4 gyakorlat, amit az edződ nem javasolna

2018-01-23

Összeállítani a megfelelő edzésprogramot nem egyszerű, bár az internet segítségével már egyedül is megoldható. Vannak gyakorlatok, amelyek gyakran szembejöhetnek veled, ám az edződ mégsem javasolná: túl kevés izmot mozgatnak meg ahhoz képest, hogy a sérülésveszély viszont magas.

1. Hasprés

A hasprés népszerű gyakorlat, pedig korántsem olyan hatékony, mint azt sokan hiszik. Nincs olyan izomerősítő hatása, mint amit elvársz tőle, viszont könnyen nyak- és hátfájáshoz vezethet.

Felüléssel érdemes helyettesíteni, amelyet hanyattfekvésből indítasz, felfelé kinyújtott kézzel, befeszíted a hasizmod, felülsz, előre dőlsz a lábaidra, megnyújtod a tested, majd visszaereszkedsz hanyattfekvésbe.

2. Comb közelítő-távolító gép

Az edzőtermi gépeket sokan szeretik, mert azt hiszik, bizonyos gyakorlatokat könnyebben és hatékonyabban el lehet végezni velük. Ilyen a combközelítő-távolító gép is, amelynél sokkal hatékonyabbak a szabad súlyos, vagy saját testsúlyos gyakorlatok.

Tökéletesen tudod helyettesíteni szumó guggolással, ahol terpeszben állsz, lábaid a csípőszélességnél kicsit szélesebben, lábfejek kifelé mutatnak. Leereszkedsz guggolásba, amíg a combod párhuzamos lesz a talajjal, majd visszaemelkedsz állásba.

3. Orosz twist

Ez az a gyakorlat, amikor leülsz, a lábad beakasztod a bordásfalba, a kezedbe súlyt fogsz, kicsit hátradőlsz egyenes háttal, és jobbra-balra fordítod a felsőtested. Azért szeretik ezt a gyakorlatot, mert erősíti a hasizmot. A gerincre azonban veszélyes: túl nagy terhelést jelent egyszerre feszíteni és hajlítani.

Helyettesítheted plankkal, amelynek során plank pozícióban a csípőd először balra, majd jobbra ejted le. Ez is ugyanazokat az izmokat mozgatja meg, de nem árt a hátadnak sem.

4. Lábtoló gép

A gépek megint, ugye... A lábtoló gépet sokan szeretik, mert segítségével nagyobb súlyt tudnak megemelni, mint más gyakorlatok során. Ám pont ez a nagyobb súly a probléma. A lefelé engedésnél a medence elfordulhat, és ez a helytelen mozdulat sérvet okozhat.

Helyettesítsd a következő gyakorlattal: állj háttal egy padnak, olyan távolságban, hogy ha a bal lábad hátraemeled, akkor a lábfejed, spiccben, rá tudod tenni a padra. Az első, jobb lábad fog dolgozni, a hátsó lábad az egyensúly megtartására szolgál. Engedd le a csípőd úgy, hogy a jobb combod párhuzamos legyen a talajjal, a bal térded pedig hajlítsd be, és közelítsd a földhöz. Végezz el egy sorozatot, majd cserélj oldalt. Ez a gyakorlat is segít az izmok építésében.

Forrás: dailyburnCímkék: edzés edzésterv sérülés gyakorlatok


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel Megosztás