4 trükk, hogy motivációt találj a rendszeres edzéshez

2017-08-14

Szeretnél rendszeresen edzeni, de valahogy nem alakul ki a rutin? Teljesen alkalomszerű, hogy mikor mozogsz? Sok mindent hallottunk már, hogy ha igazán akarod, akkor rendszeresen fogod csinálni, vagy hogy 21 napig kell rendesen csinálni, mielőtt rutin lesz. De mi van, ha a 29. napon esik az eső, te fáradt vagy és elgyötört? Akkor hogyan veszed rá magad, hogy elindulj futni?

Sportkártya
hirdetés

Pszichológusok foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy hogyan vegyük rá magunkat, hogy rendszeresen csináljunk valamit, amihez nem biztos, hogy mindig van kedvünk A következőkre jutottak.

1. Önjutalmazás

Persze, az is elég jutalom, hogy az edzés jót tesz az egészségednek és segít a súlyvesztésben. De ezek általános és elvont célok, keress valami konkrét jutalmat. Például mondd azt, hogy nem nézheted meg a Trónok harca új részét, ha nem mész le előtte edzeni.

Fontos, hogy kialakítsunk egy szokás-spirált, amibe minden alkalommal belekerülünk: legyen előkészítve az edzőfelszerelésünk egy olyan helyre, ahol belefutunk, menjünk el edzeni, és utána kapjuk meg a jutalmat.

A jutalom erősen hathat az agyunkra, ahol azzal társítjuk a mozgást, hogy ezt érdemes csinálni. Ez hozzásegít, hogy kialakuljon a rendszeresség. Idővel az érzés átalakul, hiszen edzés után jól érzed magad, jutalomtól függetlenül, így az agyad is megtanulja: maga az edzés a jutalom.

2. Köteleződj el

Mondogathatod egész nap, hogy este mész edzeni, de könnyebben találsz kifogást, hogy miért ne menj el mégse, ha csak magadnak mondogatod. Ha másoknak is elmondod, akkor nehezebben szeged meg az "ígéreted". Úgy is dönthetsz, hogy ha mégsem mész el, akkor adsz 500 Ft-ot az adott ismerősnek. Kitűzhetsz nagyobb célokat is, ha 3 hónapig nem edzel heti háromszor fél órát, akkor mi lesz a büntetés.

Minél hosszabb időre köteleződsz el, annál elhivatottabb leszel. A kutatások szerint többet edzett az, aki nagyobb időre tett ígéretet. Ha a tested hozzászokik az edzés jótékony hatásaihoz, akkor nagyobb lesz a hiányérzet, mint az ellenérzés az elindulással szemben.

3. Gondold újra a pozitív gondolkodást

A pozitív gondolkodás elkötelezett hívei régóta állítják, hogy segít a vizualizáció is: ha nem tudod magad reggel rávenni, hogy felkelj az ágyból és elindulj futni, akkor képzeld el, milyen lesz, ahogy a nap simogatja az arcod, ahogy egyre formásabb a tested.

De ezek a fantáziák csak akkor hatékonyak, ha kiegészíti őket egy realisztikusabb problémamegoldó módszer. Mégpedig ilyen módon: ha már megvagy a dolog elképzelésével, akkor azt is gondold végig, hogy mi tart vissza. Ha megfogalmazod, hogy mi gátol meg az indulásban, akkor találhatsz megoldást, amivel leküzdöd ezt az akadályt. Lehet, hogy reggel helyett más időpontot kell keresned, vagy rájöhetsz, hogy ha munka után hazajössz, akkor nehezebben indulsz vissza edzeni, mint ha munkából egyenesen odamész.

4. Keress edzőtársakat

Azt is vizsgálták kutatások, hogy vajon könnyebben ráveszi-e magát az edzésre az, akinek fizetnek minden alkalom után, de az derült ki, hogy nem. Ami viszont hatékony, az a jó társaság. A nevetések, a szurkolások, a bátorítások sokkal motiválóbban hatnak.

Nem muszáj a barátaid közül választanod valakit, összebarátkozhatsz olyanokkal is, akikkel már eleve egyszerre jártok le edzeni. Ha megbeszélitek, mikor edzetek, akkor könnyebben elindulsz, és ha szurkoltok egymásnak, akkor jobb élmény az egész.

Forrás: dailyburn.comCímkék: edzés motiváció


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás