4+1 ok, hogy miért egyél nyugodtan az ünnepek alatt

Amit csak megkívánsz!

2016-12-22

Szerző: fittanya.hu

Az év végi ünnepek egyet jelentenek a családi összejövetelekkel, család híján kuckózással, pihenéssel, lelassulással, elcsöndesedéssel. És a nagy evésekkel. Lehetetlen felsorolni, mennyi finomság kerül ilyenkor az asztalra akár az otthonunkról, akár vendégségről van szó. A sültek, tartalmas saláták, ízletes köretek, ropogós sütemények szinte hívogatnak, nem beszélve a zamatos borokról - forralt vagy hűtött változatban. Nehéz megállni ilyenkor, hogy ne együnk mindenből egy kicsit, de van egy jó hírünk: nem is kell!

 

 

1. Mert nem ezen múlik a fittség

Ha - túlnyomórészt - egész évben odafigyelsz rá, hogy mit eszel, akkor ezen a másfél-két héten a világon semmi nem fog múlni. Ahogy Kovács Móni is írta tegnap, nem az a lényeg, hogy mit eszel karácsony és szilveszter között, hanem az, hogy szilveszter és karácsony között mi kerül a tányérodra. Ha fel is jön néhány plusz kiló az ünnepi időszakban, bőven lesz lehetőséged ledolgozni az új évben.

 

2. Mert csak befeszülnél

Komoly önuralom kell ahhoz, hogy míg szeretteid önfeledten majszolják a legfinomabb falatokat, te visszafogottan csipegesd a balzsamecetes madársalátát. Egy idő után csak ideges lennél tőle, hogy nem ehetsz, ingerültté válnál, annak meg semmi értelme. Majd gyakorolod az önkontroltt, ha már 2017-et mutat a naptár. 

 

3. Mert megérdemled

Dolgoztál eleget egész évben azon, hogy a formád ne múlandó legyen. Életvitelszerűen figyelsz már oda az étkezésedre, szépen helyt állsz a mozgás és az evés frontján is, bőven megérdemled azt a kacsát párolt káposztával, meg az omlós diós bejglit is. Gondolj arra, hogy megküzdöttél az év végi díjért, ami most tényleg sült pulyka formájában repül a szádba. 

 

4. Mert bízhatsz a szervezetedben

Ahogy a heti egy csalónapnak, úgy az évi egy csalóhétnek is lehet értelme. Higgy benne, hogy a tested tudja, mire van szüksége: amiből esetleg kevesebbet vittél be év közben, azt biztosan jobban fogod kívánni. Figyeld a tested jelzéseit, és tekintsd egy giga nagy töltésnek a karácsonyi-szilveszteri falatokat, ezekből épülhetnek majd az izmaid januártól.

 

+1: Mert elmúlik

A nagy zabálás nem tart örökké. Egy idő után úgyis telitődik a szervezeted, és 27-én már garantáltan nem fogsz kívánni semmit, aminek köze van a karácsonyhoz. Nyugtasd meg magad, hogy a nagy evés-ivás csak időszakos, ahogyan a fenyő illata, úgy a farkasétvágy és az enni vágyás is elillan szépen lassan.Címkék: család étkezés diéta karácsony ünnep


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás