshol vagyunk, a jóga megszűnik jógának lenni, ami pedig marad, puszta gimnasztika. A jógát megélni fantasztikus élmény: felfedezni, hogy működik a testünk, hogyan áramlik a bennünk a levegő, mennyire engedünk teret az érzeteknek, mennyire tudunk uralkodni az elménk játékán. A jóga megtanít a pillanatban élni, hiszen amint elkalandozik a figyelmünk, kibillenünk és a saját dolgunkat nehezítjük meg.

 Címkék: jóga hatás


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás